už jsem to tu psal vícekrát - zdaleka ne vždy se v oněch oděvních účtech mluví o nejvyšší nobilitě, protože je v nich obsažena i panovníkova domácnost, tvořená krom jiného i jeho řemeslníky a sluhy. dále jsou tam výdaje na konkrétní příležitosti - mimo jiné na turnaje, atd., od těch slavnostních po běžné potřeby... ostatně zdaleka nemáme z písemných pramenů jenom oděvní účty královských komor
pokud jde o finanční dostupnost materiálů, stačí si projít Březinovou, která dokládá i nálezy hedvábí v měšťanském prostředí a zjevně nejde o patriciát, ani o řemeslnické mistry prestižních cechů. nezkreslujme si historii tím, že budeme některé prameny ignorovat
BŘEZINOVÁ, H. Textilní výroba v českých zemích ve 13.-15. st. Poznání textilní produkce na základě archeologických nálezů. 1. vyd., Praha – Brno: 2007, 167 s.
P.S. abych předešel nedorozumění - nevyhledávám spor, jenom upozorňuji na různé pohledy této problematiky. dříve jsem to posuzoval stejně jako ty, teď po seznámení s těmito prameny jsem si svůj pohled na věc opravil a nemyslím že bych ztratil soudnost a posuzoval celou společnost jenom podle pár unikátních nálezů