Karel - neurozená jízda 1370 - 1380
Moderátor: Sovinec
- Josephus Titus
- Kontaktovat uživatele:
Re: Karel - pěšák 1350-1370
Ještě jsem zapomněl. Na hlavu by to určitě chtělo něco z bohaté nabídky kloubouků a čapek. Samotná kukla je skoro málo...
Myslím, že na fóru se různých čapkovitých příkladů najde dost.
Myslím, že na fóru se různých čapkovitých příkladů najde dost.
Naposledy upravil(a) Josephus Titus dne Po 13. Ún 2012 13:59:50, celkem upraveno 2 x.
上人の口真似してやなく蛙
svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
- Josephus Titus
- Kontaktovat uživatele:
Díky žes odpověděl za měValkoun napsal:...
上人の口真似してやなく蛙
svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
- Czernozub
- Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
- Kontaktovat uživatele:
Četl jsem to brzo ráno, to "v" jsem si tam nějak domyslel no, smažte to prosím někdo, a´t tu nehnojíme, jak řekl Valkoun.
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Sókratés
- Karel
- Místo/Bydliště: Přeštice/Plzeň
- Kontaktovat uživatele:
Ted jsem z toho zase trochu jalovej... Foto přihodím jen co dorazím k vlastnímu PC, ale co přesně bych teda přes sebe měl mít? Košile - spodní suknice (nafotím at je jasné co vlastně mám) - svrchní suknice (něco takovéhoto? - http://kostym.cz/Obrazky/7_Adaptace/06_ ... _06_03.gif ?) - svrchník (to je právě asi toho ne? http://www.kostym.cz/Cesky/8_Krejcovstv ... 01_55A.htm) a plášť to je samozdřejmé, ale ještě neniJosephus Titus napsal:Abych to uzavřel: že máš košili je v pořádku. Ta "svrchní košile" lněná a podšitá by mohla odpovídat spodní suknici. Přes to bys ale měl mít ještě přinejmenším jednu suknici a/nebo funkčně odlišený svrchník (karnáč, hergot...).
Jenom mi tam z praktickýho hlediska moc nesedí ta spodní košile pod ktarou je ještě košile...
Nohavice mám dvoje lněné s tím že jedny jsou již skoro nepoužitelné... Pak bych přidal vlněné a minimálně nahradil již nepoužitelné (prodřené v kolenech) lněné
Délka košile je cca 1/3 stehen - kousek pod rozkrok
Civil bych teda rozdělil na čistě pracovní a sváteční / cestovní
Pro pracovní by byla aktuální košile, spodní suknice svrchní suknice taky?, bruchy, nohavice a kápě
Sváteční/cestovní by byla košile, spodní + svrchní košile, gardecorps, plášť
Jako svrchní by se dala brát ta cotehardie? (viz střih výše), jenom bych takovýto vypasovaný kus oděvu měl rád i vycpaný... řekněme že postavou bych mohl dělat chodící iluminaci...
Pokud plácám nesmysly tak mě opravte...
- Přílohy
-
- Něco takovéhlo bych si dovolit moh? - řekněme že bych si nechal klap, přidal nohy a zaopatřil ruce...
- cottehardie_0.jpg (55.08 KiB) Zobrazeno 4011 x
-
- Tady je ona modrá suknice...
- DSC00829.JPG (86.03 KiB) Zobrazeno 4023 x
Ty chceš strašně moc informací najednou...
Měl si raději probírat jednotlivé kusy oděvu postupně. Takto z toho budeš jalový pořád.
Zkusím to vzít podle pořadí v tvém posledním příspěvku.
- to vypasované není vrchní suknice, když odmyslím nepřehlednost názvů, tak je to něco co se nosí na košili a pod svrchníkem, suknicí bych nazval spíše něco co je pracovní a má to volnější střih, případně i archaičtější.
Ten svrchník bych volil malinko jiného střihu a spíše vlněný, ale to je k diskuzi, myslím že by si si pořídil spíše něco teplého než reprezentativního.
Ke košili, ta spodní košile je prostě spodní oděv, ten v zásadě nesvlékáš a bývá poměrně jemný. Samotná se nosí při práci v létě. ( s trochou představivosti dnešní tílko). To co je myšleno spodní košilí by si nosil běžně na sobě ( opět něco jako triko do školy nebo na čistější práci). Vrchní košile je buď zdobná ( jako dnešní bukvičácké svetříky) a nebo má hřát ( tlustější mikyna) a přes to svrchník (lehčí bunda) případně plášť ( péřovka). Trochu jsem to odlehčil, ale snad ti to pomůže k pochopení.
Ta košile je použitelná, ale na venkov 50. let mi přijde trochu krátká.
Civil sedá rozdělit úplně stejně jako dnešní - čistě pracovní jsou montérky, ale pracuje se i v jiných kusech a třeba lepších vyřazených, stejně jako tehdy...
Sváteční/cestovní to jsou podle mě taky odlišné typy oděvu. Pokud to promítnu do venkovského prostředí, tak určitě nebudeš cestovat v tom v čem jdeš do kostela.
Cotehardie vycpaná není, pokud budeš něco vycpávat, tak tím přijdeš o jednu vrstvu - spodní i vrchní suknice bude nahrazena, viz střih výše. Ten nemusí být vycpaný, pro tebe bych volil raději pouze anatomicky střižený, ale také by to mohlo být námětem diskuze.
Samozřejmě by si mít mohl, ale to je civilní oblečení, vycpávaný kabátec by vypadal zdánloivě podobně, ale jinak a na ten si můžeš přidělat zbroj.
Měl si raději probírat jednotlivé kusy oděvu postupně. Takto z toho budeš jalový pořád.
Zkusím to vzít podle pořadí v tvém posledním příspěvku.
- to vypasované není vrchní suknice, když odmyslím nepřehlednost názvů, tak je to něco co se nosí na košili a pod svrchníkem, suknicí bych nazval spíše něco co je pracovní a má to volnější střih, případně i archaičtější.
Ten svrchník bych volil malinko jiného střihu a spíše vlněný, ale to je k diskuzi, myslím že by si si pořídil spíše něco teplého než reprezentativního.
Ke košili, ta spodní košile je prostě spodní oděv, ten v zásadě nesvlékáš a bývá poměrně jemný. Samotná se nosí při práci v létě. ( s trochou představivosti dnešní tílko). To co je myšleno spodní košilí by si nosil běžně na sobě ( opět něco jako triko do školy nebo na čistější práci). Vrchní košile je buď zdobná ( jako dnešní bukvičácké svetříky) a nebo má hřát ( tlustější mikyna) a přes to svrchník (lehčí bunda) případně plášť ( péřovka). Trochu jsem to odlehčil, ale snad ti to pomůže k pochopení.
Ta košile je použitelná, ale na venkov 50. let mi přijde trochu krátká.
Civil sedá rozdělit úplně stejně jako dnešní - čistě pracovní jsou montérky, ale pracuje se i v jiných kusech a třeba lepších vyřazených, stejně jako tehdy...
Sváteční/cestovní to jsou podle mě taky odlišné typy oděvu. Pokud to promítnu do venkovského prostředí, tak určitě nebudeš cestovat v tom v čem jdeš do kostela.
Cotehardie vycpaná není, pokud budeš něco vycpávat, tak tím přijdeš o jednu vrstvu - spodní i vrchní suknice bude nahrazena, viz střih výše. Ten nemusí být vycpaný, pro tebe bych volil raději pouze anatomicky střižený, ale také by to mohlo být námětem diskuze.
Samozřejmě by si mít mohl, ale to je civilní oblečení, vycpávaný kabátec by vypadal zdánloivě podobně, ale jinak a na ten si můžeš přidělat zbroj.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
- Karel
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jsem to tedy správně pochopil:
Na léto si pro práci vystačím s košilí a řekněme tím modrým co jsem sem házel (odpovídá to asi té spodní košili?..), ale do budoucna bych to nahradil delší a vlněnou...
Do kostela to nejlepší = košile, vycpávaný kabátec + svrchník když bude zima bo deštivo...
Cestovní asi košile + spodní košile + svrchní košile (lehce zdobená a vlněná) + svrchník + plášť a něco podobnýho bych hádal i na zimu...
Spoustu informací abych správně rozvrhl látky co mám a ty kvanta co to asi ještě bude chtít...
Na léto si pro práci vystačím s košilí a řekněme tím modrým co jsem sem házel (odpovídá to asi té spodní košili?..), ale do budoucna bych to nahradil delší a vlněnou...
Do kostela to nejlepší = košile, vycpávaný kabátec + svrchník když bude zima bo deštivo...
Cestovní asi košile + spodní košile + svrchní košile (lehce zdobená a vlněná) + svrchník + plášť a něco podobnýho bych hádal i na zimu...
Spoustu informací abych správně rozvrhl látky co mám a ty kvanta co to asi ještě bude chtít...
-
Zpitíhněv
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Horní Bříza/Praha
- Kontaktovat uživatele:
On to chce vycpaný, páč by jinak nebyl vidět
ale ty vycpávky bych si představoval u nějaký vyšší vrstvy než u obyčejnýho pěšáka ála ten Maršálek, jak si postoval... Nicméně pokud bys chtěl ten klapvisor a vycpanej civil, tak si můžeš rovnou zkusit postavit něco trošku těžšího a zároveň teda trošku movitějšího (interní: aspoň bys velkou část z toho využil i na na ten náš epos o váčku a tak
)
Odborník ví stále více o stále menším počtu věcí. Nakonec ví opravdu všechno o ničem.
http://www.shsinvictum.cz
http://www.shsinvictum.cz
Na můj vkus by to modré být spodní košile mohla, ale možná zbytečně je podšitá ( ale k podšívání jsem se poučil na vedlejší diskuzi) a dost krátká, ale já jsem opravdu venkovan a ještě konzervativní.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
- Karel
- Kontaktovat uživatele:
Kdosi o mě prohlásil že budu první 2D rytíř...
Popravdě mě na tom děsí snad jenom to, že na kroužkovku (což je celkem základ si myslim) neni... a bůh ví kdy bude...
Jinak bude asi všechno ostatní
nohy, helma, rukavice a šití... na to máme lidi 
Popravdě mě na tom děsí snad jenom to, že na kroužkovku (což je celkem základ si myslim) neni... a bůh ví kdy bude...
Jinak bude asi všechno ostatní
Dovolím si malý terminologický exkurz, protože nemůžeme přeci všemu říkat košile, nebo vám to nepříjde zavádějící?! Richarde?Karel napsal: Do kostela to nejlepší = košile, vycpávaný kabátec + svrchník když bude zima bo deštivo...
Základní rozdělení oděvu na části, které jsou vidět a na ty, který by být něměly.
Ty které by neměly být vidět: Spodky - Košile + Bruchy
Viditelné (Vrstvy, ve kterých můžeme bez okolků vyjít mezi lidi), základní dělení: Nohavice + Suknice + Svrchník
V případě, že tvůj oděv obsahuje cotahardie s pachy je skladba následující: Spodky-Bruchy+Košile á Nohavice, Spodní Suknice+Svrchní Suknice, Svrchník
Položím si pár otázek, kterými nereaguji na příspěvky, ale chci předejít dotazům.
Proč dvě suknice? Spodní suknice má funkci základního viditelného oděvu s dlouhým rukávem a je doplněna svrchní suknicí s krátkým rukáve a pachem, která svou funkcí, zdobností a módou vyjadřuje sociální postavení nositele. Můžeme chodit bez košile, případně nahradit spodní suknici košilí? Domnívám se že nemůže. Analogie z dneškem - Pod spol. oblek (Sako, košile.. podle dnešní etikety) si naši otcové a praotcové brali krom trenek i nátelník, aby nemuseli tak často prát celý oděv. Naši předkové žili ve stejných podmínkách, také se potili a tak měli více košil, které měnili (všem doporučuji nezůstat u jedné
Jak uvádíš oděv "do kostela"
Skladba módního oděvu od cca pol 60.let by mohla být také následující
Spodky a Spodní neboli nosná vrstva (Purpoint) + svrchní Kabátec/Suknice + Svrchník.
Purpoin je především základní nosná část oděvu, které nositeli vizuálně upravuje tvar těla, stahuje pas a přidává módní hrudník. Jediný dochovaný Charles de Blois je z brokátu, ale to neznamená že tak vypadaly všechny a podle iluminací se dají doložit i nezdobené bílé. Současně je možný i postup, který použil Majký - Vycpat přímo Svrchní kabátec. Logicky mi ale příjde více praktické použít purpoint a na něj různé druhy svchních Suknic/Kabítců/Goune.. které poté výjdou nesrovnatelně laciněji.
Materiál - z důvodu dlouhé výdrže použij podšité vlněné sukno. Na většinu tebou zamýšlených oděvů to bude dobově nejvěrnější. A neboj se módy, pokuď zamýšlíš být profesionální voják - neurozený těžkooděnec, tak podle toho musí vypadat i civil.
Nezabudovi Sláva!