gepent

Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Re: gepent

Příspěvek od Kordulka »

A je u té fotky nějaká datace?
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Posadowski »

Kordulka napsal:Co sem nějaká ta vyobrazení s popiskou vložit? Nebo alespoň uvést prameny, v nichž je lze najít.

"Hledej a nalezneš", říká Kniha ;-) mě se teda zrovna moc hleda nechce. No ale dobře: Paříž, BNF, MS. FR. 161, fol 226v (tam je to teda možná u mužského, ale konstrukce vidět je), no a že to nosí ženské: třeba Rukopis Royal Bibl. "Oeuvres poétiques" od Li Muisiho, fol. 213...
Jo, to na téhle druhé fotce je to, co jsem myslel.
Avátar uživatele
Lucrezie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lucrezie »

ano jsou to německé stránky
http://www.de-nobile-sanguine.de
ta fotka je v -Galerii, Bilder 2008, Rachritteburg...
Lucrezie, páv a pes
Avátar uživatele
Lucrezie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lucrezie »

ok. zkusím tu variantu na druhé fotce, ta paní tam ale nemá to trčavý, takže mám udělat dlouhý ocásek-jak ona má na dalších fotkách, nebo můžu nahoru?
Lucrezie, páv a pes
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Tak jsem ještě popátrala a našla jsem článek o kápích:
http://www.mathildegirlgenius.com/North ... odDocs.pdf

Obávám se, že tam jsou asi tak všechna dosažitelná vyobrazení (v poznámkovém aparátu jsou prameny). Já jsem zatím na jiná pro 14. století nenarazila.

Co se té těsné kápě týče - spíš mne napadá, že je tím myšleno její kvalitní vytvarování. Obepíná krk, obkresluje tvář, splývá po ramenou.
Ovšem v tom článku jsou dva obrázky, kde má kápě skutečně jen krk a krytí ramen ne. Jedna paní ji má velmi zajímavě jen tak položenou na vlasech, s ocáskem ladně hozeným kolem krku 8-)
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Posadowski »

Kordulka napsal:...tam jsou asi tak všechna dosažitelná vyobrazení (v poznámkovém aparátu jsou prameny)
Noo, to je hodně odvážné tvrzení, vyobrazení ženských kápí jsou stovky a těch citací tam je pět, takže u toho bych hodně brzdil. Je to opravdu zjednodušené a stručné. Ale chybné to podle mne není, takže jako výchozí materiál pro vyrobení kápě to klidně použij.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Lucrezie,
ať dělám, co dělám, já kápě s rožkem nahoru prostě nenacházím.
Tady je další skupina ženských kápí (a dalších pokrývek hlavy i sítěk a účesů) - ovšem zejména pro 1. polovinu 14. století a přelom 1. a 2. pol. 14. st.; ale ke konci jsou i iluminace pro 2. pol. 14. století:
EDIT Bahnak: odstraněn nefunkční odkaz

Jsou tam zajímavé kusy i rozličné způsoby nošení. Najdeš tam i pěkné kápě podšité kožešinou.

Najdeš tam i ty převlečníky dokonce! Dlouhé i (pokud mne zrak neklame) tříčtvrteční.
V podstatě to je něco jako dnes kabát, jenom bez zapínání nebo s knoflíky zhruba do pasu. Střižený do "A", s dlouhými širšími rukávy (nebo rozšířenými rukávy, nebo s rukávy s různě dlouhými cípy), místo kapes s prostřihy zhruba v pase (cca jako přední kapsy u džínsů); může být podšitý kožešinou.

Ty těsné kápě, o kterých zde již byla řeč, najdeš úplně na konci - ženy je mají na hlavách rozepnuté, ale je na nich vidět zapínání. Ale přesto, že jsem to poctivě projela až do konce, kápě s ocáskem nahoru jsem nenašla.

Tohle jsou hlavně oděvy, ale kápě tam jsou taky. Jo, a našla jsem tam jednu iluminaci z 80. let 14 století, kde ženy mají na hlavě něco jako čepice s ocáskem přehrnutým dopředu - EDIT Bahnak: odstraněn nefunkční odkaz

Zkus na tom foru popátrat sama, třeba budeš úspěšnější 8-)
Ale i kdyby ne, je tam mraky moc zajímavých obrázků...
Avátar uživatele
Jill
Místo/Bydliště: Trnava/Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jill »

Myslím, že som našla, čo hľadáte (ak som mimo, tak ma zrušte :)
Roman de la Rose (1348), je ich tam asi 5, môžem ich sem nahádzať, ak chcete.
videla som ešte takú jednu v Luttrellskom žaltári (cca 1320-1340)
Přílohy
3v - kópia.jpg
3v - kópia.jpg (308.88 KiB) Zobrazeno 5619 x
3r.jpg
3r.jpg (318.48 KiB) Zobrazeno 5619 x
phalanx distalis digiti minimi pedis sinistri
www.kompania.sk
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

V první pol. 14. století se nosily krátké a kratší ocásky, to ano. Jenže pro období 1355 - 1380, tedy +/- pro dobu Karla IV. to není moc typické. Proto po tom tak pátráme 8-)

Ale dík, i tak jsou ty obrázky pěkné.
Avátar uživatele
Lucrezie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lucrezie »

počkat, nemůžu ty obrázky najít. nevím na co kliknout, nemohla bys mi je vyloženě poslat mailem, anebo zkrátka něco sem dát, jen dvě tři fotky-nebo spíš střih...potřebuji vědět, jak by měl vypadat ten převlečník...
kápi tedy udělám s dlouhým cípem zapínaný na krk, jak pravil již Posadow.
zkusím ještě najít pár info o tom s tím cípem vzhůru
Lucrezie, páv a pes
Odpovědět