Družiník nižšího moravského šlechtice okolo roku 1400

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Re: Družiník nižšího moravského šlechtice okolo roku 1400

Příspěvek od mahy »

Jiří zkus Mojšeho měl krásnou brigantinu, ale nevím od koho :? A byla to brigantina.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Koli
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koli »

Během delší odmlky jsem částečně přehodnotil své postoje a rozhodl se pozměnit sociální status své postavy. Idea bohatého měšťana vzala za své, lepší volbou bude ozbrojenec trvale vydržovaný nižším šlechticem. Prosil bych o zkritizování současného stavu civilního kostýmu (vojenský kostým bude nafocen, až bude bezzinková kroužkovka - blíží se sezóna, takže už mě to začíná tlačit).
Bruchy - len, v tunýlku v pase vlněná šňůrka, na ni přivázány nohavice
nohavice - sukno, nemají šlapku
košile - 99% len
tunika - sukno; není podšitá, je to chyba?
kapuce - dvě vrstvy vlněného flauše
čepica - sukno, lem králík
boty - plánuji v budoucnu vyměnit za nižší, něco na způsob http://www.sedlarmates.cz/index.php?id=140
opasek - může být taková šíře? Přezka je provizorní, bude vyměněna za čtvercovou kovanou, jen co se dozvím, jestli odpovídá šíře pásku
meč ke kostýmu nepatří - jsem si vědom toho, že se ke mě nehodí, ale nemohl jsem si ho na fotce odpustit (výrobce Figura)
žebradlo (není nafocené) - na třicítku mám jednoduchý plátěný sešitý obdélník s popruhem. Je to přijatelné i pro toto období?
Přílohy
I.jpg
I.jpg (160.64 KiB) Zobrazeno 3732 x
Avátar uživatele
Czernozub
Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czernozub »

Za mě dobrý, jen bych časem opatřil nízké boty.
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Správně! Proč se honit za soustem sám, když je můžu uzmout z panského stolu?! 8-)

"tunika - sukno; není podšitá, je to chyba?" - není; jen - bude v tom vedro, černá je prevít. Mám jeden krátký černý vlněný pláštík a ač mám pod ním lněné šaty a košili, stejně je v něm horko.
"kapuce - dvě vrstvy vlněného flauše" - doporučovala bych ještě jednu tenčí na ostatní období (vlna+len nebo dvě vrstvy lnu)
"čepica - sukno, lem králík" - tady už problém je; ten králík. Králík je u nás i na konci 14. století hodně vzácné zvířátko, pěstované spíš pro radost a na ozdobu, jen v klášteřích se snad pěstovali i jako užitková zvířata pro postní období. Ale jako kožešinová zvířata ještě zdaleka ne. Škoda, že není hnědošedší, dalo by se předstírat, že to je zajíc a těch tu bylo dost.
"boty - plánuji v budoucnu vyměnit za nižší, něco na způsob http://www.sedlarmates.cz/index.php?id=140" - to je dobře, tyhle jsou problematické. U těch Matesových zkus požádat o ztenčení podrážky a vypuštění podpatku, tahle je moc moderní. To vyplétání bych také vypustila, nepamatuji se, že bych někde takové zdobení viděla. Vve 14. století jsou boty zdobeny spíš ražbou, potahováním, průřezy, mořením...
Edit: Teď jsem si ty botky zvětšila a ono to není vyplétání, to je takové zvláštní zapínání. Zkus se Matese zeptat, jestli má takový typ bot nějak doložený. Když ne, pokus se domluvit jiný vzor.
"opasek - může být taková šíře? Přezka je provizorní, bude vyměněna za čtvercovou kovanou, jen co se dozvím, jestli odpovídá šíře pásku" - mně ten pásek připadá zbytečně široký, ale v tom Ti jistě poradí pánové 8-)
"meč ke kostýmu nepatří - jsem si vědom toho, že se ke mě nehodí, ale nemohl jsem si ho na fotce odpustit (výrobce Figura)" - ješito :D
"žebradlo (není nafocené) - na třicítku mám jednoduchý plátěný sešitý obdélník s popruhem. Je to přijatelné i pro toto období?[/quote]" - žebradlo je úplně v pohodě.
Avátar uživatele
Bilajz
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha/Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bilajz »

Pásek je určitě zbytečně široký. Ideální je tak kolem 15 mm. A možná by to na něj chtělo nějakou jednoduchou brašničku na takové ty dobové věci (mobil, pěněženka, cigára atd. :twisted: )
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Bilajz napsal:Pásek je určitě zbytečně široký. Ideální je tak kolem 15 mm.
Proč myslíš? Já se domnívám, že ta šíře pásků je hodně variabilní, s tím bych si vůbec nedělal starosti (pokud to teda není uplně nad nějakou únosnou míru). Tohle je podle mě v pohodě.

Pár podobně širokých opasků u neurozených, co jsem tak na rychlo našel:
http://karlovci.rajce.idnes.cz/Opasky/

Jinak Koli, rozjezd dobrý. Botky určitě vyměň za nízké. Jakou výzbroj a výstroj k tomu plánuješ?
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Bilajz
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha/Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bilajz »

Já právě našel v iluminacích jen ty úzké (a pravda většinou na 15tku, 14 nemám ještě tolik zmáklou). Předpokládám, že Zdeslav ví více, takže se řiď spíš jeho úsudkem.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Ono to možná bude tím, že jak je ten pásek nový, tak hrozně svítí a vypadá opravdu masivně.
Třeba by stačilo, kdyby ho Koli uchmatal a vůbec tak nějak jako napatinoval 8-)
Mamut
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mamut »

Pásek namazat sádlem ( bez soli !) a bude krásně tmavý. :thumbup:
Avátar uživatele
Josif
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josif »

Mě ty tenčí pásky přijdou hezčí... Ale je to asi hodně subjektivní...
Bohuš Ras
Si vis pace, para bellum
Odpovědět