Nádobí a stolování

nádobí, vaření a pokrmy ve středověku

Moderátor: maser

Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Nádobí a stolování

Příspěvek od Zdeslav »

Vysoké číše zvané flétny. 2, polovina 14. stoeltí:
EDIT Bahnak: smazán nefunkční odkaz
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Fltény se jim říká spíše v laickém prostředí. Odobrně jsou nazývány "číše českého typu" nebo "vysoká číše s nálepy". Tenhle tvar s vysokou pravděpodobností vychází z našich končin, odkud byl ve velkém rozvážen po Evropě. Datovány jsou na 2. pol. 14. stol. a 15. stol. (kde jsou již trochu jiné aplikace). V první půlce 14. stol. se vyskytnou zlomky, které by jim mohly patřit, ale jisté to není. Časem možná půjde jeho datační hranice dolů.
Ta úplně vlevo je ze zeleného skla (Waldglass, což bylo velmi módní).
Těmhle číším se věnoval František Frýda v Archaeologice historice, tuším že z roku 1980.
silva-nortica.blog.cz
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Dobrý den,

našla jsem zde pod jedním odkazem fotografii skleněných pohárů, jež by měly být běžně užívány v Čechách 14. století.
Domnívám se však, že se jedná o burgundské sklo, jež se stalo v českých zemích běžnějším (tím myslím mezi šlechtou a nejbohatšími měšťany) spíše až po příchodu Lucemburků. Čechy samy měly svého typického skla dost a byly významným exportérem tohoto artiklu.

Zde je pár českých nálezů skla ze 14. a 15. století:
http://www.glass.cz/hist_main.htm
http://www.archaiabrno.org/home_cs/?acc ... age=000289

Rovněž doporučuji zajímavou práci Hedviky Sedláčkové - "Středověké sklo z Opavy
Das mittelalterliche Glas aus Opava (Troppau)"; Památky archeologické XCV, 2004

Domnívám se, že ve Střední Evropě byly v oblibě spíše různé baňaté "nuppenbechery" a později, ke konci 14. století "krautstrunky", hojně pokryté perličkami, žebírky a nálepy, aby neklouzaly v mastné ruce pijáků (vidličky se u stolu ještě nepužívaly a pokud ano, pak snad k podávání větších kusů masa či naopak drobných sladkých konfetů, ovoce v medu a podobných laskomin), kónické číšky s límcem, "kutrolfy". Francouzské sklo by snad dalo očekávat na královské tabuli, či v několika málo nejbohatších domech, ale zcela jistě ještě nebylo na počátku 14. století běžně užíváno v panských domácnostech.

Iluminace bych v případě stolního vybavení asi použila jen jako podpůrné prameny - a to spíše pro např. uspořádání tabule či způsoby obsluhy. Zobrazování stolního náčiní je dost šablonovité a neobratné; nedomnívám se, že by vrcholný středověk byl tak tvarově chudý, jak by se z iluminací mohlo zdát. Archeologické nálezy o tom rozhodně nesvědčí, byť jsou pro různé regiony tvarově a barevně typické.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Kordulka napsal:Dobrý den,

našla jsem zde pod jedním odkazem fotografii skleněných pohárů, jež by měly být běžně užívány v Čechách 14. století.
Domnívám se však, že se jedná o burgundské sklo, jež se stalo v českých zemích běžnějším (tím myslím mezi šlechtou a nejbohatšími měšťany) spíše až po příchodu Lucemburků. Čechy samy měly svého typického skla dost a byly významným exportérem tohoto artiklu.

Zde je pár českých nálezů skla ze 14. a 15. století:
http://www.glass.cz/hist_main.htm
http://www.archaiabrno.org/home_cs/?acc ... age=000289

Rovněž doporučuji zajímavou práci Hedviky Sedláčkové - "Středověké sklo z Opavy
Das mittelalterliche Glas aus Opava (Troppau)"; Památky archeologické XCV, 2004

Domnívám se, že ve Střední Evropě byly v oblibě spíše různé baňaté "nuppenbechery" a později, ke konci 14. století "krautstrunky", hojně pokryté perličkami, žebírky a nálepy, aby neklouzaly v mastné ruce pijáků (vidličky se u stolu ještě nepužívaly a pokud ano, pak snad k podávání větších kusů masa či naopak drobných sladkých konfetů, ovoce v medu a podobných laskomin), kónické číšky s límcem, "kutrolfy". Francouzské sklo by snad dalo očekávat na královské tabuli, či v několika málo nejbohatších domech, ale zcela jistě ještě nebylo na počátku 14. století běžně užíváno v panských domácnostech.

Iluminace bych v případě stolního vybavení asi použila jen jako podpůrné prameny - a to spíše pro např. uspořádání tabule či způsoby obsluhy. Zobrazování stolního náčiní je dost šablonovité a neobratné; nedomnívám se, že by vrcholný středověk byl tak tvarově chudý, jak by se z iluminací mohlo zdát. Archeologické nálezy o tom rozhodně nesvědčí, byť jsou pro různé regiony tvarově a barevně typické.
Až na vidličky souhlasím a i tam je to záležitost dvorského prostředí a mimořádných příležitostí - hostin, nikoli asi běžného stolování. Také jsem skeptický k těm mastným rukám - od toho se před každým chodem a na pokyn přinášely mísy s teplou vodou a osušky a to zdaleka nejenom při velkých hostinách a v domech velmožů. To ovšem samozřejmě neplatí plošně a vztahuje se to jenom na kulturní dvorské prostředí (kde se ovšem od počátku 14. st. pohybovaly i špičky patricijských rodů – Wolflimovici, Wolframovici, Pušovci, Ruthardovci, Jakub od Věže). Jak dokládají mravokárné kritiky Štítného a později Husa, pokoušel se patriciát napodobovat šlechtu a počínal si přitom obecně tristně, proto se jim oba vysmívají za to nabírání jídla plnými hrstmi a hrubým chováním...

Ke sklu – tady byl můj odkaz možná zavádějící, protože reprezentuji jiný projekt, představující vladařský dvůr královny vdovy Richenzy z počátku 14. st.

K obrazovým pramenům - rozhodně souhlasím, že posuzovat cokoli na základě prostudování jediného druhu pramenů (ať již iluminací, nebo archeologie) je zavádějící, od toho je třeba prameny k dané problematice zkompletovat. O vypovídací hodnotě jakéhokoli pramene mluví mnohem více aspektů. Tady je třeba, aby si každý na tomto fóru ujasnil jakou společenskou vrstvu a jakým rozhledem chce reprezentovat a podle toho si svou postavu nastudoval. Jinak tomu bude u pána, jinak u zemana, měšťana velkého nebo malého města, atd. ;)

Je mi potěšením diskutovat s tak příjemnou dámou ;)
Naposledy upravil(a) Maršálek dne Út 27. Led 2009 8:51:44, celkem upraveno 1 x.
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

boys, máte nějakého výrobce, co dělá ty "flétny" s těma "bobkama", snad se tomu říká český pohár nebo tak něco? Já našel jen tohle:
http://sklo.prodejce.cz/index.php
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Divous napsal:boys, máte nějakého výrobce, co dělá ty "flétny" s těma "bobkama", snad se tomu říká český pohár nebo tak něco? Já našel jen tohle:
http://sklo.prodejce.cz/index.php
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Green glazed ceramic jug: 14th century, Anglie. POZOR- tyhle tvary se u nás mohou vyskytnout jen ojediněle jako importy ze západní Evropy.
Obrázek
silva-nortica.blog.cz
Pavel na Besednici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel na Besednici »

Milí přátelé, nevím zda právě zde je to pravé místo místo pro můj dotaz. Když tak prosím admina o jeho přesunutí jinam.
Chtěl bych si pořídit jednoduchou dřevěnou lžíci, talíř a misku. Ti misku buď "skládanou" z několika kusů dřeva a ovázanou houžví (bohužel nemám obrázek, takže nemůžu lépe popsat) nebo nějakou dlabanou(případně soustruženou). Zadal jsem to jednomu výrobci a on mně zaskočil dotazem z jakého druhu dřeva to chci. Přiznám se, že nevím co mám chtít.
Mohli byste mi prosím poradit?
Předem děkuji.
Co se nerozvíjí, umírá!
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Pavel na Besednici napsal:Milí přátelé, nevím zda právě zde je to pravé místo místo pro můj dotaz. Když tak prosím admina o jeho přesunutí jinam.
Chtěl bych si pořídit jednoduchou dřevěnou lžíci, talíř a misku. Ti misku buď "skládanou" z několika kusů dřeva a ovázanou houžví (bohužel nemám obrázek, takže nemůžu lépe popsat) nebo nějakou dlabanou(případně soustruženou). Zadal jsem to jednomu výrobci a on mně zaskočil dotazem z jakého druhu dřeva to chci. Přiznám se, že nevím co mám chtít.
Mohli byste mi prosím poradit?
Předem děkuji.
Vzdal bych standartní lípu nebo houževnatější topol :) Ale chudák člověk, co s topolem pracuje. Natahuje z půdy minerály a pak je ve dřevě něco jako písek a tupí to nástroje :evil: :lol:
Obrázek
Odpovědět