vypasovaný oděv - kabátce doby Karlovy

Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Re: vypasovaný oděv

Příspěvek od mahy »

Při vší úctě- chcete se stát uzavřenou komunitou která mezi sebe nepustí žádný vnější vliv a názor? To snad proboha ne!

a bylo by od nás skoro až drzostí je otravovat, s něčím co zvládneme dobře i bez nich.
no -tohle jsi myslel vážně? Pokud by je to nějak obtěžovalo nebo sralo pak se asi nenabízeli ku pomoci.

Za tu dobu co se tu vyskytli Maršálek a Posadow ale i jiní další, tu tito lidé pomohli a poradili se spoustou věcí o kterých jsme neměli ani páru.

Pokud Karlovci myslí vážně to, že nepotřebují s ničím pomoci a poradit a že současný stav je uspokojivý a v cajku, pak je mi krapet smutno. Je opravdu blbost plácat se po ramenou a tvrdit, že už je to dobré. Není! ;)
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Mě teda Karlovci nepřijdou jen jako plky na foru. Ani mi nepřijde, že tu nikdo nic nedělá.. Ač ne závratným tempem, někam se to přecejen ubírá. Ale já tomu možná nerozumim..
Obrázek Det finns alltid hopp..
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Souhlas s Mahym. Měl bych výhrady k oboum stranám ale to není podstatné. Jsem diplomat. Ale tahle debata je OT ;)
Obrázek
Avátar uživatele
Přibík
Místo/Bydliště: Suchdol nad Lužnicí
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Přibík »

Smažte nekdo ty nase plky at to nekazi diskuzy o tom odevu
Přibyslav II. z Pořešína purkrabí hradu Krumlov a bratr Vernera I. z Pořešína r. 1320
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Alweron: Ano, toto je podzbrojový Pourpoint ;)

Jinak vycpáván nebyl jen pourpoint ale i další oděvy včetně Cotehardie: http://www.diu-minnezit.de/realie_detai ... id=0&tid=3

Obrázek
Obrázek
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Myslíš to "fütterung" a "gefüttert"? To je ale "podšívka" a "podšitý". Vycpávaný by bylo "ausgestopft".
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Pravda že má Němčina je mizerná a že překladač nezvládne všechno. Ale zdá se mi ten hrudník orpoti reálnému mužskému tělu docela vypnutý. V textu se píše o změnách v módních trendech po 60. letech 14. století, o zkracování a upnutosti oděvů vlivem nové módy apod. Ale je to hezké na pohled že?
Obrázek
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Ano, to je v pořádku, oděv se směrem k době Václava IV. dál zkracuje a je stále upnutější. Ostatně i cotehardie, která se u nás objevuje někdy ve 30. letech 14. století, už je na trupu vypasovaná a sukně se také postupně zužuje a zkracuje. Stále je ale třeba brát v potaz, že Karel IV. žil v letech 1316 - 1378, takže žhavé módní novinky 60. let se u nás staly běžnými až někdy v době jeho smrti - což se týká i velmi krátkého prošívaného kabátce, který známe pod názvem aketon, poupoint, doublet, gambeson, paltok a dalšími.

Newtonová věnuje pourpointu poměrně dost prostoru, nicméně i ona soudí, že se jako součást civilního oděvu stává běžným až v 70. letech 14. století.
Dost informací o vycpávaných kabátcích je i ve dvoudílném díle z konce 19. století "Costume in England". Zde je, pro mne trošku překvapivá, informace o tom, že velmi vypasované prošívanice se objevují již ve 13. století. Ale jen jsem to prolétla, takže víc budu vědět, až si ty kapitoly pořádně přečtu.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Mně primárně zajímá období 1365 - 1375. Ta rekonstrukce od Němců je myslím hodně dobrá. Stejně tak jako podzbrojový pourpoint od našich severních kolegů. Ono také to pronikání novinek nelze brát lineárně.

Každá módní vlna přicházela v nepravidelných intervalech s ohledem na politickou situaci v zemi a v okolí. Záleželo na hospodářské produktivitě a vůbec na ekonomice dané země. U středmě bohatého měšťana se na přelomu 60. a 70. let dá předpokládat Cotehardie vycpávaná v hrudní části bavlnou či surovou vlnou. Bohatě zdobený a s umem střižený oděv reprezentující místo ve společnosti. Ekonomika stále stoupá a tržní sílu představuje teprve mladá vrstva obyvatel - měšťanstvo. S přílivem peněz z obchodů a pronájmu prostor stoupá i komfort. V 80. a 90. letech je už Pourpoint nahrazující košili běžná součást oděvu. Střih nohavic je upraven do rovného zástřihu a lépe obepínající oblast kolem kyčlí a stehna. Nohavice se přiváží dírkami v Pourpointu a tak je celá sestava samonosná a nezávislá na spodním prádle dolní části těla. Vznikají stále kratší varianty "trenek" až po "slipy" na počátku 15. století. Taková část oděvu by už nezvládla držet nohavice. Je to přirozený průběh v módě.

Alespoň takto to dle informací nastudovaných z Kybalové, Wintera, Zíbrta,Šmahela, a dalších. Jestli to chápu špatně, tak to budu muset nastudovat celé znovu :D ale omyly se člověk učí... Takže odborníci, bylo to takto či nebylo?
Obrázek
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Posadowski »

Kordulka napsal:Newtonová věnuje pourpointu poměrně dost prostoru, nicméně i ona soudí, že se jako součást civilního oděvu stává běžným až v 70. letech 14. století. Dost informací o vycpávaných kabátcích je i ve dvoudílném díle z konce 19. století "Costume in England".
No, podle mne Newtonová nic takového nesoudí, spíš naopak. Ale já neumím jistě tak dobře anglicky jako Ty, takže možná se v té knize jen úplně neorientuji. Je psána skutečně těžkým jazykem.
Co se týče Quicherata, z kterého ostatně vychází i Zíbrt, je potřeba ho brát s velkou rezervou a to ať Costume in England tak i Cyclopaedia of Costume, obě díla jsou silně poplatná době a tehdejším znalostem poslední čtvrtiny 19. století.

Jen pár vět z Newtonové, které jsem si tam našel já:
"V zápise, jež následuje po nástupu Eduarda z Woodstocku jako prince Waleského v roce 1344, a uvádí účet z bitvy u Kreščaku (1346), autor Brut žaluje:
V této době Angličané tolik loví a kácí lesy. A naslouchají cizákům, že každý rok mění oděv, zvlášť co Hainaultští přišli před lety. Občas jsou jejich šaty dlouhé a široké, jindy krátké, těsné, obtažené a celé vyztužené..."

"Froissart v roce 1358 odkazuje na měšťáky v Tournai i jiných městech, vlastnící pěkná sedla i meče, prošívanice a kabátce „jakes and jupons“ kde ty poslední dvě slova se objevují i v jiném rukopise v té samé pasáži jako „gippons“ a „pourpoints“(31). "

"...Zdůraznění těsnosti oděvu - tuniky tak těsné, že se lepila na boky a prozrazovala rovné břicho a útlý pas - je velmi jasná narážka na módu poloviny 60. let 14. st, jak je ilustrována, například, na pourpointu Charlese de Blois. Je to vzled, který bychom stěží mohli vidět později než na konci let 70, neboť to byl vzhled v té době již nejen samozřejmý, ale taky, mimochodem, z módy vycházející. Do roku 1380 tyto těsné tuniky z mužské módy postupně zcela vymizely."

Ale možná jsem to jen blbě přeložil a Newtonová neříká opak, než jsi napsala. V tom případě se všem omlouvám.
Odpovědět