Bilajz - lékař, 1370-1378

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
Bilajz
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha/Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Bilajz - lehkoodenec

Příspěvek od Bilajz »

Tak boty pořád nevim :-( Vzhledem k tomu, že dělám i scéniku, tak jsem si ty cvoky asi rozmyslel, po jednom dni na dlažbě by šli do háje. Jak se vám chodí v čistě kožené hladké podrážce? Neklouže to moc? Ještě mě napadlo použít tohle http://www.mercatores.cz/civilni-odev-a ... ickou.html
botky pak tyhle http://www.mercatores.cz/civilni-odev-a ... pasky.html
A pak další dotaz, používají se už v téhle době takové ty "přídavné polonohavice" uvazované pod kolenem? V Embletonovi to má každej druhej, ale na iluminacích jsem je zatím neviděl, jedině snad toto http://karlovci.rajce.idnes.cz/textil_- ... entury.jpg
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Zdar,

Z vlastní zkušenosti - jakákoliv silná tvrdá kožená podrážka bez ničeho dřív nebo pozdějc začne brutálně klouzat. Možností jak se tomu vyhnout je několik:

- zdrsňovat podrážku (smirkem, rašplí...) - dochází k nežádoucímu úbytku kůže a funguje jen omezenou dobu
-cvočky (ty zase děsně kloužou na té dlažbě a nejsou úplně doložené, jak jsem už psal)
-nohavice s našitou koženou podrážkou nebo měkké obracené boty - myslím, že tak to řešili předkové. Středověké boty byly v podstatě takové kožené ponožky, kdy noha i s tenkou podrážkou kopírovala povrch čili k němu přilnula, takže to neklouzalo. Taky rozhodně ne každý středověký člověk měl boty a spousta lidí chodila jen v nohavicích. (taky záleží na příležitosti).
-tenká gumová podrážka v barvě kůže (toto funguje perfektně, ale problém tohoto řešení je zjevný)
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Nicméně klidně bych volil i nějakou,,modernější '' podrážku vzhledem k tomu, že v dobách Karlových tu nebyl asfalt, beton atd. po kterých dnes musíme chodit.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Standa mž
Místo/Bydliště: Horšovský Týn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Standa mž »

Sice dělám jiné období , ale řeším to takhle : dvoje boty . Jedny mám od Matese s koženou podrážkou (ocvokovanou) a druhé mám od Alana Kvasničky a ty jsou s tenkou gumovou podrážkou . Na površích jako je tráva atd. jsou ocvokované boty nesrovnatelně lepší, no a na hnusy tipu asfalt, jsou zase mnohem lepší s gumovou . No a je tu ještě jeden aspekt , je to sice takhle dražší , ale ty lepší boty takhle vydrží mnohem déle .
Přílohy
Boty.JPG
Boty.JPG (80.93 KiB) Zobrazeno 4483 x
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

mahy napsal:Nicméně klidně bych volil i nějakou,,modernější '' podrážku vzhledem k tomu, že v dobách Karlových tu nebyl asfalt, beton atd. po kterých dnes musíme chodit.
V tom případě je asi nejlepší podešev z jeleního krku. Je to měkká, pružná, přizpůsobivá a dostatečně silná kůže, která dobře chrání jak před zimou, tak před mokrem. Bohužel je ale také docela drahá - jedna stojí kolem 250.- Kč.

Cvočky v podrážce jsou pro odbobí Karla IV., pokud vím, zcela nedoložené a zobrazené šněrovací typy bot rovněž. To samé platí i o podpatku. Zvnějšku šitá podešev se v nálezech i na obrázcích zatím objevuje jen jako druhá podešev, našívaná až při opravě boty - ale to už je docela podružný detail.
Pomoci mohou docela dobře také tenké gumové podrážky se zkoseným okrajem (ona pak není skoro vidět) - jak píše i Standa. Nebo dokonce jen gumové terčíky, přišité nebo pod patu a špičku nohy - opět se zkosenými okraji. Neruší a nepohoršují 8-)
Avátar uživatele
noxter
Místo/Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxter »

Kordulka napsal: V tom případě je asi nejlepší podešev z jeleního krku. Je to měkká, pružná, přizpůsobivá a dostatečně silná kůže, která dobře chrání jak před zimou, tak před mokrem. Bohužel je ale také docela drahá - jedna stojí kolem 250.- Kč.
Nemůžu si pomoc ,ale mám pocit že zrovna tenhle materiál, je známý svou extremní savostí.
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

noxter napsal:
Kordulka napsal: V tom případě je asi nejlepší podešev z jeleního krku. Je to měkká, pružná, přizpůsobivá a dostatečně silná kůže, která dobře chrání jak před zimou, tak před mokrem. Bohužel je ale také docela drahá - jedna stojí kolem 250.- Kč.
Nemůžu si pomoc ,ale mám pocit že zrovna tenhle materiál, je známý svou extremní savostí.

No co vím tak tenhle matroš používají hojně indiáni k výrobě podrážek mokasínů. Tudíž to asi tak savé nebude.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

No,savost není až takový problém,máš-li vhodné napouštědlo.
Taky je to otázka zvyku ...kdykoli si vzpomenu na veselého Křečka s bosýma nohama v blátě kolem nuly ,dostávám chřipku a ztrácím iluzi,že bych kdy mohl ten středověk věrně napodobit.
Avátar uživatele
Alweron
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alweron »

Kůže z jeleního krku se dá sehnat tady: http://www.lh-shop.cz/index.php?page=sh ... =5&lang=cs
"Odčiňte své hříchy, neboť jednoho dne se ohlédnete a uvidíte, jací jste byli!"
Avátar uživatele
Bilajz
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha/Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bilajz »

Super, díky za názory. Ještě by mě zajímalo, jak je to s těma "půlnohavicema"?
Odpovědět