Části zbroje

Moderátor: maser

Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Re: Části zbroje

Příspěvek od Maršálek »

Omlouvám se za OT, protože to sem samozřejmě nepatří, ale k privilegiům a právnímu postavení měst ve středověku je jakékoli srovnávání problematické, protože každé město je fenoménem a neexistují ani dvě města, která by měla opravdu stejná privilegia ve smyslu: HK jich má 30 a jsou to tato a Bydžov má úplně ta samá, ve stejném rozsahu a už žádné jiné, tedy mají stejné právní postavení ;)
Ale bylo samozřejmě běžnou praxí, že konkrétní město si vymohlo konkrétní privilegium a to podle vzoru jiného města. Toto privilegium pak neslo buď celý právní popis, nebo jenom obecné pojednání s odkazem: ... jako má HK ;) A tak ani věnná města hradecké královny neměla v době její vlády stejná privilegia a tedy stejné postavení. Richenza jim sice za své vlády udělila hromadně několik velmi významných stejných privilegií, ale tím jenom jejich počet (který byl v každém městě jiný a postihoval i rozdílné právní oblasti) jenom rozšířila o tato konkrétní ;)

viz. Hoffmann, F. České město ve středověku. 1. vyd. Praha: Panorama, 1992, 453 s. (nově rozšířené a doplněné vydání 2009)
JANÁK, Jan. - HLEDÍKOVÁ, Zdeňka. Dějiny správy v českých zemích do roku 1945. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1989. 519 s

P.S. cílem není hádka, ale upozornění. Mezi Karlovci jsou i měšťané a ti by tohle měli vědět, aby si při formování své postavy nenaběhli ;) Prosím moderátory o přesunutí ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Aha, už chápu - ANOANOANOANOANO!!!!! Hradec Králové byl, je a bude navždy zcela unikátním městem, pupkem světa a s ničím jiným nesrovnatelnou naprostou světovou prvničkou!!!!! 8-)
Tak, to je, myslím, jako lichotka docela dobrý a rovněž prosím o přesunutí do nějakých plků 8-)

Dost bylo žertů - myslím, že tohle docela zajímavé téma by stálo za probrání - ale v nějaké tématicky odpovídající sekci.
Navíc to upozornění na bydžovská privilegia bylo jen v souvislosti se zbytkem zbroje, nalezeným v měšťanském domě, protože je zde možná úvaha, proč a jak se tam ocitl. Postavení Bydžova je, řekněme, náznakem odpovědi.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

zkusil jsem navázat tady viewtopic.php?f=47&t=204&start=10 ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Já také 8-)
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Doplňuji informace od Triss:

"Fotka je ze stavu po základní laboratorní konzervaci (očištění, lázeň v destilované vodě s kyselinou askorbovou atd.)
rozměr kroužků je 9-10 mm, síla drátu je 1,5-2 mm"

Zítra ještě pošle zvětšené fotky nýtků a dalších detailů.
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Možná bude dobré přímo odkázat na LH: http://www.livinghistory.cz/phpbbforum/ ... =12&t=3437
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Kordulka napsal:"

Hurá mám tu svoji indickou doloženou i rozměry.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

maser napsal:Možná bude dobré přímo odkázat na LH: http://www.livinghistory.cz/phpbbforum/ ... =12&t=3437
To ano, ale je to jen jeden snadno přehlédnutelný řádek.
Zatímco když sem rovnou dám obrázek nálezu s popiskou, kterou mohu postupně rozšiřovat, všimne si jej víc lidí . A protože mi ten nález připadal opravdu velmi významný (nevím jak kdo, ale já o nálezu části kroužkové zbroje z konce 14. století v Čechách nevím - a ještě tak krásně zachovalého), tak jsem volila tento postup 8-)
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

mahy napsal:
Kordulka napsal:"

Hurá mám tu svoji indickou doloženou i rozměry.
Moc nejásej, ještě nevíme, zda to je vnitřní nebo vnější průměr, protože jsem zapomněla upřesnit dotaz. Ale hned to napravím 8-)

1.4.2010 - 13:18:
Už jsem se zeptala, tak uvidíme...
Naposledy upravil(a) Kordulka dne Čt 01. Dub 2010 12:19:11, celkem upraveno 1 x.
Avátar uživatele
noxter
Místo/Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxter »

Kordulka napsal:A protože mi ten nález připadal opravdu velmi významný (nevím jak kdo, ale já o nálezu části kroužkové zbroje z konce 14. století v Čechách nevím - a ještě tak krásně zachovalého)
Sice tam nějaká datace je, ale je to datace konstrukce té jímky, ve výsledku to pletivo může být klidně podstatně starší.
Odpovědět