No dobře, jdu hledat...
Přilbice
Moderátor: maser
Re: Přilbice
To mne skolilo sluníčko a spala jsem na táborovém náměstíčku na Příbovo kožešině
No dobře, jdu hledat...
No dobře, jdu hledat...
- noxter
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
viewtopic.php?f=20&t=94&start=270 co dodat...?Kordulka napsal:Aha.
Takže spíš nic.
Funkčnost je jedna věc - protože se při bitvách a soubojích nesmíte zranit ani pozabíjet, abyste mohli jít v pondělí do práce nebo školy, používáte moderní obranné prostředky vytvořené pseudohistorickými výrobními postupy. Budiž - hrajeme si, proto si historii přizpůsobujeme moderním potřebám. Pak si to ale přiznejme.
Proto se ptám, zda je něco jako podšívání kroužků historicky doloženo (nálezy nepředpokládám, ale iluminace, sochy a náhrobky ano). Já jsem zatím na nic takového nenarazila a troufám si tvrdit, že jsem viděla minimálně stovky iluminací a náhrobků.
Nemluvě o tom, že se stoupajícím letopočtem se zbroj neustále odlehčuje a zmenšuje. Podšití kroužkové zbroje naopak váhu zbroje dál zvyšuje a na pohyblivosti také nepřidává.
- Alweron
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Kromě toho, že je to tam, co postoval Noxter, tak se to překreslené dá najít i v Embletonovi - Oděv a zbroj vojáka ve středověku, str. 26/27 - "Rekonstrukce silně vypolstrovaného vnitřku aventailu; tento detail je jasně viditelný na náhrobník vyobrazení burgundského vévody Filipa Dobrého, nyní v Musée des Beaux-Arts v Dijonu."
Je tam nepřesnost v překladu, v originále je tam "Philip the Bold", což je ve skutečnosti jeho dědeček, umřel tuším počátkem XV. století. Jinak originál téhle knížky je ke stažení v materiálech od slovenských kolegů, Maser to házel do vlákna o Semináři.
Je tam nepřesnost v překladu, v originále je tam "Philip the Bold", což je ve skutečnosti jeho dědeček, umřel tuším počátkem XV. století. Jinak originál téhle knížky je ke stažení v materiálech od slovenských kolegů, Maser to házel do vlákna o Semináři.
"Odčiňte své hříchy, neboť jednoho dne se ohlédnete a uvidíte, jací jste byli!"
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jestli to pro vás bude mít nějakou cenu ale vím odkud to jeDorlas napsal:Francúzsko, neviem presne odkiaľ...
EDIT Bahnak: nefunkční odkaz
Jedná se o náhrobek Filipa Smělého Burgundského v Dijonu. Je tam takovej sál, kde je Filip a pak jeho syn Jan nebojácný s manželkou. Ten náhrobek bude ale určitě mimo 14. století. Náhrobek Jana má totiž již jinou přilbu. Takže se bude jednat o pozdější dílo. To nic ale nemění na tom, že se ty závěsy asi podšívaly. Můj názor je ale ten, že ne tak markantně, jak se to dělá dnes

-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Místo/Bydliště: Rumburk
- Kontaktovat uživatele:
Tloušťka podšití je různá ,co mě ale těžce vrtá hlavou je,jak je řešeno přivazování závěsu k varkoči .. nebo až plátovce ?
-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Místo/Bydliště: Rumburk
- Kontaktovat uživatele:
Třeba ten Embleton
Navíc je to fukčně naprosto logické,což zaregistruješ ve chvíli, kdy se ti protivníkova zbraň klouže po plátovce pod závěs ...
Navíc je to fukčně naprosto logické,což zaregistruješ ve chvíli, kdy se ti protivníkova zbraň klouže po plátovce pod závěs ...
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Hm... tak pak leda nějaký úvaz. Vpředu na dvou místěch a vzadu taky. Zespodu vycpávky pod závěsem by vedla taknice rkoužkem ve varkoči a přivazovala by se někde pod to
Já nevim.. nemám zkušenost

No dobře... Takže máme jeden náhrobek vévody (to je další problém - zdroje pro inspiraci, často naprosto neodpovídající geografii, osobnostem a postavám představovaným námi), kde mu sloužící oblékají přilbu s viditelně podšitým závěsem; pokud to není prodloužený batvat. Sice mne to vůbec nepřesvědčilo o tom, že to byl běžný způsob ochrany krku (jako je tomu dnes), ale budiž. Je to praktické a protože pro vás je boj koníčkem, nikoli obživou nebo nutností, musíte se chránit mnohem víc než vaši středověcí předchůdci.
Náhrobek sámotný byl dokončován až v 70. letech 15. století, do té doby byl osazen jako hrubý polotovar. Koncem 18. století byly náhrobky v průběhu francouzské revoluce takřka úplně zničeny a jejich současný vzhled je rekonstrukcí z 19. století, provedenou podle starších nákresů (nepodařilo se mi zjistit ze kdy) . Inspirujeme se tedy něčím, co může být nakonec jen romantickou představou umělců 19. století o zbroji století 14....
Náhrobek sámotný byl dokončován až v 70. letech 15. století, do té doby byl osazen jako hrubý polotovar. Koncem 18. století byly náhrobky v průběhu francouzské revoluce takřka úplně zničeny a jejich současný vzhled je rekonstrukcí z 19. století, provedenou podle starších nákresů (nepodařilo se mi zjistit ze kdy) . Inspirujeme se tedy něčím, co může být nakonec jen romantickou představou umělců 19. století o zbroji století 14....