Nižší šlechta - Vlk (Wolf) z Greifswaldu 1355 - 70

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Re: Nižší šlechta - Vlk (Wolf) z Greiffenwaldu 1360 - 90

Příspěvek od Maršálek »

richardrg napsal:Já jsem na to lesní sklo také trochu skeptický, ten tvar podle mě vychází z tzv. římského poháru, který je pozdější.
Ale tenhle vypadá jako by archaičtější.
A hlavně autor nepochopil smysl skleněných nálepů, ty jsou původně k tomu, aby se pohár nesmekal v mastné ruce, tady je to jen nefunkční ozdoba, alespoň ta řada pod samotným pohárkem, jakž takž to zachrání ta řada na nožce.

Ale když tak nad tím přemýšlím, tak jsou k vidění větší hrůzy, tento asi KM splňuje.
ten pohár by měl být replikou nalezeného kusu z Louvru, datace 40. léta 14. st.
...a nálepy tam proboha nejsou kvůli mastným rukám, ani si nobilita neutírala své zaprasené ruce do svých hedvábných kabátců, ani do dlouhých vlasů panošů... :twisted: ti, kdo pijí z takového skla mají ve zvyku nechávat si před každým dalším chodem přinést navoněnou teplou vodu k omytí rukou, viz. stolování patriciátu a dvorské nobility…
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Ten prstenec na dně kalichu naopak právě brání vysmeknutí. Pokud by tam bylo jen zakulacené dno, snadno by pohár z mastné ruky nebo ruky v rukavici vyklouzl. Takhle se opře prstenec o ruku či rukavici a pěkně na ní sedí. Takže i ruka notně zesláblá alkoholem pohár snadno udrží 8-)
Ovšem je to pohár o cca 150 let mladší...

Pro dobu Karlovu je "lesní sklo" typické, jiné se ve Střední Evropě, pokud vím, ani nevyrábělo - čirá skla se k nám dovážela z Benátek. Čechy byly v té době pověstné "flétnami" - vysokými štíhlými poháry bez nožky, z poměrně masivního skla; vyvážely se od nás do celého tehdy známého světa.
Obrázek
Dalším typickým vrcholně gotickým středoevropským druhem poháru je kutrolf (Kuttrolf, picí lahev).
Obrázek
Z menších pohárků pak to jsou kónické číšky se dnem o větším průměru (kolem 7 cm).
Obrázek

A pak zde máme ještě jeden charakteristický pohár - tím je Krautstrunk. Bachratý pohár s velkými nálepy (u luxusních pohárů byly tvarovány do podoby medvědích nebo lvích hlav), kónickým okrajem a masivním dnem.
Obrázek

Poháry s nožkou (Römer, římský pohár, říman) jsou záležitostí až 16. století...
A ten pohárek bych viděla spíš na vrcholnou renesanci - ale je moc hezký.

On to je problém - ve 14. století ještě nebylo skleněné a kovové nádobí tak vymazlené, jako v pozdějších staletích. Není tak zdobné, ani tvarově rozmanité a navíc se, hlavně kovové předlohy hodně špatně shánějí. Maser zde někde uvedl obrázek pražského cínového nálezového pohárku ze 14. století. je to velmi prostý šestihranný pohárek bez jakýchkoli ozdob.

Ale nic si z toho nedělej - my máme nedobové cínové pohárky taky 8-)
Vlk
Místo/Bydliště: Nymburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Ano, Maršálek správně poznal. Přesně podle něj to bylo vyráběno. Co se toho cínového týče, volil jsem přijatelný relativně univerzální tvar a (podle mě) přijatelný a nikterak do očí bijící vzor.
K utírání rukou - mísu na teplou vodu zatím nemám, ale už mám v modré barvě (tedy v mé erboví podkladové) čtyři takové krásné bavlněné "ubrousky/ručníčky", na které, pokud nikdo nebude protestovat, hodlám ješt do jednoho rohu vyšít malého Gryffina. Za jedna jako ozdobu, za dva abych si poznal. ;)
Imperare sibi, maximum imperum est.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Možná bys jen měl, pane z Greiffenwaldu, zvážit, zda si může příslušník české nižší šlechty dovolit totéž, co francouzský panovník. Zejména, pokud máme v Čechách dostatek pro nás typického dobového skla.
Skleněné nádobí bylo ve 14. století stále ještě hodně luxusní záležitostí, a to i přesto, že se u nás poháry, číše a mísy již vyráběly. I na panských stolech se objevovaly běžně hlína a dřevo, byť zdobené a leštěné, glazované.
Vlk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Možná jsi to přehlédla, ale psal jsem v úvodu, že nepocházím zemí českých ;)

Dnešní Greifswald (dřívější Greiffenwald) leží u zátoky Greifswalder Boden, která se nachází u severního pobřeží dnešního Německa poblíý hranic s Polskem. V minulosti tam býval dokonce nemalý přístav a město bylo bohaté. Bylo to ovšem svobodné město, které bylo také členem Hanzy, což je věc, kterou jsem si tak trochu upravil (myslím, že vzhledem k tomu, že se jedná o dostatečně vzdálenou oblast, se nikdo neurazí). Nicméně stejně tak jako ti, zemí českých se v Praze klaním našemu císaři Karlovi. Myslím, že přístav a členství v Hanze dokazuje dostatečně bohatství toho města. Bohužel díky tomu budu zřejmě muset změnit to nižší za vyšší. Jako pán z Greiffenwaldu si ovšem myslím mohu dovolit skleněnou číši ;)
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Kordulka napsal:Možná bys jen měl, pane z Greiffenwaldu, zvážit, zda si může příslušník české nižší šlechty dovolit totéž, co francouzský panovník. Zejména, pokud máme v Čechách dostatek pro nás typického dobového skla.
Skleněné nádobí bylo ve 14. století stále ještě hodně luxusní záležitostí, a to i přesto, že se u nás poháry, číše a mísy již vyráběly. I na panských stolech se objevovaly běžně hlína a dřevo, byť zdobené a leštěné, glazované.

A současně se v patricijských palácích i domech řemeslnických mistrů objevují střepy "luxusního" stolního skla ;) Čili raději nepaušalizujme. Jednoznačně nejvíce nalezených střepů skleněných číší této doby totiž pochází z městského prostředí a zdaleka ne jenom z domů patricijů, viz. plzeňské nálezy ;) V Anežském klášteře jsou z 2. pol. 14. st. vystaveny fragmenty tří skleněných pohárů, které mají výraznou perleť a svého času byly označované jako "kostní sklo".
Ale souhlas, že by si měl každý udělat jasno v tom, jakými finančními prostředky, v rámci své postavy, asi disponuje a co „nezbytně“ pro svou postavu potřebuje. Podle toho by se měl vybavovat. Pro dvořana bych skleněný pohár pochopil, pro drobného zemana, který slouží jako nižší vojenský na hradech a dvorcích svého pána zase spíše ne…
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

No, zase jsem osvědčil svoji neznalost :lol: Díky za poučení.
Ale ten pohár bych rád viděl v originále z Louvre, nemáte někdo obrázek?

A také si pořídím sklo, už vlastním i jiné luxusní věci, tak proč bychh si neudělal radost.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

richardrg napsal:No, zase jsem osvědčil svoji neznalost :lol: Díky za poučení.
Ale ten pohár bych rád viděl v originále z Louvre, nemáte někdo obrázek?

A také si pořídím sklo, už vlastním i jiné luxusní věci, tak proč bychh si neudělal radost.
Svého času byl uvedený na webu již ukončené výstavy "Paříž k roku 1400", kde byly i související reálie ze 14. a 15. st. s opdovídajícími popisky a komentářem. Web k výstavě byl zřízený na stránkách BNP, stránky určitě dál fungují, ale jsou přesunuté a já jsem je pak už nehledal. Katalog výstavy má Kunášek.
Vlk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Tak zase něco dalšího... v diskusi o šlechtických pokrývkách hlavy je zmíněn mimo jiné takzvaný šapel, který je tam specifikován jako kovová čelenka nebo korunka. Bylo by možné, aby to vypadalo třeba takto?
Byl bych vděčný, kdyby ano, už jí mám doma. Zmíněné specifikaci odpovídá - kovová by byla, čelenka taky. A mám ji ve zlaté.

http://www.graciella-cz.com/product_ima ... 78f220.jpg
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Já bych raději volil klobouk či čapku. S korunkou budeš jak princ Krasoň. Ale to je jenom můj názor ;)
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Odpovědět