Re: štíty

Moderátor: Heinrichvs

Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

mikey.88 napsal:Je trochu pochybné určovat přesný tvar pavézy z pečetního znaku a někam jí datovat.
Nevím na co narážíš, pečeť je absolutně datovaná vydáním listiny na které je přivěšená a tvar pavézek je oproti jiným štítům charakteristický.
silva-nortica.blog.cz
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

To jistě, ale já myslel brát si přesný tvar podle malé pavézky, která může být dosti stylizovaná ;) Pavézky ve 3/4 14. stol ano, na území českých zemích ne :oops: Možné to je jako uhersko- polský prvek na Opavsku, Těšínsku, a na Moravě při hranicích s Uhry. Nicméně si nemyslím její valné rozšíření a pokud někdo nedělá Uhry či Poláky, tak bych se tomu vyhnul. 90. léta už jsou něco jiného ;)
Obrázek
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Tarče kolem roku 1350, Nienover an der Saale.
(Nienburg wurde die Grablege zahlreicher Familienmitglieder. Diese Grabplatte gehört zum Grab des Markgrafen Thietmar (dargestellt als Stifter mit der Klosterkirche in der Hand) und seines Sohnes Gero II. Quelle: Stadt Nienburg)

Obrázek

Tip jsem našel v knize od Smila: Nickel, Helmut 1958: Reiterschild des Abendlandes, Berlin. Je to disertační práce.
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Jan Zadubsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Zadubsky »

Ahoj tady je muj pokus o pukler s konickym korpusdem. Bylo to tessi nez jsem cekal proto je nakonec ohnut jen o 2cm. ;o( Korpus je lepeny z vrstev preklizky a ma 8mm potazeny je surovkou (tu se jeste pokusim navoskovat).....poklice je kalena z 2mm plechu stit ma prumer 40cm a vazi 1,6kg.
Jsem zvedav kolik vydrzi, nejak nemam silu do nej uhodit....tak doufam ze se toho nekdo z vas brzo ujme :)
Přílohy
DSC03527.JPG
DSC03527.JPG (379.48 KiB) Zobrazeno 3558 x
DSC03534.JPG
DSC03534.JPG (181.6 KiB) Zobrazeno 3557 x
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Nevíte jak to bylo s vystouplými heraldickými znaky na štítu kolem 3/4. 14. století?
Zatím jsem se dozvěděl, že by se to dalo asi vyrobit klihem s drcenou křídou, ze kterých bych to na štítě vytvaroval. A také by mě zajímalo, jestli už do této kaše lze přidat pigment, nebo ho dát až v dalším čistě pigmentovém nátěru, případně zcela úplně jinak :).
Pokud ty vystouplé figury doložené nejsou, udělám štít klasicky, v tom případě by mne opět zajímalo, jestli do klihu přidat sádru a (či) pigment rovnou, nebo zase v nějakém pořadí?
Bude to nanášené na surovku.
Mám štít před fází barvení, tak se do toho nechci pouštět naslepo. Díky.
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Jan Zadubsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Zadubsky »

o kolik chces aby to vystupovalo?? co pouzit drevorezbu nebo tepany plech?? v pripade ze mas stit jen na okrasu....
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

tepaný plech je blbost...

Plastické figury jsou doložené (např. štít Černého prince) Otázkou je, jestli je to použitelné i pro bojové štíty. Štít prince je pokládán pouze za furiální předmět. Ten klih s křídou je asi nejlepší řešení... případně sádra. Ale jak moc to vydrží údery... nevim nevim ;)
Obrázek
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Jen pár milimetrů by měl být přesah. Úderů to moc asi nevydrží, ale vypadalo by to pěkně. Za pokus by to stálo. Ještě by se to dalo řešit vyříznutím růže ze silné kůže a její nalepení na korpus a fixace křído-klihovým nátěrem. Jde mi hlavně o to, jestli to bylo opravdu i pro boj a jsou pro to nějaké doklady.
silva-nortica.blog.cz
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Jelikož štítů na naší dataci je skutečně žalostně málo a z toho většina jsou pohřební předměty, tak uspokojující odpověď nenajdeš asi nikde. Nicméně za pokus to stojí s tou sádrou a klihem či podobnou technikou. Pokud budeš dělat znak zlaté růže v modrém poli, tak výsledek pozlať a bude to štít epes rádes :P
Obrázek
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

To zlacení vzhledem k životnosti znaku asi aplikovat nebudu :)
silva-nortica.blog.cz
Odpovědět