Mikuláš Goldner, pán na Záběhlicích

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Re: Michal Záběhlický

Příspěvek od Maršálek »

navrhuji pokrotit LH vášně a opustit obvyklou písničku o LH bubákovi a LH sektě :lol:

každý z nás si hranice své dobové věrohodnosti určuje sám - k tomu patří jak vývoj každého jedince a jeho posouvání k věrnějšímu vybavení a vyšším nárokům, které na sebe klade, stejně jako právo každého říci si dost, takhle mi to stačí. to, že pak se svým vybavením nemusím projít skrze stanoveného pořadatele konkrétní akce je věcí druhou - může to pro mně být motivací ke zlepšení, nebo nemusí. nic víc ani nic míň v tom není...

já mám své vybavení dělané tak, aby odpovídalo mým požadavkům - někomu to může přijít zbytečně pracné a nákladné, jinému zase nedostatečné. to že mám například jeden ze svých slavnostních oděvů šitý z hedvábného brokátu a pošitý říčními perlami a stříbrnými bezanty (namísto bižuterie) není proto, abych ho mohl slavnostně zařadit mezi vyvolené na oltář LH, ale proto, že jsem ho tak chtěl ;)

a tím bych rád ukončil plky o sektách a LH strašáku, který ničí náš ušlechtilý koníček ;) vraťme se prosím k tématu tohoto vlákna
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Richard: Buret se vyrábí prakticky z odpadní části kokonů, proto je tak hrubý. Troufám si tvrdit, že dnes běžně dostupné silnější hedvábné látky typu shantung či dupion jsou vzhledově odpovídající dobovým předlohám.

Zajímalo by mě jak si technicky představuješ výrobu z odpadní části kokonu, buď jde odmotat, pak je to hedvábí a nebo nejde je to odpad a ten maximálně rozemeleš na dupion.

Nebyl jsem si jistý, a proto jsem nahlédl do textilního slovníku, viz hesla buret, šantung, dupion. Pokud to má rustikální vzhled jak píšou je to mimo - alespoň podle mě.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Pike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pike »

Nejsem odborník na hedvábí, ale třeba na wikipedii píšou toto:
Nejdříve se odmotá z každého kokonu 500-1000 metrů vnější vrstvy obsahující méněcenné vlákno, které se později zpracovává podobným způsobem jako mykaná vlna na t.zv. buretovou přízi. Hranice výpředu je asi 167 tex, výrobky jsou málo stejnoměrné a nopkovité.
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3 ... %A1b%C3%AD
Často uváděným synonymem pro buret je "waste silk".

"...je to odpad a ten maximálně rozemeleš na dupion." Tomu zase nerozumím já. Pokud vím, tká se doupion ze dvou do sebe stočených vláken, což mu dává jednak název, jednak mírně nepravidelnou texturu. O nějakém mletí netuším nic, ale rád se nechám poučit.
Tu ora, tu protege, tu labora!
http://www.arxbona.cz
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Richarde, ten "odpad", to jsou právě ty vrchní části kokonu, různé zadrchané kousky, přetržená vlákna, roztržené kokony a podobně. Proto je příze zvaná buret i tkanina z ní hrubší, matná, bývá hodně uzlíkatá, nepravidelná a hodí se spíše na spodní části oděvů nebo na bežné levnější typy oděvů. Mimochodem, dá se velmi dobře nahradit bavlněnou tkaninou, protože je jí strukturou hodně podobný 8-)

Dupion v žádném případě není mleté hedvábí, ale naopak velmi kvalitní příze, vyráběná z dvojitého vlákna (ze zdvojených kokonů). Je hrubší, s nepravidelným leskem a vyznačuje se drobnými černými "smetíčky" z původního kokonu, zapředenými do příze. Pokud vím, doporučuje se na svrchní části oděvů, protože je silnější než ostatní druhy hedvábných tkanin.

Uzlíky v moderních hedvábných tkaninách se neuzlují, ale používá se dvojí vlákno - v osnově hladká pravidelná viskoza, v útku příze buret nebo dupion. Ty tam dodají ty nepravidelnosti a uzlíky.
Pokud je "rustika" někde přímo vytkávána, pak se jedná o PAD nebo PES napodobeniny hedvábí, které s ním ale nemají společného vůbec nic (bohužel mám s takovým "hedvábím" osobní zkušenost :|) .
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Děkuji, ještě je mnoho věcí, které se nově dozvídám.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Pohrobek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pohrobek »

Tak jsem poi delší odmlce zde a potřeboval bych prosíííím poradit (zase, jak jinak :D ) Pomalu dokončuji kostým i vyzbroj a hchi se jen zeptat. Jsem si jistý že jako panoš chci železný klobouk. Jen váhám mezi dvěma typy. Potřeboval bych aby se dal také použít na Hradecký dvůr( viz přiložené obrázky) a dále bych tu měl dotaz na chrániče loktů a kolen. Mám doma tyto lokte, tak se chci zeptat zda jsou přijatelné a mám si k nim nechat přidělat stejná kolena a nebo se jich zbavit....
A do třetice zda mi projdou tyto rukavice které bych si chtěl nechat udělat. Pláty jsou jen po krouby, na prstech budou jen kroužky. Je to z důvodu že v plátovkách i s prsty případně nenatáhnu kuši kterou mám .......

Děkuji za rady
Přílohy
P1080170.JPG
P1080170.JPG (32.74 KiB) Zobrazeno 4355 x
ME_037_0.jpg
ME_037_0.jpg (30.47 KiB) Zobrazeno 4356 x
ME_032.jpg
ME_032.jpg (64.86 KiB) Zobrazeno 4357 x
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
Avátar uživatele
Pohrobek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pohrobek »

dodatečně ty rukavice
Přílohy
platove-rukavice-bez-prstu_2.jpg
platove-rukavice-bez-prstu_2.jpg (89.16 KiB) Zobrazeno 4354 x
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Nevím jak ty rukavice, klobouky mi přijdou obě verze OK, ale ty lokty nejspíš neprojdou, protože pokud vidím dobře, tak ta kytíííí je zdobena kanelováním.. a to je prý na nás moc moderní :D Pročež i já budu muset časem vyměnit svoje ruce :D :D :cry:
Obrázek Det finns alltid hopp..
Avátar uživatele
Pohrobek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pohrobek »

Tak jsem dovybavil bojový kostým o tyto věci........ U rukavic bodou ještě kroužkové prsty......
Přílohy
Prilby_222.jpg
Prilby_222.jpg (198.2 KiB) Zobrazeno 4206 x
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

To vypadá moc pěkně ;)
Nezabudovi Sláva!