Dává nám to ještě obraz o tom, že pokud bylo třeba pak se používala i stará nicméně stále funkční výstroj.mikey.88 napsal:Wisby je zajimava taky po antropologicke strance. Zasahove plochy a smrtelna zraneni. Byl to masakr. Byli to vesmes sedlaci narychlo naverbovani k ochrane mesta. Zbroj zastarala a zkusenosti zadne. Pro nas to tedy nema vyznam ve smyslu srovnani. Nicmene to jisty obraz o bitevnim masakru dava:)
Souhlasím s připomínkami, že toto(Wisbi) nelze brát jako typický příklad výstroje dané doby.
Ale pokud se někdo rozhodne zrekonstruovat si postavu chudého odvedence(sedláku- tu máš kus zbroje a švihej) pak by mě to až tak nepobuřovalo. Představuji si maníka v typickém oděvu té doby a na něm navěšený pláťák starší jak on, v ruce vidle, hák atd. a na makovici ukořistěnou přilbu(třeba klobouk). Pěkná postava z historie. Ale nesmí se z toho dělat to, že takto to bylo typické. Je potřeba zdůraznit(komentářem ke své postavě třeba), že se jedná o toto a toto a že zbroj je zastaralá. My se držíme tzv. ideálního vzhledu dané postavy. To je dobře. U šlechty, pěšáků atd. tam to má své místo. Ale třeba domobrana, chlapi co je pobrali, zverbovali, ukecali, donutili atd. aby šli nasadit svoji kůži ti vypadali jistě všelijak. Taktéž třeba žoldnéř-voják nejhrubšího zrna co si prostě z ukořistěných kusů sestaví ochranné odění- kyrys od támhle toho, nohy po tam tom, přilba mi padne po mrtvém kamarádovi- joj to jsem fešák
Tímto samozřejmě neobhajuji zjevné pitomosti(normanka k celoplátu a k tomu nůž kukri např.)
Dofám, že jsem to napsal srotumitelně, trochu jsem se v tom sám ztratil