Jestli můžu, tak já bych to viděl poněkud podobně. Nicméně k těm rekonstrukcím, ty bych si dovolil hodnotit asi takto.mikey.88 napsal: bylo to takto či nebylo?
Názvosloví nechme stranou, pourpoint, juppon, cotehardie, wams a já nevím co ještě jsou názvy se prolínající a říct že něco je pourpoint a něco jen cotehardie je nesmysl.
Tedy. Německá rekonstrukce, ta béžová, není pro nějakého vysokého nobila. Nicméně je udělaná vkusně, správně, nekrčí se, vypadá jak má někde na řekněme 50. léta, kdy ještě nečekám dramaticky vycpaný hrudník. (později klidně s poznámkou, že nositel neurazí, ale nosí věc běžnou a ne zrovna poslední výstřelek). Mimochodem, jakkoli to vypadá jako vrstva vlny, nenechte se vysmát, aby to vypadalo takhle, pod tou vlnou jsou kromě podšívky ještě minimálně dvě zpevňovací vrstvy, které tomu drží tvar.
Švédská věc pod zbroj je moc hezky provedená, vidíte typický příklad dobře provedené techniky "grande assiette" tedy hlubokého průramku vyplněného systémem klínů a vsadek usnadňujících pohyb ruky v rameni, stejně jako zahnutý loket. Ideově viz kabátec Charlese de Blois a jeho rozbor v Harmandovi a následovnících. Jedná se ale o něco, co bych poslal až za rok 1400 a to hlavně délkou a nohavicemi vázanými k okraji. Ve 14. století, pokud se snad uvazují nohavice ke kabátci (prošívanému) pak na šňůrky našité zevnitř, do suknice, na okraj si myslím že ještě ne.
Ten třetí gentleman (chronologicky první) je příkladem toho, jak to krejčovsky vypadat nemá. Podmínkou správně provedené grande assiette je to, aby oděv těsně kopíroval tvar postavy a toho se dociluje zejména prošíváním. (On taky název pourpoint by měl být ve staré francouzštině doslova prošívanice, to slovo by mělo být odvozeno od prošívání). Ten člověk to má ale prošívané někde vůbec a někde blbě, oděv na něm visí. Buď není jeho a nebo je blbě ušitý, ty volné rukávy, faldy v průramku, volné v pase a visící na hrudi, to všechno tam podle mne být nemá. Na druhou stranu technicky má klíny grande assiette hezké, i střih toho předního dílu, jen to rozměry dopasovat na svoje tělo. Tak asi tak, zkuste, jestli to v tom uvidíte jako já. Možná se pletu.