... Doložen límeček ?. Záleží co myslíš doložen a otázka je nad přesnou datací. Límeček se začíná nosit v době, kdy se k pourpointu přestává nosit kápě modně shozená na ramena. Tedy řekněme na přelomu let 70. a 80. Jestli chceš vyobrazení límečku u pourpointu, pak nějaké najdeš na malbách ve Slavětíně (snad 1379), něco je v BNF MS FR 12399 (zřejmě 1379), vyobrazení v BNL MS Egerton 1894 je sice ještě před rokem 1375, je ale takové poněkud zvláštní (zase krásně ukazuje grande assiette)...mikey.88 napsal:Všeobecný dotaz: Máme doložen na rozmezí 1370-1378 u měšťanstva límeček? Zatím jsem nalezl x límců a límečků po roce 1380 ale nic před.
Praktické rady
-
Posadowski
- Kontaktovat uživatele:
Re: Praktické rady
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Posadow: Skrze Zdeslava mám límeček doložen u Liber Viaticus, což jsou 60. léta, takže bych řekl, že se límeček použít dá, třebaže kápi nosit budu. A nebo bez límečku? 

-
Posadowski
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, člověče, tam bych ho nehledal, už to vidím, fol. 313r. Ale nějak extra typické mi to nepřijde, takže já bych ho spíš nedělal. Ale to ber jako soukromý názor...mikey.88 napsal:Posadow: Skrze Zdeslava mám límeček doložen u Liber Viaticus, což jsou 60. léta,
- Alweron
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, potřebuju radu od těch zkušenějších a moudřejších...
Udělal jsem si střih na nohavice...Takový zčásti od oka, zčásti podle stříhů, co jsem našel...Vyzkoušel jsem to na prostěradle, provedl jedno zúžení (v oblasti kolene) a teď mám pocit, že to sedí celkem dobře...
Mám ale dvě otázky:
* Při přivazování k bruchům, je jedno, na které straně je tkanice a na které straně dírka na přišněrování?
* Vzhledem k tomu, že prostěradlo (bavlna) nepruží, a vlna jo, je reálný výsledný střih o centimetr na šířku zmenšit? Nerad bych to potom nějak nastavoval, ale zas aby to působilo trochu upnutěji...
Díky
Udělal jsem si střih na nohavice...Takový zčásti od oka, zčásti podle stříhů, co jsem našel...Vyzkoušel jsem to na prostěradle, provedl jedno zúžení (v oblasti kolene) a teď mám pocit, že to sedí celkem dobře...
Mám ale dvě otázky:
* Při přivazování k bruchům, je jedno, na které straně je tkanice a na které straně dírka na přišněrování?
* Vzhledem k tomu, že prostěradlo (bavlna) nepruží, a vlna jo, je reálný výsledný střih o centimetr na šířku zmenšit? Nerad bych to potom nějak nastavoval, ale zas aby to působilo trochu upnutěji...
Díky
"Odčiňte své hříchy, neboť jednoho dne se ohlédnete a uvidíte, jací jste byli!"
No, teď už je asi na rady pozdě...
Ideální je, stříhat nikoli po vlákně, ale přes ně - tedy našikmo. Pak je nohavice docela pružná a může se ušít těsnější, aby byla pěkně obepnutá.
U stříhání a špendlení nohavic by měli být dva lidé - jeden má nastříhanou nohavici na noze a druhý mu ji špendlí opravdu na míru. Zejména u šikmo stříhaných nohavic je přesné naměření důležité.
Kde je dírka a šňůrka je asi celkem jedno, ale obvykle se dírka (-ky) dělá na bruchách (později vestičce) a šňůrka/ky na nohavicích.
Ideální je, stříhat nikoli po vlákně, ale přes ně - tedy našikmo. Pak je nohavice docela pružná a může se ušít těsnější, aby byla pěkně obepnutá.
U stříhání a špendlení nohavic by měli být dva lidé - jeden má nastříhanou nohavici na noze a druhý mu ji špendlí opravdu na míru. Zejména u šikmo stříhaných nohavic je přesné naměření důležité.
Kde je dírka a šňůrka je asi celkem jedno, ale obvykle se dírka (-ky) dělá na bruchách (později vestičce) a šňůrka/ky na nohavicích.
-
Posadowski
- Kontaktovat uživatele:
No já bych to osobně viděl poněkud složitěji. Pokud se přivazuje nohavice k bruchům jedním cípem, pak na bruchách jsou šňůrky (to jednoznačně viz ikonografie) a na bruchách buď třeba taky šňůra, pak se to sváže, nebo dirky na protažení (to se nosí po celé 14. st. jako základ).Kordulka napsal:Kde je dírka a šňůrka je asi celkem jedno, ale obvykle se dírka (-ky) dělá na bruchách (později vestičce) a šňůrka/ky na nohavicích.
K vypasovaným kabátcům s krátkou suknicí se ale jako alternativa nosí nohavice (pořád ještě každá zvlášť) nahoře s částí kryjící hýždě, takovým jako laclem. Pak jsou ale šňůrky našité zevnitř na kabátec v nohavici jsou podle okraje opět dírky. U patnáctkových krátkých oděvů a "vestiček" můžou být dírky na obojím (vestičce i nohavicích) a šňůrka je zvlášť a protahuje se skrz...
- Alweron
- Kontaktovat uživatele:
Ten trik se stříháním šikmo znám, ale bohužel na to nemám dost látky, obávám se...Pro jistotu to přeměřím, ale bojím se, že se to tam nevejde...
Ty věci s přivazováním zevnitř ke kabátci/vestě taky znám, vázat to budu k bruchám...Zařídím se podle toho, díky za pomoc
Ty věci s přivazováním zevnitř ke kabátci/vestě taky znám, vázat to budu k bruchám...Zařídím se podle toho, díky za pomoc
"Odčiňte své hříchy, neboť jednoho dne se ohlédnete a uvidíte, jací jste byli!"
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to krabatění víceméně vyřešil. Má to ovšem jeden háček a to ten, že to funguje jako korzet s veškerými plusy a mínusy. Holt málo žrát a míň dýchat
PS: Podle Beneše Krabice to tak bylo i tehdy a tak jsem snad na správné cestě
Ti z vás, kdo máte problém s udržením váhy... budete to mít těžký
s pozdravem VOSA
s pozdravem VOSA

- Braenn
- Místo/Bydliště: Brno - Praha
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
ráda bych se zeptala na dvě takové praktické otázky k šití pánského kabátce. Na většině iluminací jsou knoflíčky na předloktí umístěny shodně s tehdejším střihem rukávů (někde se to tu psalo, tak mi to utkvělo snad správně v paměti) na vnější straně předloktí. Jenže já jsem - z blbosti - rukáv střihla klasicky - takže mi knoflíky vychází na vnitřní stranu.
Naskýtá se tedy otázka: Je lepší nechat je, kde jsou, nebo sešít šev na vnější straně a vytvořit nový rozparek s knoflíčky na vnější straně?
A otázka druhá - inspirovala jsem se níže přiloženým obrázkem (bologna marriage, 1350), co se týče spodního pruhu na kabátci. Jenomže můj původně po kolena plánovaný kabátec nakonec vyšel tak, že i s tím pruhem sahá sotva do poloviny stehen. Je takový ozdobný pruh jiné barvy košér i v délce do půlky stehen?
Děkuji moc:)
ráda bych se zeptala na dvě takové praktické otázky k šití pánského kabátce. Na většině iluminací jsou knoflíčky na předloktí umístěny shodně s tehdejším střihem rukávů (někde se to tu psalo, tak mi to utkvělo snad správně v paměti) na vnější straně předloktí. Jenže já jsem - z blbosti - rukáv střihla klasicky - takže mi knoflíky vychází na vnitřní stranu.
Naskýtá se tedy otázka: Je lepší nechat je, kde jsou, nebo sešít šev na vnější straně a vytvořit nový rozparek s knoflíčky na vnější straně?
A otázka druhá - inspirovala jsem se níže přiloženým obrázkem (bologna marriage, 1350), co se týče spodního pruhu na kabátci. Jenomže můj původně po kolena plánovaný kabátec nakonec vyšel tak, že i s tím pruhem sahá sotva do poloviny stehen. Je takový ozdobný pruh jiné barvy košér i v délce do půlky stehen?
Děkuji moc:)
- Přílohy
-
- Bologna_Marriage 1350.jpg (167.37 KiB) Zobrazeno 3853 x
Michal, sluha pána z Nových Hradů.
Nazdar,
tak jsem se rozhodl, že si odpočinu od jednoho projektu a spíchnu si nové teplé nohavice. Látky je dost, avšak ne tolik, abych z ní udělal celou nohavici v jednom kuse. Takže prosím o názor, která varianta bude více košer...
A) každá nohavice bude ze dvou dílů sešitých buďto vpředu/vzadu (inspirace web kostym.cz) nebo po stranách
B) vzadu bude vsazen klín, dle prvních měření tak maximálně ke kolenu (ale spíše kratší)
(c- budu mrznout a řešit je začnu až napodzim...)
Tak co myslíte?
Dík
tak jsem se rozhodl, že si odpočinu od jednoho projektu a spíchnu si nové teplé nohavice. Látky je dost, avšak ne tolik, abych z ní udělal celou nohavici v jednom kuse. Takže prosím o názor, která varianta bude více košer...
A) každá nohavice bude ze dvou dílů sešitých buďto vpředu/vzadu (inspirace web kostym.cz) nebo po stranách
B) vzadu bude vsazen klín, dle prvních měření tak maximálně ke kolenu (ale spíše kratší)
(c- budu mrznout a řešit je začnu až napodzim...)
Tak co myslíte?
Dík
David z Rožmitála