Nižší šlechta - Vlk (Wolf) z Greifswaldu 1355 - 70
Moderátor: Sovinec
-
Vlk
- Místo/Bydliště: Nymburk
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nižší šlechta - Vlk (Wolf) z Greiffenwaldu 1360 - 90
Pod tím má být ještě spodní suknice, která má dlouhý. Pak by to mělo být OK. 
Imperare sibi, maximum imperum est.
Máš nějakou předlohu podle které jsi to dělal? O vrstvených oděvech vím, ale takhle krátký rukáv mi nějak nesedí. Ale možná je to tím, že to nemáš na sobě komplet. Tož šup šup fotit 
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Ty rukávy opravdu mohly být delší...Vlk napsal:Pod tím má být ještě spodní suknice, která má dlouhý. Pak by to mělo být OK.
Spodní rukávy udělej úzké a na nich delší zapínání na knoflíky (pokud bys dělal "zapínání" nefunkční, jen jako ozdobu, pak by rukáv měl mít dole jen takovou šířku, aby prošla ruka sbalená do špetky s nataženými prsty). A až budeš dělat nohavice, tak mysli na to, aby byly dostatečně vysoké a bruchy se do nich co nejvíce zasunuly, aby nekoukaly zpod kabátce. Jestli si budeš dělat ty nohavice obepnuté, což by chtělo, tak je zkus střihnout z látky položené "našikmo" - kosmo přes vlákna (sakra, nenapadá mne, jak to vyjádřit srozumitelně
A nějaké pěkné podvazky
Ať se daří!
-
Vlk
- Kontaktovat uživatele:
Čtěte někdo ten text, co k těm obrázkům existuje. Spodní suknice existuje, jen nebyla po ruce a rukávy má úzké na funkční zapínání na knoflíky. Nohavice také existují, ale asi se to s tou úzkostí nohavic přehnalo, takže při oblékání mají sklony se trhat
Už se jedna opravuje potřetí
Jinak co tedy myslíte? Ponechat délku kabátce nebo ještě o malinko zkrátit? Já bych ho byl klidně asi ponechal. Teď mě ale třísklo do očí, že není podšitá kápě, a že je to vidět. Takže podšít...
Aha, tak promiň, já jsem z toho vyrozuměla, že oděv je ve stádiu zrodu
Délka po a nad kolena je pro cca 60. léta 14. století a pro tenhle typ kabátce plně vyhovující. Podívej se ale pro jistotu ještě po foru, jsou tu spousty dobových obrázků, případně odkazů na obrázky a fotky.
Jestli se Ti nohavice trhá v oblasti kotníku, tak nezbývá, než na vnitřní straně udělat přes kotník rozparek. Pokud bude noha schovaná ve vyšší botě, může zůstat jen tak, jen je třeba ho velmi pečlivě obroubit, aby neměl tendenci se párat. Do nízkých střevíců by bylo lepší na něj udělat šněrování ve stejné barvě, jako má látka. Asi to není dobové, alespoň jsem na nic takového ještě nenarazila. Nenapadá mne však žádná jiná úprava - leda udělat nohavice bez chodidla, jen s páskem pod patu; ale to se zase hodí jen do vyšších bot. Asi to bude chabá útěcha, ale s tímhle problémem se vás potýká víc...
Jj, kápi určitě podšij.
Délka po a nad kolena je pro cca 60. léta 14. století a pro tenhle typ kabátce plně vyhovující. Podívej se ale pro jistotu ještě po foru, jsou tu spousty dobových obrázků, případně odkazů na obrázky a fotky.
Jestli se Ti nohavice trhá v oblasti kotníku, tak nezbývá, než na vnitřní straně udělat přes kotník rozparek. Pokud bude noha schovaná ve vyšší botě, může zůstat jen tak, jen je třeba ho velmi pečlivě obroubit, aby neměl tendenci se párat. Do nízkých střevíců by bylo lepší na něj udělat šněrování ve stejné barvě, jako má látka. Asi to není dobové, alespoň jsem na nic takového ještě nenarazila. Nenapadá mne však žádná jiná úprava - leda udělat nohavice bez chodidla, jen s páskem pod patu; ale to se zase hodí jen do vyšších bot. Asi to bude chabá útěcha, ale s tímhle problémem se vás potýká víc...
Jj, kápi určitě podšij.
-
Vlk
- Kontaktovat uživatele:
Ok, díky za radu Kordulko, nejspíš ji využiji. Fotil jsem se v tom, co bylo momentálně po ruce. Příště to bude i se spodní suknicí... s nohavicemi to bude až se najde chvilka je opravit. A co byste říkali třeba ještě pár perličkám na spodní lem té suknice, aby to bylo přece jen trošku bohatší?
No, já jsem v tomhle trošku konzerva a nemyslím si, že je nutné se ověšovat drahokamenovými briliantami a jinými cetkami za každou cenu
Moc se mi líbí, jak máš ozdobenou tu kuklu a je to i docela praktické. Mysli na to, že ses sám zařadil mezi nižší šlechtu a pořízení honosného oděvu pro Tebe bylo dost nákladnou zhýralůstkou.
Já bych si pohrála hlavně s pásem, podvazky k nohavicím, s kabelkou (tašvicí) a váčkem, pochvou k noži, který bys mohl nosti na opasku. To jsou věci, které jsou dobře vidět a můžeš je vystavovat na odiv.
Pás třeba z barvené kůže s řezaným nebo vytlačovaným figurálním reliéfem či ornamentální ozdobou, nebo potahovaný nějakou pěknou tkaninou a ozdobený filigrány různých tvarů nebo litými ozdobami. Pochva na nůž to samé.
Podvazky třeba pletené do řemínku z ozdobných tkanic různých odstínů stejné barvy (hedvábná příze klidně) a opatřené přeztičkou a nákončíčkem, nebo z nějaké pěkné tkaniny, nebo z ozdobně pletené tkanice, nebo z karetkované tkanice či řemínku. Mohou být zavazovací tak, že na jeden konec se udělá očko a druhý se kolem něj zaváže na stejný uzel jako opasek.
Na kabelce, váčku nebo/a taštičce se můžeš vyřádit na tisíc způsobů - můžeš mít koženou s rytím či vytlačováním, koženou zdobenou filigrány, koženou z barevných vrstev kůže, látkovou z kdečeho počínaje jednobarevným lenem či vlnou přes pletenou, vyšívanou, vytkávanou po hedvábné, brokátové, sametové, taftové a další zdobené kameny, filigrány, perlami, korálky. Tady se fantazii meze mocn ekladou a na foru už dnes najdeš obrázky kabelek a odkazy na další. Váčky to samé - od prostých nezdobených lněných a vlněných přes všívané, vytkávané a pletené po kožené, hedvábné, zdobené kdečím. To by bylo na strašně dlouhé povídání.
Spodní suknici, když už zdobit, tak třeba nějakou jemnou výšivkou kolem lemů rukávů, spodního lemu a kolem krku. Nebo nějakou pěknou lemovkou. tam bych perlami šetřila, protože je to spodní oděv a takové ozdoby by asi brzy vzaly zasvé.
Podívej se, inspiruj se a když se Ti nebude něco pozdávat nebo si nebudeš jistý, zeptej se. A vždycky se snaž najít dataci toho, co se Ti líbí; to Ti ušetří spoustu práce a námahy...
Moc se mi líbí, jak máš ozdobenou tu kuklu a je to i docela praktické. Mysli na to, že ses sám zařadil mezi nižší šlechtu a pořízení honosného oděvu pro Tebe bylo dost nákladnou zhýralůstkou.
Já bych si pohrála hlavně s pásem, podvazky k nohavicím, s kabelkou (tašvicí) a váčkem, pochvou k noži, který bys mohl nosti na opasku. To jsou věci, které jsou dobře vidět a můžeš je vystavovat na odiv.
Pás třeba z barvené kůže s řezaným nebo vytlačovaným figurálním reliéfem či ornamentální ozdobou, nebo potahovaný nějakou pěknou tkaninou a ozdobený filigrány různých tvarů nebo litými ozdobami. Pochva na nůž to samé.
Podvazky třeba pletené do řemínku z ozdobných tkanic různých odstínů stejné barvy (hedvábná příze klidně) a opatřené přeztičkou a nákončíčkem, nebo z nějaké pěkné tkaniny, nebo z ozdobně pletené tkanice, nebo z karetkované tkanice či řemínku. Mohou být zavazovací tak, že na jeden konec se udělá očko a druhý se kolem něj zaváže na stejný uzel jako opasek.
Na kabelce, váčku nebo/a taštičce se můžeš vyřádit na tisíc způsobů - můžeš mít koženou s rytím či vytlačováním, koženou zdobenou filigrány, koženou z barevných vrstev kůže, látkovou z kdečeho počínaje jednobarevným lenem či vlnou přes pletenou, vyšívanou, vytkávanou po hedvábné, brokátové, sametové, taftové a další zdobené kameny, filigrány, perlami, korálky. Tady se fantazii meze mocn ekladou a na foru už dnes najdeš obrázky kabelek a odkazy na další. Váčky to samé - od prostých nezdobených lněných a vlněných přes všívané, vytkávané a pletené po kožené, hedvábné, zdobené kdečím. To by bylo na strašně dlouhé povídání.
Spodní suknici, když už zdobit, tak třeba nějakou jemnou výšivkou kolem lemů rukávů, spodního lemu a kolem krku. Nebo nějakou pěknou lemovkou. tam bych perlami šetřila, protože je to spodní oděv a takové ozdoby by asi brzy vzaly zasvé.
Podívej se, inspiruj se a když se Ti nebude něco pozdávat nebo si nebudeš jistý, zeptej se. A vždycky se snaž najít dataci toho, co se Ti líbí; to Ti ušetří spoustu práce a námahy...
-
Vlk
- Kontaktovat uživatele:
Tašvici už mám. Je z bavlněného vyšívaného sametu (strojově vyšívaného a koupeného, vypadá jako ten, co má na sobě Eduard na obrázku výše). Někteří měli monžost vidět na Libušíně. Má v rozích krásné střapečky, které jsou odkoukal z jiných šlechtických tašvic, jejichž příklady tu byly. K podvazkům jsem se zatím ještě nedostal
. Kordulko, poraď prosím nějaké zdroje filigránů a bezantů na opasek jiné než Meracatores. O těch vím a jsou dost drazí
, i když pokud se nesežene nic jiného, tak s nimi nakonec počítám.
-
Vlk
- Kontaktovat uživatele:
Jo a tohle mi přivezli naši z Itálie, když tam byly. Nezdá se mi to použitelné, ale pro všechny případy se chci zeptat. Je to spona na plášť.
- Přílohy
-
- spona.jpg (113.07 KiB) Zobrazeno 3481 x