Mikuláš Goldner, pán na Záběhlicích

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

richardrg
Kontaktovat uživatele:

Re: Michal Záběhlický

Příspěvek od richardrg »

Pokud je to na Rejčku není nutné zúžovat nohavice, je to spíše módní záležitost prosazující se v čase směrem ke karlovcům.
Spíš se mi zdá, že ty nohavice nemají šlapku, že končí nařasené na botě, to pro tuto postavu rozhodně není dobře.

Zde je potřeba si uvědomit ten posun užití knoflíků a stojáčku posouvá to oblečení společensky dost vysoko( na Rejčku) a k tomu je pak potřeba přizpůsobit doplňky, jak píše Smil, parůžek je trochu mimo a celá tašvice včetně pásku by mohla být lépe zdobená. Na Karlovce je to oblečení řekněme o třídu níže ale vzhledem k vývoji módy je třeba ho doplnit v podstatě stejným způsobem co do zdobnosti.

A další poznámka, k tomuto oblečení je nutná pokrývka hlavy, zvláště v návaznosti na tvůj účes.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Pěkné. Zeptám se- ty knoflíky na předloktí jsou funkční nebo jen ozdobné?
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Na hlavu bohatě stačí coif ("mimino", čepeček - taková ta čepička s cancourky po stranách). U výše postaveného může být z lepšího materiálu, klidně i barevný a vyšívaný.

Nohavicím by jistě pomohly podvazky, které nohavici minimálně od kotníku ke koleni pěkně natáhnou a vypasují - ozdobná šňůrka, páseček (může být vyšívaný, ozdobně tkaný, kožený s plochými kovovými ozdobami a nákončíčkem) s přezkou nebo jen s očkem. Krom praktické funkce také ukazují, že majitel je frajer a má na to 8-).
Já bych tedy doporučovala ty nohavice zkrátit, jestli je to možné. Nebo alespoň uvázat výše, protože takhle se moc hrnou. Pokud to jsou jen kamaše, pak by určitě pomohl pásek pod patu, ten by také nohavici kapku natáhl a přidržel v botě.
A na Karla by mladý muž nosil kratší sukně - stačí však trošku podkásnout a bude to v pohodě 8-) Ještě postupně dozdobit pásek a kabelu, možná lem od kápě, ale to už jsou drobné detaily.

Jinak to je moc pěkné, i volba materiálů a provedení. Zdobné, barevně příjemné, hezky ušité...
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

jsem pro zúžení nohavic (těsné se nosily běžně jak na počátku 14. st., tak i za Karla IV.)

ty podvazky jsou dobrý nápad, já je nosím také a minimálně (když nic jiného) stahují nohavice proti sjíždění ke kotníkům ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Pohrobek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pohrobek »

mahy napsal:Pěkné. Zeptám se- ty knoflíky na předloktí jsou funkční nebo jen ozdobné?
Ne, knoflíky na předloktí jsou čistě jen pro ozdobu
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
Avátar uživatele
Pohrobek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pohrobek »

Můžu se jen zeptat na ty podvazky? Nějak jsem nepochopil jejich uchycení v návaznosti na bruchty vs nohavice.... děkuji.
No tašvice je spíše cestovní, mám v plánu jinou, spiše nějo jako váček.... Jinak co se týče výšivek, ty ještě přibudou.... I zdobení pásku.....
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Pohrobek napsal:Můžu se jen zeptat na ty podvazky? Nějak jsem nepochopil jejich uchycení v návaznosti na bruchty vs nohavice.... děkuji.
No tašvice je spíše cestovní, mám v plánu jinou, spiše nějo jako váček.... Jinak co se týče výšivek, ty ještě přibudou.... I zdobení pásku.....
Podvazky se nikam nechytají, ty jsou prostě přivázané nebo přitažené přes nohavici pod kolenem. Pokud je budeš mít z ozdobné šňůrky či pentle, chce to širší, aby neškrtila. Pásek, ať už tkaný, nebo kožený, musí být také měkký - aby trošičku pružil a dal se přitáhnout a přitom neškrtil.

Noooo, váček k tomu by byl moc pěkný. Z některé z již použitých barev, hezky vyšitý a s bambulkami či střapci, pěkně tvarovaný. To jo, to bude krásný doplněk 8-)

A nikam nespěchej. Nápady se rodí pomalu a tohle vybavení chce hlavně precizní práci, ať nemusíš nic předělávat. Bádej, ptej se a pak se dej do díla...
Avátar uživatele
noxter
Místo/Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxter »

Dovolím si požít pro ilustraci podvazek od maršálka
Přílohy
podvazek.jpg
podvazek.jpg (64.86 KiB) Zobrazeno 3730 x
Avátar uživatele
Pohrobek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pohrobek »

Aha, no takhlě nějak měm to napadlo taky, ale nebyl jsem si nějak jistý... Dík...
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Celkově to vypadá moc pěkně, gratuluju! :) Snad jenom dotáhnout ty nohavice a k nám na Karla bys měl do společnosti spíš kratší svrchní suknici (nad kolena).
Nezabud hrr!
Odpovědět