Kompletní zbroje - ukázky

Moderátor: maser

Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Třinec/Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Kompletní zbroje - ukázky

Příspěvek od kure »

Taky se přikláním k Mikeyho názorům stačí se podívat na anatomické proporce onoho oblíbeného Churburg kyrysu. Ten prostě dál než po žebr anemůže sahat pokud by sahal tak je to divné. Zkoušel jsem ho dělat už dvakrát první verzi jsem udělal po pupek a kupodivu se v ní prakticky nešlo pohnout druhá končí už pod žebry a jde to o něco líp jenom zase musíš těm co tě oblíkají říct aby ho opravdu utáhli ne jen tka něžně privázali potom dělá stejné problémy jako ten první (ale toot je možná problém v provedení výrobce :-D)
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Ještě mne napadlo k té délce kyrysu - neměl on jezdec břicho kryté také sedlem?
Protože když si tak vybavuji středověká sedla, tak vepředu i vzadu mají dost vysokou "ohrádku". Břicho má tedy jezdec za "ohrádkou" a hruď nad ní má krytu kyrysem.
Ale je to jen moje úvaha...
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

No,panáčci vypadají trochu divně,ale myslím,že je to dáno spíš tím rozměrným pupkem který jiné přeplátování nedovolí. Když sedím,mám pupek v jedné rovině s horním krajem pánve a to je limitující čára pro pevnou část krytí hrudi. Ve vzálenosti mezi spodním žebrem a vrchem pánve je mezi lidmi dost rozdíl a když se to umělecky ještě trochu podpoří ,tak to může být dost výrazně vidět. Jo když stojím,tak mám pupek v čáře posledního žebra a k pánvi 3 prsty - do toho prostoru se musí vejít spodní okraj kyrisu.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Nu a pokud jde o ten proklamovanej Churburg, tak by to mělo vypadat takto:

Obrázek
Obrázek
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Tohle by asi měl být originál:

Obrázek

U obou to vypadá, že je kyrys těsně pod koncem hrudníku
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Kordulka: Ano to je originál. Dávál jsem záměrně povedenou rekonstrukci, protože většinou to rekonstruujou blbě :)

Už odjíždím tak čus :)
Obrázek
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Také souhlasim s Mikešem. Jak se tu zmiňuje Kordulka a jiní, to že to vypadá neesteticky je problém opěšelé jízdy. Prostě je tam vidět nechrnáněné místoco by v sedle vidět nebylo.
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
Armin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Armin »

Jen velmi stručně.

U plastiky Walthera von Hohenklingen mam pocit, že s ohledem na proporce těla ten kyrys nekončí pod žebry, ale až pod břichem. Pokud jde o ten originál Churburku, nemůžu si pomoc, ale přejde mi, že celej ten komplet je navlečen na figuríně, která je mnohem větší než původní majitel. Zaprvé nevím o nikom, kdo by měl tvarované břicho a přechod do boků jak ta figurína... možná leda nějaká modelka :-) Ruce jsou ke zbytku těla krátké, to že je kyrys posazený moc vysoko dovozuji i z toho, že hák na dřevec je strašně vysoko, tedy v pozici, kdy už by dle mého názoru dřevec založit nešel...

Jinak s tou výdutí, deformační zonou atd. samozřejmě souhlasím. Jen jde o to, že by to podle mého názoru mělo krýt i břicho, toť vše..

Dobrým příkladem je podle mne Honzům kyrys od petra Brožka... Sahá na spodní okraj břicha a je vidět, jak se v tom dá sedět.
Přílohy
IMG_4986.jpg
IMG_4986.jpg (175.33 KiB) Zobrazeno 3498 x
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Z čistě fyziologického hlediska. Ruce jsou pokrčené mírně pokrčené ruce je vidět, že při plném natažení by byla do poloviny stehna což je zcela normální délka.
Výška háku na dřevec je také adekvátní. Uvažuješ-li o faktu, že při útoku dřevcem se jezdec do jisté míry překládlání.

Honzův kyrys je moc pěkný, ale opravdu neodopovídá tomu co je vidět na originálu Churburku. To by celý churburk musela být zbroj pro malé děcko aby majiteli seděla stejně jak to ukazuješ.
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
scarvein
ČLEN SPOLKU a sponzor Brodce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od scarvein »

Myslim ze moja silueta sa s hoheklingenom pomerne zhoduje.

Tu je vidiet kam siaha moj kyrys - presne do pasu tesne nad urovnou pupku. Mat kyrysom zakryte cele brucho je podla mna cista spekulacia, ktora nie je nicim podlozena, je neesteticka (zachranuje mozno tak ludi s pneumatikou) a hlavne pri jazde na koni nefunkcna. Sedel si uz v stredovekom sedlle s prednou a zadnou galeriou (ohradkou)? Ten kyrys musi koncit nad nimi, inak sa v tom neda jazdit.

Obrázek
V minulosti si boli ludia ovela blizsi... stare zbrane totiz este nemali dostatocny dostrel.
Odpovědět