To bych si asi nemyslela. Kdo z venkovanů koně měl, tak jej určitě používala celá rodina. Spíš bych předpokládala, že na koních mohli dost často jezdit bez sedla; a to by byl naholo obzvlášť mazecMaršálek napsal:...Venkovanky asi na koni obvykle nejezdí, tak tuhle sociální vrstvu klidně pominu...
Literatura a prameny k odívání
Re: Literatura a prameny k odívání
No naše dámy tak jezdí roky a nestěžují si, takže to považuji za odzkoušenéKordulka napsal: S tou sukní - tady byste, pánové, meli zase zaexperimentovat vy a zjistit si, jak je pohodlné jezdit na koni a mít v rozkroku a pod ním něco jiného než bruchy a sedloMoc si neumím představit, jak by žena dosáhla toho, aby ty sukně (košile, spodní šat, vrchní šat, případně ještě svrchník) měla pod sebou vzorně poskládané; v opačném případě by jí jízda byla podobným utrpením jako kdyby jela naholo - jen s odlišnými důsledky. Spíš jí asi služebnictvo přece jen ten oděv porovnalo kolem okrajů sedla tak, aby kryl nohy a nevypadal úplně jako hužva. Proto jsem se smála té iluminaci, protože tam není ani jeden záhybeček a opravdu to vypadá jako vzorovaná roura.
A v létě si to otestuji osobně, tak potom poreferuji...
P.S. už zase plevelíme vlákno, které je k literatuře a pramenům
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si přečetl celou práci Maršálka o odívání nobility v době Richenzy a Jana Lucemburského a můžu tuto práci vřele doporučit všem, kteří jí ještě nečetli. Sice se jedná o 1. polovinu 14. století, nicméně je nutné se seznámit s vlastní minulostí a s vývojem oděvů před nástupem Karla. Jedině tak lze dobře rekonstruovat oděvy a vyznat se v jejich typizaci 

Spíš než k odívání tak k textilnímu materiálu musím vřele oporučit dezertační práci p. Březinové Textilní výroba v českých zemích ve 13. – 15. století. Poznání textilní produkce na základě archeologických nálezů.
Vím ,že jsem zase trochu mimo mísu ,ale probírá se to tu ,tak to tu zasviním, kdyžtak mě přesuňte.
V cisterciácké německé knize vyprávění o zázracích ze začátku 13. století (1219-23) se píše, že jeden muž jel na koni s okovy na nohou na způsobu ženy. Což dokládají i docela častá vyobrazení sedících dam na koni bokem.
Rozhodně zatím nejsem přesvědčen o tom, že by ženy běžně nosily spodní prádlo(ve smyslu kalhotky, či něco na ten způsob).
nehynoucí problém. Spíš se stále více utvrzuji v tom, že dámy spíše chodili na ostro.
Zadní jezdecký rozparek u žen zní velice úsměvně, mohl bys nám Maršálku říct, kdes k tomuto přišel. Přední a boční rozparky na rouchu jsou u žen vidět pomálu a ty už vymýšlíš i ten zadní (paráda). Pokud má dáma dostatečně širokou sukni, jak popisuješ rozparky na koně nepotřebuje, stejně to platí u mužů.
Vím ,že jsem zase trochu mimo mísu ,ale probírá se to tu ,tak to tu zasviním, kdyžtak mě přesuňte.
V cisterciácké německé knize vyprávění o zázracích ze začátku 13. století (1219-23) se píše, že jeden muž jel na koni s okovy na nohou na způsobu ženy. Což dokládají i docela častá vyobrazení sedících dam na koni bokem.
Rozhodně zatím nejsem přesvědčen o tom, že by ženy běžně nosily spodní prádlo(ve smyslu kalhotky, či něco na ten způsob).
Zadní jezdecký rozparek u žen zní velice úsměvně, mohl bys nám Maršálku říct, kdes k tomuto přišel. Přední a boční rozparky na rouchu jsou u žen vidět pomálu a ty už vymýšlíš i ten zadní (paráda). Pokud má dáma dostatečně širokou sukni, jak popisuješ rozparky na koně nepotřebuje, stejně to platí u mužů.
Ta práce je sice stručná a trošku letitá, ale přesto dává určitou představu o tom, co asi tak používali obyčejní lidé za materiály. Je ale nutno vzít v potaz, na což sama autorka upozorňuje, životnost či spíše uchovatelnost různých druhů vláken.Bohuslav napsal:Spíš než k odívání tak k textilnímu materiálu musím vřele oporučit dezertační práci p. Březinové Textilní výroba v českých zemích ve 13. – 15. století. Poznání textilní produkce na základě archeologických nálezů.
Rozhodně zatím nejsem přesvědčen o tom, že by ženy běžně nosily spodní prádlo(ve smyslu kalhotky, či něco na ten způsob).nehynoucí problém. Spíš se stále více utvrzuji v tom, že dámy spíše chodili na ostro...
Pravdu díš - dámská sedla jsme kdysi okrajově probírali na Livinghistory a odkazovala jsem na to téma i zde. Středověké "dámské sedlo" umožňovalo pouze jízdu úplně bokem a kůň musel být veden dalším jezdcem nebo dáma seděla za jezdcem. Těžko soudit, jak často bylo toto sedlo používáno a kým. Jinak ženy jezdily obkročmo; jen se mi zatím nepodařilo najít dostatečně detailní obrázek a zjistit, zda měly sedlo nějak upraveno nebo prostě existoval jen jeden typ sedla (jak má středověké sedlo tu dost vysokou opěrku vzadu i vepředu, tak nevím, jak tam dostaly všechny sukně; ale to by se dalo vyzkoušet).
Co se spodků týče - každému doporučuji, aby zkusil chodit dva dny bez spodků, nejlépe v zimě nebo naopak v parném létě
Jj, je to nehynoucí problém a řeší se po celém světě i na vysoké akademické úrovni
Dobrá kombinaceBohuslav napsal:Spíš než k odívání tak k textilnímu materiálu musím vřele oporučit dezertační práci p. Březinové Textilní výroba v českých zemích ve 13. – 15. století. Poznání textilní produkce na základě archeologických nálezů.
Rozhodně zatím nejsem přesvědčen o tom, že by ženy běžně nosily spodní prádlo(ve smyslu kalhotky, či něco na ten způsob).nehynoucí problém. Spíš se stále více utvrzuji v tom, že dámy spíše chodili na ostro.
Máš v případě žen jízdu bokem za jedinou možnou, nebo procentuálně nejčastější? Z čeho vycházíš?
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
Promiň špatně jsem si přečetl, že mluvíš o přehozech na koně a nazýváš je svrchníky
.
No mluvit procentuelně nemůžu, to bych musel protřídit všechny ženy na koních
V běžných situacích, ženy sedí nohama na jedné straně.(cestování, dost často mají i děcko na klíně). Nebo scéna útěk Marie s Josefem do Egypta, kde vždy Marie sedí na oslu s Ježíšem s nohama na jedné straně.
Ale najdou se scény, kde dámy sedí normálně obkročmo, například při honitbě, nebo pokud je žena vyobrazena na koni v boji (tedy spíše situace, které obvykle naleží mužům- řekl bych tedy taková emancipace)
No mluvit procentuelně nemůžu, to bych musel protřídit všechny ženy na koních
Ale najdou se scény, kde dámy sedí normálně obkročmo, například při honitbě, nebo pokud je žena vyobrazena na koni v boji (tedy spíše situace, které obvykle naleží mužům- řekl bych tedy taková emancipace)
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Nezabud hrr!
- Kurik
- Místo/Bydliště: Heraltice
- Kontaktovat uživatele:
Super!!!!! Mám dotaz: dá se to z Picasa nějak stahnout? Nikde jsme to nenašel..... asi se blbě koukám
Smil z Heraltic

Jsem jen prostý vladyka...

Jsem jen prostý vladyka...