Družiník nižšího moravského šlechtice okolo roku 1400
Moderátor: Sovinec
Re: Družiník nižšího moravského šlechtice okolo roku 1400
Trošku OT, je třeba, aby si si postupně doslova nastudoval nějaké relevantní materiály o středověké společnosti, oni nebyli tach nemajetní jak si představuješ. Sedláky v zásadě ožebračila až 30. letá válka.
Na boty by si určitě měl.
A dále, diskusi o tesácích jsem ti nadhodil nikoliv proto aby si uvažoval o tesáku, ale aby sis ji přečetl kvůli argumentům k meči. Jedna z věcí, které mi vadí, že očekáváš všechno jasně nalinkované a neprojdeš si nejprve materiály, které jsou ti zde dostupné.
Jestli tvůj civilní kostým je nebo není bohatý je otázka názoru, pokud ale sloužíš jako něčí ozbrojenec, tak zbrojí tě vybavuje on, tam záleží na movitosti tvého zaměstnavatele.
Měj na paměti souvislosti.
Na boty by si určitě měl.
A dále, diskusi o tesácích jsem ti nadhodil nikoliv proto aby si uvažoval o tesáku, ale aby sis ji přečetl kvůli argumentům k meči. Jedna z věcí, které mi vadí, že očekáváš všechno jasně nalinkované a neprojdeš si nejprve materiály, které jsou ti zde dostupné.
Jestli tvůj civilní kostým je nebo není bohatý je otázka názoru, pokud ale sloužíš jako něčí ozbrojenec, tak zbrojí tě vybavuje on, tam záleží na movitosti tvého zaměstnavatele.
Měj na paměti souvislosti.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Noxter: ohledně bot jsem ti poslal SZ.
Nechci si nechat nalinkovat, co a jak mám dělat, snažím se studovat a doplňovat znalosti, ať publikacemi, články nebo procházením fóra. Nemůžu říct, že bych ho měl důkladně prolezlé, na to je dost obsáhlé, ale snažím se.
Dávám fotku a odkaz na své meče. Dlouhý meč je, řekl bych, použitelný bez problému, s krátkým je to horší. Podle Oakeshotta je záštita (style 9) použitelná na 14. a 15. století, zato o hlavici (rybí ocas – typ V) píše, že je použitelná na většinu 15. století. Dělám přelom 14/15, takže těžko říct, nakolik je použitelná.
Dlouhý meč zde: http://lightswords.cz/pages/gocart/mec- ... leti22.php
Nechci si nechat nalinkovat, co a jak mám dělat, snažím se studovat a doplňovat znalosti, ať publikacemi, články nebo procházením fóra. Nemůžu říct, že bych ho měl důkladně prolezlé, na to je dost obsáhlé, ale snažím se.
Dávám fotku a odkaz na své meče. Dlouhý meč je, řekl bych, použitelný bez problému, s krátkým je to horší. Podle Oakeshotta je záštita (style 9) použitelná na 14. a 15. století, zato o hlavici (rybí ocas – typ V) píše, že je použitelná na většinu 15. století. Dělám přelom 14/15, takže těžko říct, nakolik je použitelná.
Dlouhý meč zde: http://lightswords.cz/pages/gocart/mec- ... leti22.php
- Přílohy
-
- Krátký meeeč.jpg (68.63 KiB) Zobrazeno 3992 x
-
Lenka
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Ten lem na čepici máš z docela nedobového králíka (světlý francouz) a celkem dost to bije do očí. Nechceš si ho vyměnit za něco vhodnějšího?
Jojo, už jsme to řešili, lem půjde pryč a nahradím ho něčím vhodnějším. Pokud v dohledné době neseženu žádnou lepší kožešinu, udělám si provizorní plátěnou čepicu, s tím králíkem se raději nebudu ukazovat:)
-
Lenka
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Když něco seženeš, raději sem hoď nejdřív fotku, ať se nemusíš trápit s našíváním a pak to mít třeba blbě. Jinak králíka můžeš mít, ale buď zaječáka, nebo nějakého šedohnědého, co vypadá jako divoký králík.
- Přibík
- Místo/Bydliště: Suchdol nad Lužnicí
- Kontaktovat uživatele:
Ten mec jsou lelekovice a ma je Maser a urcite nebude rad za dalsi v tomhle projektu, mrkni treba i do trosku pochybneho Klučiny který tam má i pár nálezů. Otázka je ovšem jestli trváš na dlouhém meči a jestli by nebylo rozumnější pořídit něco kratšího jako jednoručku nebo tesak.
Přibyslav II. z Pořešína purkrabí hradu Krumlov a bratr Vernera I. z Pořešína r. 1320
Jsem si vědom, že meč podle stejného nálezu má Masér, ale podle toho, co jsem se dozvěděl, tak ten jeho je upravený (tj. zúžený a odlehčený), takže zase navlas stejné nejsou. Nicméně nedělám přímo karlovce, moje doba je trochu pozdnější, ale pokud bych se měl někdy v budoucnu objevit na stejné akci jako Masér a vadilo by mu, že mám dost podobný meč, určitě by se to dalo nějak vyřešit
(může se mi tu vyjádřit). Jen pro informaci: mečíř říkal, že prý je po zbraních podle tohoto nálezu dost velká poptávka, takže se obávám, že se takových mečů bude v brzké době (pokud se tak ještě neděje) na akcích objevovat vícero.
- Přibík
- Místo/Bydliště: Suchdol nad Lužnicí
- Kontaktovat uživatele:
To mas tak ze si nekdo z tech znamejsich postavicek neco poridi a to se libi ostatni a tak to chteji vsichni 
Přibyslav II. z Pořešína purkrabí hradu Krumlov a bratr Vernera I. z Pořešína r. 1320
Vůbec jsem netušil, že Maser má stejný meč jako já, dokud jsem s Figurou po dodání nedořešoval jisté drobnosti, takže to u mě nebylo kopírování "slavné postavičky". Meč jsem bral proto, že se mi líbil a splňoval to, co jsem od meče chtěl (pěkný jednoduchý vzhled, kvalitní práce, přijatelná hmotnost...). Tolik na vysvětlení, abych nebyl považován za plagiátora 
- Klinštejn
- Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
- Kontaktovat uživatele:
Já osobně jsem toho názoru, že by si žádný ze zdejších členů, ač zakladatel, neměl osobovat výhradní právo na nějaký design. 
Ikdyž se snažíme o nějaký stupeň autentičnosti, myslím, že by neměl nikdo být nucen vybírat si ze zbytků, když se mu líbí zrovna to, co už tu někdo má.
Odlišit se to u meče může třeba ozdobami na pochvě a řemení.. (tedy ne, pokud to dělá jeden a ten samý výrobce
) Ale když se to Kolimu líbí, tak ať ten Lelekovický má. 
Ikdyž se snažíme o nějaký stupeň autentičnosti, myslím, že by neměl nikdo být nucen vybírat si ze zbytků, když se mu líbí zrovna to, co už tu někdo má.
Odlišit se to u meče může třeba ozdobami na pochvě a řemení.. (tedy ne, pokud to dělá jeden a ten samý výrobce
Det finns alltid hopp.. Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host