Družiník nižšího moravského šlechtice okolo roku 1400

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
noxter
Místo/Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Družiník nižšího moravského šlechtice okolo roku 1400

Příspěvek od noxter »

šíři pásku můžeme těžko nějak diktovat z obrázů to není patrné a i v 15. se dají najít širší varianty. Spíš mi příjde zbytečně dluhý, navíc máš na něm ten podivný uzel.

Udělej si ještě jednu tuniky ze lnu na léto a celkově ji můžeš udělat lépe padnoucí,
Avátar uživatele
Koli
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koli »

Boty: u toho odkazu mi šlo o to ukázat typ, jaký bych si chtěl pořizovat, ne o konkrétní výrobek. Až si budu objednávat, prohlédnu si pořádně stránky (Mates, Kvasnička) a dám si tady ještě poradit. V současnosti nemám zrovna peněz nazbyt.
Králík: mohl bych požádat o nějaký odkaz, kde bych se o tom dočetl více, resp. i něco obecnějšího o kožešinách?
Pásek: je široký 3,5 cm. Když jsem přemýšlel nad šířkou, počítal s tím, že ten pásek použiju i ke zbroji, aby držel kroužkovku a popř. zbraně, proto jsem volil širší. Rozhodoval jsem se taky podle přezky z Grunwaldu, kterou mám na jiném pásku. Až bude sádlo, natřu ho a znova nafotím i s dalšíma věcma.
Brašna: kdysi jsem si šil jednu na dřevárny, ale nevím, nakolik je použitelná na pozdní středověk. Posuďte sami.
Doplňky: zatím je miska, lžička, keramický pohár, brzy bude nůž.

Bojové odění:
jak jsem na začátku psal, mám brnění (košile a kukla), bohužel ještě pozinkované. Odzinkuji to, až dopletu rukavice, což bude snad brzo.
Vycpávaná čapka celkem dobře tlumí, prošívka je ale příliš hrubá pod zbroj a navíc se vpředu otevírá, takže časem budu řešit novou. Do té doby to asi vyřeším vaťákem (snad je to tolerovatelné, když nepůjde vidět).
Původně jsem si chtěl pořizovat na hlavu šlap, ale teď uvažuju spíše nad kloboukem. Akorát nevím, jak s kroužkovým závěsem. Je možné nasadit klobouk na kroužkovou kuklu (což by pro mě bylo snazší) nebo se to řešilo výhradně závěsem připevněným k přilbě?
Ochranu nohou asi nijak moc řešit nebudu, mám dojem, že by se to ke mně nehodilo.
Ruce: kroužkovka má 3/4rukávy a nějak bych chtěl chránit volné předloktí. Uvažuji nad nátepníky, buď čistě kožené, nebo s kovovými lamelami.
Zbraně: v nejbližší době budu fungovat s mečem (mám krátký i dlouhý), časem chci pořizovat pukléř a tesák (asi u Figury). Víte o nějakém typu, který by byl použitelný na rok 1400 a zároveň na první půlku 17. století? Později k tomu přidám ještě nějakou dřevcovou zbraň.
Přes zbroj (proti vlhkosti apod.) a do chladného počasí ještě budu šít volný surcoat (snad užívám správný termín).

EDIT: pásek je dlouhý, budu ho zkracovat. Ten podivný uzel je tam proto, aby nesahal až na zem:)
Přílohy
Taška.jpg
Taška.jpg (45.59 KiB) Zobrazeno 3976 x
Avátar uživatele
noxter
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxter »

-S tím uzlem jsem si to myslel, ale jen pro jistotu...
-Nejsem si úplně jistý jestli myslíš pukléř nebo tesák, ale můžu ti zjistotou říct, že nenajdeš žádný co by se dal použít pro obě tebou zmíněné období (myslím tím tesák i pukléř)
-Ohledně kožešin se může poptat u Lenky, která se vyskytuje na Livinghistory, případně na Brodci. Rozhodně o této problemice ví hodně.
-Ta brašnička je celkově taková ledabylá.. neříkám že si takové nemohli udělat, ale asi bych ti doporučil udělat si novou z vnitřním švem.
-S tou kuklou to není tak jednoznačné, myslím si že jsou přípustné obě varianty.
-U ochrany nohou si můžeš pořídit vycpávanou ochranu na stehna po koleno.
-Na ochranu rukou bych volil podbíjené nátepníky, jen kožený nátepník je podle mě k ničemu.
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Já bych se zase nebál toho meče, pokud je to typ zařaditelný do tohoto období, viz. vlákno o tesácích.

Pásek bych také volil tenčí a alespoň jednoduše zdobený.

Ty boty se jakž takž dohledaz dají, na tom nálezu není přeska a spíše tam byl jednoduchý knoflík, ale rozhodně to není na 1400 běžný typ, myslím že jsou datované do pol. 13. stol.

O kožešinách psala Lenka na livinghistory.

Jestli máš brnění tak tě lituju, to je neurologický problém v kloubech. :D

Nauč se mluvit o zbroji, brň je jedině kroužková. :lol:

kroužková kukla pod klobouk se řešila na Brodci, přečti si diskusi

nátepníky jsou v zásadě možné, ale veliký pozor na provedení
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
noxter
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxter »

richardrg napsal:
Jestli máš brnění tak tě lituju, to je neurologický problém v kloubech. :D

Nauč se mluvit o zbroji, brň je jedině kroužková. :lol:
Ale on se baví o kružkovce, v podstatě je brnění skomolene staročeské slovo brň.
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

Tak široký pás je určen pro zavěšení meče,nosí se volně,současně je třeba použít úzký pásek,který se v pase těsně dotahuje,spojeny jsou buď kováním nebo koženou průvlečkou.

Verzi klobouk na kukle funkčně zpracoval pan Zádubský -není to jen tak ho posadit navrch.
Avátar uživatele
Koli
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koli »

Tesák: Jelikož je tesák v podstatě dlouhý nůž, kteréžto v těch jednoduchých formách vypadaly dlouhou dobu dost podobně, domnívám se, že u tesáků by tomu mohlo být podobně. Např. tento http://lightswords.cz/pages/gocart/tesa ... esak46.php (samozřejmě nemyslím ten český tesák). Je to ale jen nepodložená myšlenka, opravte mě, mýlím-li se.
Ta brašna byla dělaná, jak jsem psal, na dřevárny. Až bude kůže, udělám novou. Ale teď je toho na pořizování spoustu.
Kožené nátepníky: předpokládám, že když ta kůže bude dost silná, měla by dobře chránit. Nicméně radši bych je měl taky něčím zpevněné.
Boty jsou z Mercatores, datované 1300-1500. Jde mi spíše o to, že jakožto ne až tak majetný člověk, bych si je nemohl dovolit.
Brnění je pro mě automaticky kroužkovka. Podle mě je vcelku jedno, jestli použiju slovo brň, brně nebo brnění. V případě jiného ochranného odění mluvím jako o zbroji.
Avátar uživatele
noxter
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxter »

-Musíš to brát v kontextu, pokud máš na brň, máš i na boty,
-k těm nátepníkum teoreticky by šly udělat z hrubé kůže, ale zase máš na lepší verzi
-17. století ani zdaleka není moje období, ale myslím si že tesák prostě bude vypadat jinat, ano velký nůž by teoreticky mohl být podobný, ale pro změnu není to poboční zbraň ke štítku
Avátar uživatele
Koli
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koli »

Právě kvůli tomu kontextu se mi nezdá, abych měl jako pěšák vysoké boty. Ještě když mám jinak nekryté (nebo málo kryté) nohy. Ovšem pro mě by bylo podstatně výhodnější, kdybych si nechal tyhle boty, ale chci to dělat pořádně, takže jsem ochotný investovat do nových.

Nátepníky: OK 

K tesáku citace z Vaverky:
„puklíř se ve středověku vyskytoval v kombinaci s těmito zbraněmi:
•tesák
•dýka
•dlouhý nůž
•krátké kopí
•kyj nebo sekera
•meč a dýka v levé ruce společně s puklířem
•bodný nebo bodno-sečný jednoruční meč
•dlouhý meč (bodno-sečný meč s dlouhým jílcem umožňujícím i dvouruční držení)“

Když hodnotíte můj bojový kostým a předkládáte návrhy, srovnávejte to, prosím, i s civilním kostýmem - ten přece není nijak bohatý. Tak aby byly oba kostýmy navzájem kompatibilní (nemám moc jasno v tom, jestli moje zbroj odpovídá civilu a jakým směrem se ubírat, aby tam nevznikly nesrovnalosti).
Avátar uživatele
noxter
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxter »

S těma botama jsem tě špatně pochopil, pro tvou postavu budou nízke lepší.

K tomu noži, ve větě mi vypadlo slovo typická, určitě tato kombinace jde použít, ale pro vojáka který prostě slouží za žold bude delší zbraň vždy výhodou, ale netvrdím to jako dogma.

Jen tak mimo téma, neuvažuješ ty vysoké boty prodat? Kdyby jo pošli mi nějaké lepší fotky :)
Odpovědět