Družiník nižšího moravského šlechtice okolo roku 1400
Moderátor: Sovinec
Re: Družiník nižšího moravského šlechtice okolo roku 1400
Koli: Možná sis toho nevšim, ale každej obrázek je očíslovanej. Třeba první je ten úplně dole a třetí je ten hned pod textem .
-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Místo/Bydliště: Rumburk
- Kontaktovat uživatele:
Odzinkování se projeví zčernáním.V drogérce budou mít jen jednu cca 28%.Pokud bys to chtěl ředit ,tak zásadně kyselinu do vody ,opatrně lít po stěně nádoby,zahřívá se,ať Ti to neprskne do obličeje.
V té bibli nevím ,opatrně,řada věcí co vypadá jako prošívka snadno může být svrchní prošívka urozenců zakrývající plátovku i kovové ruce.
V té bibli nevím ,opatrně,řada věcí co vypadá jako prošívka snadno může být svrchní prošívka urozenců zakrývající plátovku i kovové ruce.
-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Kontaktovat uživatele:
Bohatý měšťan v prošívce nebo kroužkách - dobře.
Družiník vysoce postaveného pána - sorry ,žádám plátovku a železo na rukách i nohách.
Jiná je prošívka lehkého a jiná podzbrojovka.
Kolik družiníků má nižší šlechtic - čekal bych spíš jen ozbrojence ,ne družiníka v pravém slova smyslu.
Družiník vysoce postaveného pána - sorry ,žádám plátovku a železo na rukách i nohách.
Jiná je prošívka lehkého a jiná podzbrojovka.
Kolik družiníků má nižší šlechtic - čekal bych spíš jen ozbrojence ,ne družiníka v pravém slova smyslu.
Maser: Fajné, nemáš (nebo kdokoli jiný) ještě nějaké odkazy, kde bych mohl tak pěkně pohromadě sehnat nafocené/naskenované iluminace? Věci, co mám, jsou poněkud staršího data (Maciejowská bible, tapiserie v Bayeaux atp.).
Simo: Omlouvám se, mea culpa. Nějak jsem se zažral do obrázků a popiskům nevěnoval pozornost.
Jiří z Holohlav: co je přesně míněno tím "vysoce postavený pán"? Mohl bych dostat nějaký konkrétní příklad přelomu 14/15. st., ať se zorientuju v terminologii? Abych se přiznal, docela mě překvapilo, že i jako jeho družiník bych měl mít plechy, když (podle Klučiny) první vyobrazení samostatného jednolitého hrudního plechu je až z roku 1373. Za 30 let se to rozšířilo i na neurozené (byť bohatší) vojáky? Nechci nic zpochybňovat, jen se raději zeptám 2x než udělat blbost.
Jaký je rozdíl mezi ozbrojencem a družiníkem? Opět, ať si vyjasním terminologii.
Co se týče prošívky, rozdíl chápu. Moje vlastoručně vycpávaná prošívka, kterou beru pod kroužky, je poctivě nacpaná zbytky látek; bohužel ji budu muset vyměnit, protože to vycpání je až příliš silné, omezuje pohyb a je těžká (na druhou stranu jsme zkoušeli natvrdo ránu mečem do zad - jenom mi to trochu vyrazilo dech).
Simo: Omlouvám se, mea culpa. Nějak jsem se zažral do obrázků a popiskům nevěnoval pozornost.
Jiří z Holohlav: co je přesně míněno tím "vysoce postavený pán"? Mohl bych dostat nějaký konkrétní příklad přelomu 14/15. st., ať se zorientuju v terminologii? Abych se přiznal, docela mě překvapilo, že i jako jeho družiník bych měl mít plechy, když (podle Klučiny) první vyobrazení samostatného jednolitého hrudního plechu je až z roku 1373. Za 30 let se to rozšířilo i na neurozené (byť bohatší) vojáky? Nechci nic zpochybňovat, jen se raději zeptám 2x než udělat blbost.
Jaký je rozdíl mezi ozbrojencem a družiníkem? Opět, ať si vyjasním terminologii.
Co se týče prošívky, rozdíl chápu. Moje vlastoručně vycpávaná prošívka, kterou beru pod kroužky, je poctivě nacpaná zbytky látek; bohužel ji budu muset vyměnit, protože to vycpání je až příliš silné, omezuje pohyb a je těžká (na druhou stranu jsme zkoušeli natvrdo ránu mečem do zad - jenom mi to trochu vyrazilo dech).
-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Kontaktovat uživatele:
Pro neurozeného použiju slovo zbrojný.Družinu chápu jako urozené ve službách výše postaveného /urozeného/ šlechtice.Přelom 14/15 je velkej fofr v rozvoji celoplátu.
Plátové kabátce mizí a šíří se celopláty a brigantiny /jenže ty ač ve své době běžné ,dnes pořádně nikdo neumí /.
Plátové kabátce mizí a šíří se celopláty a brigantiny /jenže ty ač ve své době běžné ,dnes pořádně nikdo neumí /.
Jiří z Holohlav napsal:Pro neurozeného použiju slovo zbrojný.Družinu chápu jako urozené ve službách výše postaveného /urozeného/ šlechtice.Přelom 14/15 je velkej fofr v rozvoji celoplátu.
Brigantiny lidé umějí, ale jsou tak drahé, že vyjde levněji celoplát
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Kdo umí brigantinu? Hledám kontakty.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Kontaktovat uživatele:
Mahy - brigantinu nebo pozdní plátovku ?
- Klinštejn
- Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
- Kontaktovat uživatele:
Jan Zádubský umí..
Det finns alltid hopp.. -
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Kontaktovat uživatele:
Zeptám se znovu - brigantinu -nebo pozdní plátovku.
Vymazlil a vypiplal jeden kousek pro sebe,nebo je schopen dělat zakázky ?
O skutečné brigantině v Čechách nevím,pár slušných plátovek se najde,ale většinou s komentářem výrobce "už nikdy" nebo "jen pro sebe".
Bylo by skvělé ,kdyby byl výrobce .....
Vymazlil a vypiplal jeden kousek pro sebe,nebo je schopen dělat zakázky ?
O skutečné brigantině v Čechách nevím,pár slušných plátovek se najde,ale většinou s komentářem výrobce "už nikdy" nebo "jen pro sebe".
Bylo by skvělé ,kdyby byl výrobce .....