Šimon - neurozený jezdec (1365-1375)

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
Přibík
Místo/Bydliště: Suchdol nad Lužnicí
Kontaktovat uživatele:

Re: Šimon - neurozený jezdec (1365-1375)

Příspěvek od Přibík »

Klinštejn napsal:
Přibík napsal:nepomlouvám, jen agituji :)
Ale napsal jsi ošklivý náborář...

Ošklivý bylo vyjádření toho že mě fyzicky nepřitahuješ :D

Jinak Gunare gratuluji k dobre volbe pana, uz se tesim az ho budeme obsluhovat u stolu, oblekat do zbroje, drbat ho na zadech a ozirat se na jeho ucet ;)
Přibyslav II. z Pořešína purkrabí hradu Krumlov a bratr Vernera I. z Pořešína r. 1320
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gunnar »

Pavel: Díky

Přibík: Díky, no jelikož od jisté doby na akcích od jisté doby abstinuji tak zbývá ta práce. Mě bylo hned divný že ta agitace tak zní tak dobře :cry: .
It is better to die for something than to live for nothing.
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Gunnar napsal:Zdeslav: No myslel jsem že je aventail došitý, tak teď nevim co přesně je na něm blbě?
No zdálo se mi to jako jenom provizorně přichycený provázkem (aventail ke kůži). Ale jestli se pletu tak to přešij, vypadá to neesteticky. Jo a ještě jedna věc k tomu - kreje ti to dobře krk? Já mám s tímhle uchycením, kdy se vepředu aventail po stranách nezvedá nahoru, docela problém...
Rád bych zkusil udělat nějaký prkený potažený pergamenem, akorát nevím jaký. Erbák mám momentálně bez erbu a myslel jsem že je to obecně jezdecký štít. Respektive nevím jaký jiný by byl v sedle praktický snad kromě tarče, ale ta je taky asi pro šlechtu.
Hmm, tak jsem nad tím trošku pátral a zjistil jsem zatím akorát to, že neurození jezdci štít používali (Soupis chebské zemské hotovosti). Jakého tvaru, toť otázka. Ještě se po tom mrknu do obrazových pramenů.
No musim dofotit ještě zbytek věcí a trochu rozvést tu postavu, doufám že se k tomu dostanu co nejdřív...
Už se těšíme. :)

Jinak botky dobrý ;)
Nezabud hrr!
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gunnar »

Zdeslav: No s tou pohyblivostí zatím nevím, dodělal jsem to do tohohle stavu poměrně nedávno a v boji zatím není vyzkoušená. Nicméně jsem to párkrát předělával právě kvůli pohyblivosti a zdá se že se to hýbe dobře a krytí se zdá být taky dobré, ale test by to určitě chtělo...

Co se týče těch štítů tak mi příjde logické že by je jezdci měli a tím pádem jezdecké, rozdíl by měl být asi ve zpracování (kvalita, erbovní znamení / pouze barvy), ale nevidím důvod proč mít pěchotní štít v sedle.

Něco jsem ještě dofotil, ale zjistil jsem že nemám všechno pohromadě tak to bude asi ještě zajímavý to poshánět po známejch kterým jsem to půjčil.

http://zbroj.rajce.idnes.cz/vybava/ - rukavice, meče, kopí, hledí. Rukavice a hledí ale chci předělat.

Podbíjené nohy, je to rozpracované, ale něco na tom snad vidět je. Potřebuju dodělat hlavně lýtka (přidat ocelové pásy), stehna už celkem jsou.
Obrázek

Podbíjené rukavice - první nástřel
Obrázek
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Ahoj. Vymyšleno máš pěkně, základ máš víc než slušnej.
To hledí rozhodně předělej, rukavky-škoda, že nejsou černěné kovářsky, jinak nejsou zase až tak zlé. AD kopí- není v tomto tvaru spíše ranější?
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Mě se moc líbí ty nohy.. :-) a to hledí.. na iluminacích je spousta takových.. já bych ho nepředělával..
Ale ty rukavice mi přijdou na neurozeného až moc nobl.. Ale to je jen můj názor..
Obrázek Det finns alltid hopp..
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Zdar, máš to dobře rozjeté. Nohy vypadají pěkně. Rukavice máš v úmyslu používat ty černé nebo ty podbíjené? (byl bych spíš pro druhou variantu).

Co se týká přilby - tvarově takové určitě jsou, ale myslím, že jsem je spíš viděl s klasickým upevněním, tedy ne jako klappvisor. Podle čeho je hledí dělané?
Kopí je určitě v pohodě, ale moc si nejsem jistý těmi hlavicemi u mečů. Ty ano?

Jinak celkově - je vidět, že ti to jde od ruky, jen tak dál...
Nezabud hrr!
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gunnar »

No rukavice chci používat ty podbíjené. Ty černé tak nějak nevyšly jak jsem chtěl, jsou natřené, ale problém je že kovářské černění vypadá dobře na věcech kovaných za tepla a myslím že v případě těchle rukavic by se to asi stejně nevyřešilo dostatečně. Co se týče cennosti těch rukavic, tak jsem měl za to že ty podbíjené byli cenově mnohem dostupnější než třeba plátové, takže by se na mojí postavu měli hodit. No akorát právě pořád rozmýšlím ty prsty, abych to nepřepísk. ož mi připomíná že bych měl tu svojí postavu upřesnit aby se dalo usuzovat co ještě jo a co už je moc...

Co se týče hledí tak právě není dělané podle něčeho konkrétního. Je inspirovaná několika iluminacemi a "klasickými" klapvisory, ale konkrétní předloha chybí. Což je ostatně jeden z důvodů proč to hledí chci předělat. Jinak co se týče toho uchycení, myslel jsem že pokud vyloženě nebrání tvarově, nebo je nepraktické tak je jedno jestli je ve formě klapvisoru nebo bočního uchycení (viz třeba psí nosy).

Co se týče hlavic mečů, tak u toho jednoručního si jistý nejsem :oops: , podle nějakých typologií možná odpovídá nicméně asi to nebude dostatečně podložené. Ale ten druhý je dělaný podle nálezu (i když tvarově ta hlavice není úplně přesná, ale podle té máznuté fotky se těžko hledají přesné kontury):
Přílohy
mec.JPG
mec.JPG (62.6 KiB) Zobrazeno 4752 x
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Chtěl jsem se tě zeptat, kdo ti dělal ty rukavice z Bargella http://img5.rajce.idnes.cz/d0507/4/4268 ... kk_053.JPG a případně kolik stály (odpověď skrze sz)? Pro tvou postavu bych spíše dodělal ty podbíjené. Bargello je už pro hodně majetného šlechtice.
Jinak se mi líbí obvzláště ty tvoje podbíjený nohy, těším se, až budou hotový celý.

Ad meč: to jsem fotil v Linzi a naháněla mě tam hlídací babka (fotit se nesmělo), takže jsem nestihl nastavit parametry foťáku (na automat nefotím). Hlavice tohodle meče je typ T1 podle Oakeshotta, ty na tvých mečích T2 nebo spíše typ V, což je pozdější (cca 15. - 16. stol.)

Edit: tak mě napadá, ať je jasné o čem mluvím http://www.myarmoury.com/feature_oakeshott3.html
silva-nortica.blog.cz
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gunnar »

Ad nohy díky oboum.

Ad meč, vím že na focení nebylo moc času, četl jsem ten příspěvek před nějakou dobou a nemyslel jsem to jako výčitku, spíš jako důvod proč to kovář úplně neodhadl. Když na to koukám tak je fakt že to spíše odpovídá pozdějším mečům. Dá se se to ještě upravit, s výrobou zbraní nemám moc zkušenost tak přemýšlím co s tím. Nechce se mi vyhazovat obzvlášť tu jeden a půli...
Odpovědět