Kompletní zbroje - ukázky
Moderátor: maser
- Klinštejn
- Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kompletní zbroje - ukázky
Ad hadřík: je přeci dokázáno, že se ty pláty nýtovali i na látku a nejen na kůži..
Det finns alltid hopp.. - maser
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
- Kontaktovat uživatele:
S tímhle naprosto souhlasím. Akorát bych dataci upravil pro zájemce o echtovní Karlovce na 40. - 60. léta. V 60. létech přichází docela silná vlna změn, které jsou patrné hlavně po roce 1370. To je důvod, proč jsem si snížil dataci na 1360. Z mého úhlu pohledu je poslední decénium života Karla v porovnání s dobou jeho života ve hmotné kultuře už netypické, jestli mi rozumíte co chci říct (nechytat za slovo prosím). Určitě se s novými druhy zbrojí (kyrysy atd.) setkával, ale pořád to za jeho doby byly víceméně žhavé novinky. Prostě - lítá tu moc plechů a málo kombinovaných prvků (třeba podbíjených).Kordulka napsal:No, a datace - Karel IV. vládl od r. 1346 do r. 1378. Naše vybavení i zbroje by měly odpovídat standardu a nadstandardu tohoto časového rozmezí. Já už tu docela dlouho naříkám, že se s výbavou neustále přesunujeme (a inspirujeme) do doby Václava IV, tak jestli se někdo přesunuje do tohoto rozmezí, není důvod se nad tím podivovat.
Ohledně té zbroje na předchozí stránce- ano, ta zbroj je nedotažená (ačkoli vypadá líp, než mnohé co u nás běhají), ale vizuálně splňuje dataci na kterou byla vytvořena a umím si tak v obměnách představit naše karlovské zemánky.
silva-nortica.blog.cz
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Presne tak. Ta zbroj neni dokonala ale lze ji povazovat za vzdor.
Pro zemany ano ale pro vysokou slechtu i v 60.letech bych videl celoplaty a kbelc pro jizdu na koni.
Pro zemany ano ale pro vysokou slechtu i v 60.letech bych videl celoplaty a kbelc pro jizdu na koni.

Nu, každý si evidentně představujeme hezkou zbroj jinak
Pokud jde o plátový kabát, nezpochybňuji to, že se jako základní materiál nepoužívala výlučně kůže, ale též se používala i látka (kupříkladu len)... Myslím si ale, že by by to neměl být zmuchlaný hadřík jako na fotce...
Co mne dále zaujalo je dle mého názorz zcela nefunkčí ochrana paží. Jistě, znám tyhle kožené pobíjené pláty aplikované přes kroužky z iluminací, ovšem ty bývají na svrchní straně paže tak aby byla chráněna proti seku vedenému zepředu. Panáček je má ale na zadní straně ruky... asi ho často bijí zezadu
Co mne dále zaujalo je dle mého názorz zcela nefunkčí ochrana paží. Jistě, znám tyhle kožené pobíjené pláty aplikované přes kroužky z iluminací, ovšem ty bývají na svrchní straně paže tak aby byla chráněna proti seku vedenému zepředu. Panáček je má ale na zadní straně ruky... asi ho často bijí zezadu
-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Místo/Bydliště: Rumburk
- Kontaktovat uživatele:
Spousta nálezů je od Wisby 1361 ,poněkud tehdy již zastaralé,takže pro karlovské období velmi přínosné.
U tý plátovky na minulé stránce vůbec nedokážu odhadnout co -a jestli vůbec něco má odspodu nanýtováno.Ať už jsou lamely přesazené nebo vedle sebe,tak se zobrazují na líci dost charakteristicky ,já vidím jen zcela hladkou látku s faldy.
Ty ochrany tricepsu jsou na náhrobcích ....čert ví k čemu sloužily.
U tý plátovky na minulé stránce vůbec nedokážu odhadnout co -a jestli vůbec něco má odspodu nanýtováno.Ať už jsou lamely přesazené nebo vedle sebe,tak se zobrazují na líci dost charakteristicky ,já vidím jen zcela hladkou látku s faldy.
Ty ochrany tricepsu jsou na náhrobcích ....čert ví k čemu sloužily.
- scarvein
- ČLEN SPOLKU a sponzor Brodce
- Kontaktovat uživatele:
Ja si ich vyuzitie dokazem predstavit pri jazdnom suboji, ked sa jazdci minaju a stihnu este zasadit uder odzadu. To by som ale skor cakal pri osobnejsom boji, v bitke vo vacsej skupine jazdcov by som si skor lamal hlavu s tym ako sa ochranit pred narazom odpredu.
V minulosti si boli ludia ovela blizsi... stare zbrane totiz este nemali dostatocny dostrel.
- Klinštejn
- Kontaktovat uživatele:
To je stary
Ale pekny.. jen ten jezdec..ten zabi pysk, to bude uz 15. stol. Aj ty retezy se objevuji spis az po DK.
Det finns alltid hopp.. -
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Klinštejn napsal:To je staryAle pekny.. jen ten jezdec..ten zabi pysk, to bude uz 15. stol. Aj ty retezy se objevuji spis az po DK.
Já to nedal kvůli jezdci ale tomu co stoji vedle

- Klinštejn
- Kontaktovat uživatele:
..ajo.. nevsiml.. sak to je ten samy, jako nad nimi..
Det finns alltid hopp.. Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host