Jan Zádubský ala pešák konce 14.stol

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Re: Jan Zadubsky civil

Příspěvek od Kordulka »

mikey.88 napsal:Rozhodne do toho jdi :)

Mam dotaz. Poznate nekdo material latky toho svrchniho odevu? Klobouk je plstena vlna, plast je tkana vlna a nohavice len. Ale tamto ma divnej lesk na to, aby to byl taky len.
Ten kabátec vypadá sametovitě - tipovala bych to na kvalitní bavlněný samet, podšitý (možná) lnem. A ty nohavice vypadají vlněně, len se takhle měkce nenařasí, ten by se v ohybech pěkně ostře pomačkal 8-)
malej
Místo/Bydliště: Třebíč,Münster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od malej »

Nohavice jsou 100% vlněné a kabátec bude bavlněný samet.
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

Spousta knoflíků a pěkně vypáslé, modní - tak to má být, správná volba :D
Souhlasím s Kordulkou odhledně analízi materiálů. Nejsem si jistý tvojí majetností a do jaké role se chceš stylizovat, tak to rozeberu: Varianta 1, (kterou mám v plánu já) Vlna podšitá lnem, pro chudého měštana, který se snaží držet krok s modou. 2. Varianta - Samet podšitý třeba vzorovanou bavnou, což už je finančně náročnejší - tak pro zemánky, sváteční oděv lepších měštanů atd. 3. Panská varianta by byl Brokát s adekvátní podšívkou, ale v tomto případě bych uvažoval o více šviháckém střihu - vycpávaná hrud, útlý pas.

Proč nezkusit i mi-party svršek?
Obrázek

Plášt by měl být podšitý kontrastní barvou, vypadá to velmi elegantně.
Přílohy
cavalli.jpg
cavalli.jpg (184.27 KiB) Zobrazeno 3580 x
Nezabudovi Sláva!
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Re: Jan Zádubský ala pešák konce 14.stol

Příspěvek od Valkoun »

Moc pěkné! Kroužkovou kápi nebo závěs s podšitím by to určitě chtělo, mimo jiné i kvůli ramenům.
BTW. přesně tak si představuji sebe, jen se starší plátovou vestou. Taky budu mít kroužkové rukavice, prošívané nohavice mi leží pod postelí a myšky můžu klepnout kdykoliv 8-)
Nezabudovi Sláva!
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Ono to miparti zalezi na dataci. V 70.letech je pravdepodobne na ustupu :) jinak ten odev je podle znameho nahrobku bohateho patricije ve Frankfurtu. Myslim, misto si nevybavim.
Obrázek
Avátar uživatele
Jan Zadubsky
Kontaktovat uživatele:

Re: Jan Zádubský ala pešák konce 14.stol

Příspěvek od Jan Zadubsky »

Moje postava bude majetnejsi asi uz jen kvuli ostatnimu vybaveni........nerad bych ale delal slechtu, ....te uz je mezi Karlovci dost :D .......tak si snad najdu misto jako nejaky botahsi zbrojnos nebo panos nektereho zamozneho pana.

Nytovanou kuklu planuji (mozna jen aventil a nasivku na batvat)...protoze se mi nechce delat novy batvat ktery mam vypasovany akorat a prilba mi je relativne tesna...
Chtel jsem si ji koupit na Libusine ale nikdo ji nenabizel.. :(
http://www.shop.armour.cz/armour/eshop/ ... 2mm-ploche
http://www.shop.armour.cz/armour/eshop/ ... 15-2-Limce
Avátar uživatele
Jan Zadubsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Zadubsky »

Kordulka napsal: A nepřemýšlel jsi o mi-parti nohavicích?
Co tim myslis?

Planuji to asi komplet z vlny podsivene jemnym lnem nebo kasmirem, knofliky cinove...(snad se mi je podari odlit) Laskuju jeste se sametem, nechci delat prilis bohatou postavu.... a samety mne moc nebavi......chtel bych to nejak sjednosocat i se stavem sve zbroje a postavou kterou budu mezi Karlovci predstavovat....

apropo mate nejake navrhy kam se mezi vas zaradit a jakou postavu predstavovat? Mne osobne je to celkem jedno... Na slechtu bych to asi nevidel, zaprve nemam sluzebne a take si myslim ze ti 3-4urozeni ktery tusim ze mezi karlovci jsou jsou az az aby pocet neurozenych odpovidal jejich stavu..... uplnou chudinu bych asi soustavne nedelal....(prilezitostne klidne :lol: ) tak zustava nejaka stredni vrstva.... ale co konkretne nevim....
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

Mi-party tzn. jinak barevné nohavice, resp. pravá a levá půlka oděvu.
Co dělat dvořana pánovi z Hradce? Byl bys ubytovaný u něj na hradě a zastávat tam nějakou funkci. To znamená, že bys jezdil do boje v Hradecké družině, mohl bys být (měl bys být) šlechtic a přitom se nemusel starat o shánění vlastní družiny. Ta by byla vázána k rodinému panství daleko za kopečky.
Na tuhle postavu by byl adekvátní spíš samet a těžkooděná verze zbroje.

Nebo dělat oděnce, pánův doprovod.. v lehčí verzi zbroje..
Nezabudovi Sláva!
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Samet koncem 14. století už asi docela v pohodě i pro střední vrstvu, protože díky Karlovi a předtím i Janovi tu obchod kvetl jedna báseň.
Mi-parti už Ti vysvětlil Valkoun. Jen doplním, že se toto označení týká i oděvu, ne jen nohavic 8-)

To sociální zařazení - projeď si asi místní galerii postav a zvaž to. Mám pocit, že svobodník už tu je (Pavel z Besednice), takže pokud nestojíš o urozenství, pak možná nějaký nápravník nebo slušně zabezpečený zbrojný na něčím dvoře či sídle (po dohodě s některým z pánů).
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Tohle řešení pláště je super, už na něj mám delší dobu zálusk. Oděv je celkově dobrej - do toho jdi!

Co se týká postavy - ještě se k tomu musí vyjádřit Maser, ale co bys řekl svobodnému měšťanovi - dejme tomu veliteli posádky v Jindřichově Hradci? Jako takový by sis mohl dovolit lepší zbroj i sametový kabátek, družiníky bys nepotřeboval, jezdil bys pod Heřmanem...
Nezabud hrr!
Odpovědět