Oděv etnického Litevce, cca mezi lety 1340-1370

Avátar uživatele
Czernozub
Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
Kontaktovat uživatele:

Oděv etnického Litevce, cca mezi lety 1340-1370

Příspěvek od Czernozub »

Inu, my někteří zkrátka musíme mít nějaké extrabuřty, takže- nevíte náhodou někdo o nějakých materiálech ohledně udívání na litvě mezi lety 1340-1370? Abych se vyjádřil přesně- na konci mnou daného rozsahu sahá Litevský stát od baltu k černému moři, a do moskvy je od hranic co by kamenem dohodil, (kníže Gediminas se dokonce nechával titulovat jako král rusů) takže na "Litvě" žilo plno rusů, ukrajinců, poláků a kdo ví čeho ještě. Já ovšem hledám oděv typický vyloženě pro pobaltí, pro etnického litevce(popř. prusa, estonce...). Nevíte někdo náhodou o něčem? Díky moc.
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Avátar uživatele
Přibík
Místo/Bydliště: Suchdol nad Lužnicí
Kontaktovat uživatele:

Re: Oděv etnického Litevce, cca mezi lety 1340-1370

Příspěvek od Přibík »

Podivej se do Osprey Skandinavian army 1300-1500 tusim , jsou tam i vyobrazeni lidi v civilu ale ber to s velkou rezervou
Přibyslav II. z Pořešína purkrabí hradu Krumlov a bratr Vernera I. z Pořešína r. 1320
Avátar uživatele
Czernozub
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czernozub »

díky, aleto jsou bohužel saamové, to je úplně mimo...
Sókratés
Avátar uživatele
Josif
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josif »

Z Ospreyů mě napadá ještě "Medieval Russian Armies 1250–1500"
Bohuš Ras
Si vis pace, para bellum
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Nebo napiš hudební skupině Stary Olsa. Měli by mít kontakty na spoustu skupin zaměřených na Litevce a Litvu jako takovou. Jinak kapela samotná má spoustu Litevské hudby ;) http://staryolsa.com/
Obrázek
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Zube, jak jsi na tom s komunikací v ruštině?
Pokud dobře, Vítek Tě nakontaktuje na Litviny (oni opravdu nejsou Litevci a jsou dost neradi, když je s nimi někdo spojuje), kteří dělají vrcholný středověk a mladší období. Pokud špatně, tak se spolu jistě domluvíte na nějaké spolupráci 8-)
Avátar uživatele
Landštejn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Landštejn »

Už jsem měl na toto téma jeden dotaz. Poslal jsem ho přátelům z Běloruska, kteří Litvu dělají. Takže až se ozvou dám ti vědět. Nebo máš nějaký specifický dotaz?
A coeur vaillant, rien impossible
Avátar uživatele
Czernozub
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czernozub »

Oho, díky za rady.
Ad Kordulka: inu, má ruština se omezuje na pletení ruských slovíček do rodného jazyka :lol: Co Litvínů a Litevců se týče- litevec se řekne "lietuvis" a lotyš "latvis" ;) Až budu lietuvisem poučen o správné české verzi, budu používat tu, do té doby používám takříkajíc oficiální výrazivo ;)

Ad Landštejn: nic konkrétního, povedlo se mi totiž navázat kontakt s jedním podobným nadšencem od tama, takže konkrétní dotazy už mi zodpověděl. Požehnána budiž angličtina... 8-)

Jinak, slyšel jsem že na Žalgirisu byly nějací ukrajinci co dělají litevce, na hodně dobré úrovni, nevíte někdo o nějakých fotkách nebo snad dokonce nevlastníte na ně kontakt? Gogol mi nic nenašel...
Sókratés
Avátar uživatele
Czernozub
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czernozub »

Ad Litvini: už jsem vyzjistil jak to s tím je- někteří totiž tvrdí, že stará litva byla běloruským státem, státem litvínů, tj. dnešních bělorusů, tj. přesně těch o které se nezajímám ;) Dohady o pravdivosti tohoto tvrzení nechme stranou, pojmy "litevec" a "litvín" mi už ale připadají uzavřené.
Sókratés
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Czernozub napsal:Ad Litvini: už jsem vyzjistil jak to s tím je- někteří totiž tvrdí, že stará litva byla běloruským státem, státem litvínů, tj. dnešních bělorusů, tj. přesně těch o které se nezajímám ;) Dohady o pravdivosti tohoto tvrzení nechme stranou, pojmy "litevec" a "litvín" mi už ale připadají uzavřené.
V tom případě se velice pletou, protože žádné Bělorusko v té době neexistovalo. Dnešní Bělorusové jsou ti tehdejší Litvini (a část Poláků, Ukrajinců a Litevci)! Stará Litva ale skutečně byla předchůdcem části dnešního Polska, většiny Běloruska a části Ukrajiny a Ruska. Vždyť i to pozdně středověké "Velké Polsko" byla unie (dnes by se řeklo konfederace) Polska a Litvy. Krom toho je pojem "Litvin" terminus technicus a označuje právě obyvatele středověké Litvy - tedy Slovany, Prusy a Pobalťany. Velká část dnešních Bělorusů se cítí být potomky Litvinů a označují se jako Litvini.

No, ale jestli se nezajímáš o Litviny, tak jaké Litevce máš na mysli? Protože ti, co dnes mají tu republičku u Baltu, v té době byli nejednotnou skupinou pohanských kmenů a nic jako stát tam neexistovalo. Jejich území patřilo Velkoknížectví litevskému. I na mapách ze 16. století se Litvě říká "Litvania" a jejími obyvatel nebyli Litevci, ale Litvané (tedy opět Litvini)...
Dnešní Lotyšsko bylo Livonsko, Estonsko bylo Novgorodsko.

Tak zkus upřesnit, o co máš zájem a kdyžtak se ozvi 8-)
Odpovědět