Oděv etnického Litevce, cca mezi lety 1340-1370
- Czernozub
- Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
- Kontaktovat uživatele:
Oděv etnického Litevce, cca mezi lety 1340-1370
Inu, my někteří zkrátka musíme mít nějaké extrabuřty, takže- nevíte náhodou někdo o nějakých materiálech ohledně udívání na litvě mezi lety 1340-1370? Abych se vyjádřil přesně- na konci mnou daného rozsahu sahá Litevský stát od baltu k černému moři, a do moskvy je od hranic co by kamenem dohodil, (kníže Gediminas se dokonce nechával titulovat jako král rusů) takže na "Litvě" žilo plno rusů, ukrajinců, poláků a kdo ví čeho ještě. Já ovšem hledám oděv typický vyloženě pro pobaltí, pro etnického litevce(popř. prusa, estonce...). Nevíte někdo náhodou o něčem? Díky moc.
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Sókratés
- Přibík
- Místo/Bydliště: Suchdol nad Lužnicí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Oděv etnického Litevce, cca mezi lety 1340-1370
Podivej se do Osprey Skandinavian army 1300-1500 tusim , jsou tam i vyobrazeni lidi v civilu ale ber to s velkou rezervou
Přibyslav II. z Pořešína purkrabí hradu Krumlov a bratr Vernera I. z Pořešína r. 1320
- Czernozub
- Kontaktovat uživatele:
díky, aleto jsou bohužel saamové, to je úplně mimo...
Sókratés
Sókratés
Z Ospreyů mě napadá ještě "Medieval Russian Armies 1250–1500"
Bohuš Ras
Si vis pace, para bellum
Si vis pace, para bellum
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Nebo napiš hudební skupině Stary Olsa. Měli by mít kontakty na spoustu skupin zaměřených na Litevce a Litvu jako takovou. Jinak kapela samotná má spoustu Litevské hudby
http://staryolsa.com/

Zube, jak jsi na tom s komunikací v ruštině?
Pokud dobře, Vítek Tě nakontaktuje na Litviny (oni opravdu nejsou Litevci a jsou dost neradi, když je s nimi někdo spojuje), kteří dělají vrcholný středověk a mladší období. Pokud špatně, tak se spolu jistě domluvíte na nějaké spolupráci
Pokud dobře, Vítek Tě nakontaktuje na Litviny (oni opravdu nejsou Litevci a jsou dost neradi, když je s nimi někdo spojuje), kteří dělají vrcholný středověk a mladší období. Pokud špatně, tak se spolu jistě domluvíte na nějaké spolupráci
Už jsem měl na toto téma jeden dotaz. Poslal jsem ho přátelům z Běloruska, kteří Litvu dělají. Takže až se ozvou dám ti vědět. Nebo máš nějaký specifický dotaz?
A coeur vaillant, rien impossible
- Czernozub
- Kontaktovat uživatele:
Oho, díky za rady.
Ad Kordulka: inu, má ruština se omezuje na pletení ruských slovíček do rodného jazyka
Co Litvínů a Litevců se týče- litevec se řekne "lietuvis" a lotyš "latvis"
Až budu lietuvisem poučen o správné české verzi, budu používat tu, do té doby používám takříkajíc oficiální výrazivo 
Ad Landštejn: nic konkrétního, povedlo se mi totiž navázat kontakt s jedním podobným nadšencem od tama, takže konkrétní dotazy už mi zodpověděl. Požehnána budiž angličtina...
Jinak, slyšel jsem že na Žalgirisu byly nějací ukrajinci co dělají litevce, na hodně dobré úrovni, nevíte někdo o nějakých fotkách nebo snad dokonce nevlastníte na ně kontakt? Gogol mi nic nenašel...
Ad Kordulka: inu, má ruština se omezuje na pletení ruských slovíček do rodného jazyka
Ad Landštejn: nic konkrétního, povedlo se mi totiž navázat kontakt s jedním podobným nadšencem od tama, takže konkrétní dotazy už mi zodpověděl. Požehnána budiž angličtina...
Jinak, slyšel jsem že na Žalgirisu byly nějací ukrajinci co dělají litevce, na hodně dobré úrovni, nevíte někdo o nějakých fotkách nebo snad dokonce nevlastníte na ně kontakt? Gogol mi nic nenašel...
Sókratés
Sókratés
- Czernozub
- Kontaktovat uživatele:
Ad Litvini: už jsem vyzjistil jak to s tím je- někteří totiž tvrdí, že stará litva byla běloruským státem, státem litvínů, tj. dnešních bělorusů, tj. přesně těch o které se nezajímám
Dohady o pravdivosti tohoto tvrzení nechme stranou, pojmy "litevec" a "litvín" mi už ale připadají uzavřené.
Sókratés
Sókratés
V tom případě se velice pletou, protože žádné Bělorusko v té době neexistovalo. Dnešní Bělorusové jsou ti tehdejší Litvini (a část Poláků, Ukrajinců a Litevci)! Stará Litva ale skutečně byla předchůdcem části dnešního Polska, většiny Běloruska a části Ukrajiny a Ruska. Vždyť i to pozdně středověké "Velké Polsko" byla unie (dnes by se řeklo konfederace) Polska a Litvy. Krom toho je pojem "Litvin" terminus technicus a označuje právě obyvatele středověké Litvy - tedy Slovany, Prusy a Pobalťany. Velká část dnešních Bělorusů se cítí být potomky Litvinů a označují se jako Litvini.Czernozub napsal:Ad Litvini: už jsem vyzjistil jak to s tím je- někteří totiž tvrdí, že stará litva byla běloruským státem, státem litvínů, tj. dnešních bělorusů, tj. přesně těch o které se nezajímámDohady o pravdivosti tohoto tvrzení nechme stranou, pojmy "litevec" a "litvín" mi už ale připadají uzavřené.
No, ale jestli se nezajímáš o Litviny, tak jaké Litevce máš na mysli? Protože ti, co dnes mají tu republičku u Baltu, v té době byli nejednotnou skupinou pohanských kmenů a nic jako stát tam neexistovalo. Jejich území patřilo Velkoknížectví litevskému. I na mapách ze 16. století se Litvě říká "Litvania" a jejími obyvatel nebyli Litevci, ale Litvané (tedy opět Litvini)...
Dnešní Lotyšsko bylo Livonsko, Estonsko bylo Novgorodsko.
Tak zkus upřesnit, o co máš zájem a kdyžtak se ozvi