Re: štíty
Moderátor: Heinrichvs
Ahoj,
přihodím k diskuzi jeden dotaz ohledně použitelnosti mého štítu k dané době. Hádám, že spekulativních prvků tam je asi mnoho, že?
Dík
Edit: doplněna fotka prohnutí
přihodím k diskuzi jeden dotaz ohledně použitelnosti mého štítu k dané době. Hádám, že spekulativních prvků tam je asi mnoho, že?
Dík
Edit: doplněna fotka prohnutí
- Přílohy
-
- stit-mini2.JPG (109.39 KiB) Zobrazeno 3971 x
-
- stit-mini.JPG (110.03 KiB) Zobrazeno 4051 x
Naposledy upravil(a) David dne Čt 07. Dub 2011 0:24:33, celkem upraveno 1 x.
David z Rožmitála
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
David:
Budu upřímný
Nech ho ležet a vyrobv či kup nový. Kování na tomto druhu štítu zatím stále nemáme doloženo (po obrubové hraně). Ty šikmé výztuže už vůbec ne. Navíc mi připadá i ten tvar poněkud mimo. Ale je to jen můj názor. Počkej si na ostatní 
Budu upřímný

osobně na něm nevidím nic špatného (ikdyž se mi nelíbí), ale do mnoha bitev tě s tím nepustí (právě ty kovový hrany). Jak píše Mikey nemáme sice toto kování doloženo (nálezově), ale máme i pár indicii že by se mohli používat. Takže jediný problém vidím v tom prohnutí štítu, ale i toto bylo individuální.
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, jaké jsou ty indicie na to paprskové kování v prostřed štítu? Možná si myslel jen to obvodové, ale radši se ptám, aby nedošlo k nedorozumění.Brenainn napsal:osobně na něm nevidím nic špatného (ikdyž se mi nelíbí), ale do mnoha bitev tě s tím nepustí (právě ty kovový hrany). Jak píše Mikey nemáme sice toto kování doloženo (nálezově), ale máme i pár indicii že by se mohli používat. Takže jediný problém vidím v tom prohnutí štítu, ale i toto bylo individuální.
Taky se mi to vynutí horní hrany směrem nahoru moc nepozdává, jestli máme na mysli to samé...píšeš, že to bylo individuální, jak to myslíš? Už jsi se s tím někde v pramenech setkal? Pokud ano sem s tím! Pokud ne - držme se osvědčených věcí a nevymýšlejme ptákoviny
David: Jak psal Mickey, chtělo by to asi nový štít. Pro začátek ale asi aspoň odstraň to paprsčité kování. Tedy pokud ho nemáš nějak doložené, samozřejmě.
Nezabud hrr!
jop nevyjádřil jsem se přesně. Jedná se mi především o to okrajové kování. Myslel jsem spíše prohnutí toho štítu, který se podle mýho lišilo člověk od člověka. Toho vyhnutí nahoru jsem si ani nevšiml a máš pravdu, že takový jsem na iluminacích neviděl.
Netvrdím že je super, já bych si ho nikdy nepořídil, ale zase bych to neviděl jako největší prohřešek pokud už někdo takový štít má a chtěl by si ho na tuto sezónu ještě nechat. Ale jak říkám : právě kvůli tomu kování bych ho nepoužíval do bitev.
Netvrdím že je super, já bych si ho nikdy nepořídil, ale zase bych to neviděl jako největší prohřešek pokud už někdo takový štít má a chtěl by si ho na tuto sezónu ještě nechat. Ale jak říkám : právě kvůli tomu kování bych ho nepoužíval do bitev.
V první řadě si uvědomuju, že nemám příslušně doložené zdroje k tomuto typu/tvaru štítu. Ani jsem je před mnoha lety neřešil. Avšak abych vyjádřil svoje subjektivní pocity.
Ohledně horního zakulacení, je netradiční, avšak není nepříjemné. Dokonce bych řekl že se mě líbí více než rovná hrana.
Prohnutí je tak akotát, mohu udělat přímé foto. Jsem fanda kování a pokud to je problém, je to škoda. A ohledně těch paprsků - ano asi to je jakýsi moderní nedoložený ojeb bránící likvidaci povrchu štítu (avšak funguje).
Určitě se poohlédnu po jiném kousku. Na úpravy nemám bohužel prostor a technické prostředky, nepočítaje, že výsledek by stejně nebyl košer. Hlavně jsem chtěl vědět názor 3-tí strany k tomuhle štítu, za což předem děkuji.
Ohledně horního zakulacení, je netradiční, avšak není nepříjemné. Dokonce bych řekl že se mě líbí více než rovná hrana.
Prohnutí je tak akotát, mohu udělat přímé foto. Jsem fanda kování a pokud to je problém, je to škoda. A ohledně těch paprsků - ano asi to je jakýsi moderní nedoložený ojeb bránící likvidaci povrchu štítu (avšak funguje).
Určitě se poohlédnu po jiném kousku. Na úpravy nemám bohužel prostor a technické prostředky, nepočítaje, že výsledek by stejně nebyl košer. Hlavně jsem chtěl vědět názor 3-tí strany k tomuhle štítu, za což předem děkuji.
David z Rožmitála
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Našel jsem pěchotní štít na naší dataci. Nevím jeslti tu už je tak kdyby jo tak to smažte

Pěchotní štít z muzea Bardini ve Florencii, 60. léta 14. století, výmalba od Taddeo di Bartolo (1363-1422) (Takže to možná nebude pro normálního pěšáka)

Pěchotní štít z muzea Bardini ve Florencii, 60. léta 14. století, výmalba od Taddeo di Bartolo (1363-1422) (Takže to možná nebude pro normálního pěšáka)

A máme ty italské pavézky nějak doložené v Čechách?
Já mám totiž dojem, že to je ve 14. století vyložene italská specialita. A i když vím, že Karel měl s Itálií hodně úzké vazby a je tedy možné, že se k nám dostaly, bylo by asi dobře doložit jejch výskyt na našem území. Abyste si nákladně neopatřovali něco, co pak nedudete moci použít.
Což ale nic nemění na tom, že je prostě nádherná
Já mám totiž dojem, že to je ve 14. století vyložene italská specialita. A i když vím, že Karel měl s Itálií hodně úzké vazby a je tedy možné, že se k nám dostaly, bylo by asi dobře doložit jejch výskyt na našem území. Abyste si nákladně neopatřovali něco, co pak nedudete moci použít.
Což ale nic nemění na tom, že je prostě nádherná
Podle náročnosti a heraldické výmalbě pochybuju šlo o štít obyčejného pěšáka.
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví
P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Italstké přisloví
P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska