Bor - družiník pána z Klinštejna

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Re: Bor - družiník pána z Klinštejna

Příspěvek od Smil »

Záleží na provedení zbraně. Ty levné železné oříšky mohli být dostupné. Ty provedením a materiálově složitější (tvarované hlavice ať už železné mosazné nebo bronzové) měli svou "váhu" jako ukazovátka a symboly moci.
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
Armin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Armin »

Smil napsal:Záleží na provedení zbraně. Ty levné železné oříšky mohli být dostupné. Ty provedením a materiálově složitější (tvarované hlavice ať už železné mosazné nebo bronzové) měli svou "váhu" jako ukazovátka a symboly moci.
Zajímavá teorie... Celkem by mne zajímalo, zda je tento názor podložen nějakou odbornou studií nebo se jedná pouze o osobní, ničím nepodložené závěry?

Jinak pro ilustraci fotka z výstavy v Gotlandském muzeu u příležitosti výročí bitvy u Wisby... Malá část toho, co se našlo v hromadných hrobech Gotlandské hotovosti (neboť posádka hanzovního města Wisby se do bitvy dle všeho vůbec nezapojila).
Přílohy
IMG_5986.jpg
IMG_5986.jpg (62.29 KiB) Zobrazeno 3290 x
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Vypadá to, že tam opravdu asi byli trochu pozadu (nebo prostě jinde) :D Protože tohle mi připomíná ruské bulavy z 13. stol.
Obrázek Det finns alltid hopp..
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Nádherné kousky! Podobné se dají najít i v Egyptě, na celém Blízkém východěa v Byzanci jejich obliba sahá až do doby bronzové
Hledisko je čistě osobní. Podložené pouze několikaletým zájmem, prohlížení iluminací a nálezů. Asi se shodneme, že Wisby je unikát v každém ohledu pro inspiraci dobrá pro rekonstrukci vojenství v Českém Království nevhodná.
Gotlandská hotovost čítající několik stovek mužů by odovídala průměru použití - počtu nálezů+ztráty.
Obliba palcátů v pobaltí a rusku(se kterými Visby a Gotland obchodovali) byla veliká. Stejně tak dostupnost základních surovin.

Podle mého by podobnou hračku mohl mít Borův otec jako odpovídající jeho funkci.

Nechci tu vynášet závěry o tom kolik z 5000 vojáků tyhdy mělo palcát, jen bych nerad aby to to nebylo jako na naší bitevní scéně kde má palcát každý kdo byl v Polsku nabitve nebo tam byl alespon kamarád... :roll:
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Tož já ho mám, ale nepoužívám..
Obrázek Det finns alltid hopp..
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Armin: Nepodělil by ses o víc fotek?
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Bor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bor »

Myslím, že by rychtář asi neměl palcát jako odznak svěřené moci... Je to z většiny osobní pocit, ale přišlo by mi to divné (středověkému člověku možná ne). Prý mívali tzv. "rychtářské právo", ale jde jen o ústní informaci, takže nevím nic o vzhledu a ani o tom zda-li vůbec. Takže bych se chtěl zeptat, jestli měli nějaký nějaké "poznávací znamení".
Avátar uživatele
Czernozub
Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czernozub »

Když jsme u toho práva- Random jakožto hauptman Bernu má teď fungl nové "hauptmanské právo"- de facto maršálská hůl, tyč opletená kůží, a na konci vyřezaná zatnutá pěst. Takže něčeho podobného bych se jako rychtářského práva nebál, ve verzi tomu postavení příslušející. Berte to takhle- symbolika koruny, žezla a jablka je prostě "jsem vyšší než ty, mám klacek kterým tě můžu praštit a kámen který po tobě můžu hodit, proto mě poslouchej."(to není z mé hlavy ale z nějaké studie, nevím už jaké), takže bych se u palcátu přikláněl spíš k tomu symbolu velitele, o čemž svědčí třeba tradice velitelské bulavy ze 17. století z polska a ukrajiny.
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Mám za to, že poznávacím znamením rychtáře byla zjevná majetnost, povětšinou konzervativní oděv a rychtářská hůl v ruce při soudech. Nebo ne?
Obrázek
Avátar uživatele
Bor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bor »

To "rychtářské právo" bude nejspíše to samé jako "rychtářská hůl". Majetnost se u rychtářů, podle mého může různit a to i konzervativní oděv, kdežto rychtářská hůl je prostě jasná.
Odpovědět