Bor - družiník pána z Klinštejna

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
Přibík
Místo/Bydliště: Suchdol nad Lužnicí
Kontaktovat uživatele:

Re: Bor - družiník pána z Klinštejna

Příspěvek od Přibík »

Mno abych se do toho trosku pridal :)

To bacatko je pekny ale dodelal bych mu ten hrot napriklad z cerne gumy je to bezpecne a pritom to prakticky nikdo nepozna kdyz si das zalezet.

Ohledne zbrane: Jako rychtarsky synek by jsi mel urcite neco lepsiho. Vezmi si takovy tesak/dlouhy nuz: je to naprosto univerzalni zran a nastroj a v dobe karlove je dostupny siroke casti populace. V podstate kdyz to prezenu ho ma kazdy. Muzes s nim sekat vetve, krovi i mensi stromky. A v pripade ze jdes do boje urcite s nim nadelas mnohem vetsi paseku nez s okovanym bacatkem. To same plati o sekere.

Kopi: takove kopi je u pechoty stale nejrozsirenejsi veci kvuli svoji nominalni hodnote u ostatnich tycovek bych si uz jisty tolik nebyl ale to kopi je takovy zaklad a k tvojemu stitku je to naprosto skvela vec, mam stejny a kdyz si udelas dobre drzeni jde pouzivat soubezne kopi a stitek.

Tolik asi odeme
Přibyslav II. z Pořešína purkrabí hradu Krumlov a bratr Vernera I. z Pořešína r. 1320
Avátar uživatele
Bor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bor »

Já vlastním kopí i sekeru, leč před Sběří bylo kopí přeraženo a sekera potřebuje velice obrousit, aby lépe vypadala a plnila svůj účel... Takže jak jsem říkal toto je provizorní a bude sekera.
Ohledně postavy jsem myslel, že jsem synem rychtáře (který v požehnaném věku je stále schopen provozovat své povolání), protože jak už tu bylo řečeno i v jiných vláknech: "Rychtář by pravděpodobně nedoprovázel pána na tažení do ciziny, ale nastupoval by v případě ohrožení panství." A tudíž nemám práva ani povinnosti rychtáře a mohu sloužit v Klinštejnově družině.
Ještě bych se rád zeptal. Jak to bylo s udělováním úřadu rychtáře, bylo to dědičné, či to záviselo pouze na majiteli panství?
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Ano na syna rychtáře se nevztahují povinnosti jeho otce. Tím jsem chtěl jen říct, že dostečně majetný na to aby vyjížděl na koni do boje. Svého synka by neposlal k pánovi do služby v opelichaném kožichu místo zbroje a s okovaným klackem... (záměrně přeháním)
Naopak se na tebe vztahují povinnosti družiníka pána. Tj následovat pána i do horoucích pekel pokud to bude chtít. Máš se pohybovat v jeho blízkosti, podle toho bys měl vypadat i se chovat. ;)
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Znovu mi to nedá a zopakuji- Klinštejne hraješ si na vysokou šlechtu a tví družiníci výbavou nebudou sahat po kotníky ostatním družiníkům§

Uvědomte si, že k vysokému šlechtici prostě do družiny nemůžete postavit dva, tři chlapi s klackama v packách, s tím, že to stačí! :(
To by byl Pán , s prominutím, za blbce ;)
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Naprosto souhlasím.
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

To ani nechceme a nemáne v úmyslu a moc se mi nelíbí, že se to naznačuje..
Otázka nového bacátka je setejně v podstatě uzavřena. Vzniko to celé z toho, že to u někoho viděl a myslel, že je to vpořádku.. Komu se to nestalo, ať první hodí kamenem :D

Tesák jsem mu sám doporučoval opakovaně, ale když má sekyru a kopí, tak se s tím nijak nespěchalo.. Můj meč je mu na akcích též k dispozici..
Obrázek Det finns alltid hopp..
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Ale od toho to tu je. Aby se poradilo. Neber to jako útoky na tvojí družinu. Bor sem hodil bacátko, dostal k němu odpovědi a je na vás jak si je přeberete.
Nikdo nemusí házet kamenem. Prostě jsme se k bacátku vyjádřili. ;)
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Cliff
Místo/Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cliff »

Smil napsal:No rychtář měl povinnost nastupovat koňmo s kopím či kuší. Od toho se odvíjela jeho zbroj...
Pokud se pohybuješ ve společnosti pána, tak by pán dbal na to abys mu nedělal ostudu a to ani v boji.

Alespon tam navařte nějaký výstupky, aby to připomínalo palcát.

Možna budu za blbce, ale ja jsem si myslel, že palcat nebyla obvykla zbraň v boji.
Cherchez la femme
Avátar uživatele
Přibík
Místo/Bydliště: Suchdol nad Lužnicí
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Přibík »

Palcat je zbran ktera spociva v tom, ze je na jeden konec narazena odlejvana nebo kovana hlavice. To co ma bor je tzv okovany sochor :)
Přibyslav II. z Pořešína purkrabí hradu Krumlov a bratr Vernera I. z Pořešína r. 1320
Avátar uživatele
Cliff
Místo/Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cliff »

Ja vim co je palcat, mi spíš šlo o to jestli byla opravdu (hojně) použivana v boji či nikoliv.
Cherchez la femme
Odpovědět