Přilbice

Moderátor: maser

Avátar uživatele
Armin
Kontaktovat uživatele:

Re: Přilbice

Příspěvek od Armin »

Nová helma z Českobrodské dílny. Přilba i hledí z jednoho kusu, průměrná tloušťka okolo 2 mm, kalená ocel, podšívka ručně šitá...
Přílohy
DSC02235.JPG
DSC02235.JPG (307.99 KiB) Zobrazeno 3282 x
DSC02234.JPG
DSC02234.JPG (353.01 KiB) Zobrazeno 3282 x
Avátar uživatele
scarvein
ČLEN SPOLKU a sponzor Brodce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od scarvein »

Dulezite je usmivat se a neztratit dobrou naladu :)
V minulosti si boli ludia ovela blizsi... stare zbrane totiz este nemali dostatocny dostrel.
Avátar uživatele
Armin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Armin »

Tak s úsměvem jde přeci všechno lépe.. i ubližování lidem :-D
Avátar uživatele
scarvein
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od scarvein »

Ja si dokazu ublizit i sam :) Proto nutne potrebuju novou prilbu s hledim. Vcera jsme zkouseli ucinky jezdce s lanci proti pesakovi dobrovolnikovi (Ja...), co jen stoji a brani se stitem. A byla to pecka jako svina, bez aktivniho vychyleni lance to nejde ustat. A to jsme meli na lanci pro jistotu konecek z balzy, ktery se krasne rozletel na vsechny strany. Vsechno me soucastky to prezili az na par skrabancu - byl jsem totiz linej a neopravil jsem si polstr pod nanosnikem. Takze misto absorbce polstru me tech par krouzku nad nim malicko polechtalo, ehm :)
V minulosti si boli ludia ovela blizsi... stare zbrane totiz este nemali dostatocny dostrel.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Koukala jsem, že spousta z vás si podšívá (nechává podšít) kroužkovou kápi doslova rohožkou - co do tloušťky. To je dějak historicky doložené, tohle podšívání kroužků?
Avátar uživatele
Armin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Armin »

Myslím, že podobné testy jsou ideálním způsobem, jak zjistit, co je na zbroji nefunkční a co je třeba vylepšovat. Je pravda, že jsou prostě věci, které sebelepší zbroj nezachrání a vždycky člověk přijde k nějaké té modřině, ale pak jsou věci, které se při minimální námaze dají vychytat, jen je potřeba přijít na to jak.. já osobně takto laboroval skoro dva roky s plátovýma nohama, než sem našel ideální variantu, při které nic netahá, nic se neodírá a vše sedí pohodlně na místě tak jak má :-)

Pokud jde o podšívku, viděl jsem to na nějaké iluminaci, z vyobrazení se taky dá usuzovat, že tam nějaká spodní vrstva je (neb samotné kroužky by takto tvar zřejmě nedržely), každopádně jsem v tomhle spíš praktik, takže mne nějak nezajímá, co se dochovalo (neb se vždy jedná o zlomek skutečné produkce) ale co je funkční a co se dá vyrobit při použití dobových technologií a při respektování dobové mody...
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

No,já jsem to tak dostal "na klíč" od Jirky Klepače a ten si to jó hlídá.Navíc to fakt funguje i proti pořádným peckám do oblasti krku a klíčních kostí.
Avátar uživatele
scarvein
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od scarvein »

Jo, Jirkova mama to sije :)
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Aha.
Takže spíš nic.
Funkčnost je jedna věc - protože se při bitvách a soubojích nesmíte zranit ani pozabíjet, abyste mohli jít v pondělí do práce nebo školy, používáte moderní obranné prostředky vytvořené pseudohistorickými výrobními postupy. Budiž - hrajeme si, proto si historii přizpůsobujeme moderním potřebám. Pak si to ale přiznejme.

Proto se ptám, zda je něco jako podšívání kroužků historicky doloženo (nálezy nepředpokládám, ale iluminace, sochy a náhrobky ano). Já jsem zatím na nic takového nenarazila a troufám si tvrdit, že jsem viděla minimálně stovky iluminací a náhrobků.
Nemluvě o tom, že se stoupajícím letopočtem se zbroj neustále odlehčuje a zmenšuje. Podšití kroužkové zbroje naopak váhu zbroje dál zvyšuje a na pohyblivosti také nepřidává.
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Kordulka napsal:Proto se ptám, zda je něco jako podšívání kroužků historicky doloženo (nálezy nepředpokládám, ale iluminace, sochy a náhrobky ano). Já jsem zatím na nic takového nenarazila a troufám si tvrdit, že jsem viděla minimálně stovky iluminací a náhrobků.
Doloženo to je, na semináři jsi nedávala pozor :) Pár kousků se válí i tady po foru.
silva-nortica.blog.cz
Odpovědět