No docela jsi mi otevřel očiMaršálek napsal:Cílem článku také není postižení zbrojí, pro tebe je jenom orientační a vyvrací mýtus o naší zaostalosti do příchodu Karla IV. tedy do poloviny 14. st. - nic vícGunnar napsal: Ještě k tomu pomalejšímu vývoji, přečetl jsem si ten článek, ale poukazuje hlavně na kulturní vývoj a oděvní módu i když se z něj dá usuzovat že podobné to bylo i co se týče zbrojí, na něž asi působili události podobně. Ale asi si budu muset sehnat nějaké další a hlavně přesnější informace co se týče té druhé poloviny 14. století. Ten článek je pro mě bohužel příliš obecný, respektive se netýká přímo toho jaké zbroje byli používané v druhé polovině 14. století na území čech. Zahraniční vývoj na nás měl určitě vliv a po přečtení toho článku tuším že poměrně velký, ale potřebuju zjistit co přesně se u nás mohlo vyskytovat, popřípadě z jakých konkrétních zemí (např. jestli se u nás mohla používat stejná zbroj jako v itálii...). Né že bych po vás všechny tyto informace chtěl, to jen na vysvětlenou.
Tebe zajímá druhá polovina 14. st. a to už je doba tvého císaře, tedy mimo jiné i italská politika, takže jejich zbroje a novinky nám nedostupné nebyly. Ostatně to nebyly již dříve EDIT Bahnak: nefunkční odkaz
Takže záleží na tvém postavení, rozhledu a vojenské službě. V císařově družině ti takové zbroje nebudou neznámé a možná budeš i jednu vlastnit, pokud budeš sloužit doma, tak je ta šance naopak malá...
K práci s prameny (sochy, náhrobky, iluminace) doporučuji krátké články zde: EDIT Bahnak: nefunkční odkaz
- vyhneš se tak zbytečným omylům při jejich interpretaci
Omlouvám se že jsem trochu odběhl od tématu. K těm lentnerům, ty zbroje jsou sice bohatě zdobené, ale konstrukce by podle mě mohla být podobná i u chudších vrstev, co se týče materiálu, tak kabátce se nosili i dříve, takže finančně by podle mě na ocel a zbroj jako takovou měli, pokud by nebyla tak zdobená a možná méně kvalitní. Docela mě zaujala ta zbroj toho Sv. Jiří , už jsem jí párkrát viděl a říkám si že by možná nezdobená mohla odpovídat (je trochu podobná i té zbroji http://www.metmuseum.org/toah/images/h2/h2_29.154.3.jpg). Našel jsem hlavně zbroje typu těch z Wisby, nebo pozdější které se více méně podobali té kterou má Sv. Jiří, takže to mohl být takový oblíbený typ (možná). Nějaký nižší šlechtic asi měl chráněnou hruď, myslím že by nenosil jen kroužkovku, takže si myslím že nosili ty kabátce buď o něco starší než nejvyšší vrstva (neříkám že o 150 let), nebo méně zdobené a jednodušší i když je to jen má teorie.