vypasovaný oděv - kabátce doby Karlovy

Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Re: vypasovaný oděv

Příspěvek od Kordulka »

mikey.88 napsal:Měl bych dotaz na lidi, kteří mají zkušenosti s šitím. Pod oděvem mám vycpávku a silueta vyduté hrudi je takřka jak z iluminace, ale mám jeden malý problém. Nedaří se mi látku dostatečně vypnout, aby látka nedělala zvenku sklady v oblasti pod vycpávkou (někde v půlce těla tam, kde je nejužší místo) Při sebemenším pohybu se prostě nepatrně vytvoří záhyby. Věděl by někdo, jak to eliminovat? Případně jestli to nevadí... Nemůžu přece pořád chodit jak s pravítkem v zádech! Podle Pourpointu Charlese de Blois se řídit nemůžu neboť není oděv prošit skrz na skrz ale vše je skryto uvnitř. Snažil jsem se zkoumat iluminace tohoto typu oděvu a buď iluminátor sklady nekreslil a nebo to dokázali nějak řešit. Poradíte?
No, máš jedinou možnost - stát se gotickou iluminací 8-)
Mel jsi na sobě někdy kvádro? I sebelíp ušité sako udělá na zádech faldy, když si sedneš a začneš něco dělat, když pohybuješ rukama (to se udělají i na na ramenou). Prostě je to normální; kdybys chtěl dosáhnout toho, aby oděv nikdy nedělal žádné faldy, musel bys jej mít ušitý z elastického materiálu - ale upozorňuji tě, že i baleťákům se na trikotech ty faldíky dělají...
Mikey, iluminace jsou iluminace; přece je, propánakrále, nemůžeš brát doslovně! To by sis také musel nechat udělat plastiku chodidel, rukou, trupu (podívej se na proporce), páteře a podle některých iluminací i všech kloubů 8-)
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Na zádech a jinde je mi to jasný že se tomu vyhnout nedá ale na hrudi jsem si myslel, že by to šlo.
Obrázek
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Kordulka ti to napsala dobře- oděv se prostě chová podobně jako tvá kůže- předehni se a neříkej, že se ti kůže nezkrabatí :D
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Re: Přibík - pěšák pana Heřmana z Hradce

Příspěvek od Kordulka »

Charlesův pourpoint byl sice oblíbeným kusem oděvu, ale až koncem 14. století, ne za Karla IV. V 60. letech to byl opravdu unikát (a působí na mne spíš jako oděvní kousek, který měl zastírat nedostatky postavy) i ve Francii a do dvorské módy se dostává v 70. letech 14. století. U nás se mohl objevit někdy v době kolem smrti Karla IV.
Něco jiného je pourpoint jako podzbrojová součást, ten se objevuje již kolem r. 1330 (např. Edward II., 1326; Richard Stapledon, 1332)
(Materials, methods and masterpieces of medieval art, Janetta Rebold Benton, Greenwood Publishing Group, 2009;
English medieval Knight, Osprey)

To měkčení nohou mi také trošku vrtá hlavou. Na iluminacích totiž tam, kde nejsou plechy zesílením kroužků, někdy bývají vidět pod plechem barevné nohavice - samozřejmě mohou být prošívané a vycpávané nebo vyměkčené prošitou plstí, ale...
Ale také nemusejí být.
Máte někdo vyzkoušeny třeba prosté plstěné nohavice, byť třeba ze silnější pevné plsti? Protože plst byla snadno dostupným materiálem a jako vlna mohla být barvena dle libosti (a technologických možností).
Jen mne to tak napadlo, proto se ptám.
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Re: Přibík - pěšák pana Heřmana z Hradce

Příspěvek od Posadowski »

Kordulka napsal:Charlesův pourpoint byl sice oblíbeným kusem oděvu, ale až koncem 14. století, ne za Karla IV. V 60. letech to byl opravdu unikát (a působí na mne spíš jako oděvní kousek, který měl zastírat nedostatky postavy) i ve Francii a do dvorské módy se dostává v 70. letech 14. století. U nás se mohl objevit někdy v době kolem smrti Karla IV.
Ty, Kateřino, tohle ale nemyslíš vážně? To tvrdíš proto, abys někoho z přítomných vyprovokovala a "za bukem" se smála, jak "děláš vlny". No ne? Nebo se snažíš Karlovcům záměrně nabourat jejich projekt tím, že jim podsouváš nesmysly a dezinformace v naději, že se toho chytnou a tak jim projekt rozložíš zevnitř jako Cimrman Rakousko?
Výše citované je kravina, hovadnost, nesmysl a blbost, přičemž existuje dostatek písemných i hmotných pramenů, které dokazují opak.
Těsné šněrované kabátce jsou u nás v písemných zmínkách, vyobrazení dokazují vycpávání i u nás. V zahraničí jakbysmet.
naše písemné zmínky: "kabátec je krátký a úzký že dva sluhové sotva obléknou svého pána"(latinsky psaný český pramen rok 1342) "...Kolem hrudi měli velké vycpávky z hedvábí, takže se zdálo, jakoby měli ženská prsa" (latinsky psaný český pramen rok 1367)
Stačí tohle?
Kateřino, s oblibou kafráš do věcí, kterým nerozumíš. Tohle ale fakt přesahuje meze. Když víš o věci kulový, tak si něco přečti. Oháníš se kdejakou literaturou a Tvoje blábolivé výplody neustále dokazují, že jsi z toho nečetla ani řádku. Proboha si přečti aspoň toho Zíbrta, když už tu chceš psát o oděvech, ať si všichni nemyslí, že jsi úplně blbá...

(Sorry všem za mírné vulgarismy, ale člověk se tu něčím zabývá, pinoží se jako blbec se sháněním, indexováním a analýzou tisíců pramenů a nějaký hlupák si tu pak hraje na dborníka aniž by si přečetl jedinou základní knížku...)
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Dával jsem teď do šperků takovou malou truhličku z Francie. Jsou na ní vyobrazené vycpávané vypasované kabátce, tak jsem je schválně típnul ve velkým rozlišení:
truhlicka 1.jpg
truhlicka 1.jpg (462.66 KiB) Zobrazeno 3403 x
truhlicka 2.jpg
truhlicka 2.jpg (471.94 KiB) Zobrazeno 3403 x
truhlicka 3.jpg
truhlicka 3.jpg (469.44 KiB) Zobrazeno 3403 x
Tohle ti Posadowe asi uniklo :)
Obrázek
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

mikey.88 napsal:Tohle ti Posadowe asi uniklo :)
No to sakra uniklo, to je bomba, to nemá chybu! Postřehněte dobře patrné konstrukční detaily - hloubku průramku, směr prošívání, kornoutky na rukávech, zúžení na předloktí... prostě super.
Hnidopišská poznámka nakonec- nezapomínat citaci - přebírám z tech šperků, ať je to i tady:
zdobená krabička (šperkovnice?) z Francie 3/4 14. století, V metropolitním muzeu umění pod číslem: 41.100.194 "Embossed leather, walnut, gilding, polychromy, copper alloy and iron fittings"
Díky!
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Buhví, kolik takových výjevů na světě je ;) Třeba takové země Beneluxu jsou pokud jde o dochované věci pro mě zatím skoro neznámé :D
Obrázek
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

mikey.88 napsal:Buhví, kolik takových výjevů na světě je ;) Třeba takové země Beneluxu jsou pokud jde o dochované věci pro mě zatím skoro neznámé :D
Stahovat, popisovat, ukládat, upozorňovat, vyměňovat (si)...
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Další kabátce:

Datace je pozdní 14. století. Dle módy usuzuji na 1385 - 1390.
Vyrobeno v Alsasku ze dřeva, kování je ze slitiny měďi.
Rozměry: (8.3 x 19.7 x 13.1 cm)

Číslo v databázi v metropolitním muzeu v NY: 63.7

Celkové fotky jsem dal do šperků. Sem dám jen detaily postav.
sf63-7s1 3.jpg
sf63-7s1 3.jpg (196.54 KiB) Zobrazeno 3480 x
sf63-7s2 3.jpg
sf63-7s2 3.jpg (182.14 KiB) Zobrazeno 3480 x
sf63-7s3 3.jpg
sf63-7s3 3.jpg (189.47 KiB) Zobrazeno 3480 x
Všimněte si, jak drží ten muž úplně vlevo tu ženu a jak muž úplně vpravo má asi milenky dvě :lol:
Naposledy upravil(a) mikey.88 dne Čt 22. Pro 2011 19:42:39, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Odpovědět