Části zbroje

Moderátor: maser

Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Re: Části zbroje

Příspěvek od Kordulka »

Ano, to už jsme si vysvětlily; bylo mojí chybou, že jsem si v tom nadšení neudědomila možný rozdíl mezi stářím jímky a stářím nálezu.
Takže může být klidně starší (což by byla ta lepší varianta), ale také o dost mladší...
Nechme se překvapit; určitě se objeví další informace a pokud by se povedla nějaká analýza materiálu, tak se třeba nakonec alespoň přibližná datace výroby podaří.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Mahy, asi nemám úplně dobrou zprávu - je to vnější průměr.
Vnitřní tedy vychází mezi 5-8 mm; relativně to ale (s oběma očima přimhouřenýma, otočení zády a tak podobně 8-)) s těmi indickými srovnatelné je.

Takže vlastně můžeš obnovit jásání, ale přiměřeně okolnostem 8-)
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Taky si uvědomme, že jsme o něco (no, někteří o dost :D ) větší, než ti naši předkové. Takže ty kroužky jsou vlastně adekvátní v poměru k postavě celkově 8-)
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Zajímavě řešená zbroj.. Myslím, e to má z jednoho náhrobku..
Obrázek
Obrázek Det finns alltid hopp..
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Re: Přibík - pěšák pana Heřmana z Hradce

Příspěvek od Smil »

Tak mě napadá, máme vůbec nějaké podklady o spodní vrstvě ochrany nohou :?:
Nacpat si kroužkové nohavice nebo jakékoliv kožené, lýkové, pobíjené nebo celo železné nástavby na vlněnou nebo lněnou nohavici mi přijde jako slušný hazard se zdravím.
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Moc jezdců tu není takže... pro pěchotu holá holeň. Alespoň se jim líp zdrhalo z boje... Otázkou je bezpečnost dnes.
Obrázek
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

Hrabu .
Osprey Knight Hospitaller 2 - zdvojená kožená holeň pod kroužky.
French Armies of the Hundred Years War tlustá prošitá
Oboje ovšem tabule ,takže můžete zapátrat v textu.

I pěšák holeň chrání ,odřít ji v křoví,dostat infekci a zhebnout umí každej trouba :D

Ovšem ,páni rytíři by měli mít něco hezčího, už se i já držím za nos.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Přibík napsal:
Maršálek napsal:Máte někde doložené takhle masivně vycpávané nohavice pro celou nohu? Znám jenom silně prošívaná stehna těžkých jezdců ze staršího období a tam je to dané dlouhou kroužkovou košilí. Holeň a lýtko pak kryje železo.

Zajimalo by me jestli třeba Jan z Vracova ma doložené dlouhé masivně vycpávané nohavice po celé noze? rejp.... :D

Obrázek
Zrovna tohle prošívání je dle mého názoru dobře udělané a přiléhá (není to taková ta nevzhledná "michelinka"). Nutno dodat, co z tvého příspěvku nevyznívá - totiž že upozorňuješ na zbroj z přelomu 13. a 14. st., nikoli ze druhé poloviny 14. st., kam se tohle fórum i rekonstrukce řadí ;)
Pro zájemce o starší způsoby řešení - prošívané nohy jezdců se opakovaně probíraly a dokládaly na LH především v souvislosti s měkčením kroužkových nohavic. Tam jsme se také shodli, že tuhle praxi od 2. pol. 14. st. jako běžnou a navazující nedoložíme, protože ji logicky vytlačily nepoměrně účinnější pláty.
To na co upozorňuji a na co občas potrefeně reaguješ je to, že přenášíte starší typy zbrojí do období, ve kterých se již neužívaly, protože byly přirozeně nahrazeny jinými a protože se tam současně projevoval velmi výrazně i vliv módy civilní. Tak se dostáváte do anachronismů, které jsou zavádějící a pro vaši dobu neodpovídají. Nesnaž se za každou cenu napasovat stejnou zbroj na obě období, ten rozdíl je prostě vývojem od 30.tých letech 14. st. markantní a neúprosný. Nic víc v tom nehledej ;) Prostě když si špatně vykročíte na začátku, těžko se doberete dobrých výsledků na další cestě nesprávným směrem. Nepochybuji, že to děláte proto, aby jste si plnili své sny a mezi ně patří i oživení doby Karla IV. v Čechách. Proto předpokládám, že vaším cílem jsou zbroje a oděvy doby Karla VI., jak jste si ji vytyčili ;) V tom může být váš projekt jedinečný a popularizovat a současně znovu oživit tuhle dobu.
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Ostatní to stále nedá. je mi jasné, že kroužkové nohavice jsou vytlačované pláty, ale nevím jakou to má spojistost se spodní měkčenou vrstvou? Měl jsem na sobě pláty jen párkrát ale bez spodního vyměkčení to stále silně bolelo a vznikali nevzhledné modřiny. Tim pádem z logického hlediska stále nějaké měkčení předpokládám.
Add nevzhledné micheliny máme jedinou doloženou prošívanici Charlse de Blois a to je takový "nevzhledný michelin", že by se ani samotný panáček Michelin nemusel stydět. :mrgreen:

Tímto se omlouvám Příbíkovi za OT
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Odpovědět