Czernozub napsal:mám mít lněnou košily, přesto vlněnou suknici, přes to módní kabátec, přes to gardecorps(bo karnáč v mém případě) a ještě plášť?
o plášti přes svrchníkl jsem psal já

.
A taky jsem psal, že to vrstvení není nijak striktně předepsáno a že to máš na sobě záleží i na počasí. Já osobně jsem plášť přes svrchník (v mém případě hérigaut anóbrž gardecorps) v chladném počasu ocenil.
Dále je také nutno brát v potaz, že pro účely klasifikace a terminologie vrstvy dělíme zřetelně, ale v praxi tak zřetelně oddělené být němusí (aneb šedá je teorie a věčně zelený ... známe to všici

). Jsou oděvy u kterých nejde přesně říct do které z těchto kategorií spadají a zrovna karnáč mezi ně patří. To je prostě něco mezi pláštěm a svrchníkem, další plášť už bych přes to nebral.
To důležité je, co psal Valkoun, tedy co je a co není vidět. Košile (sensu stricto čili momentálně sensu Valkoun

) by prostě neměla být odhalena. Takže když máš svrchní suknici s kratším rukávem (typicky s pachy) pak pod ní musíš (!) mít ještě jednu suknici s dlouhým rukávem. (pozn. k tomu co, Zube, píšeš - pod módní kabátec je lépe brát zase módní kabátec, v případě módy vycpávaných kabátců jeden vycpaný a druhý, který těsně kopíruje jeho siluetu). Pokud mám suknici s dlouhým rukávem, který košili skryje, pak by pod ním být další suknice nemusela, alespoň ne vždycky. Samozřejmě, když se naskytne příležitost, kde se potřebuješ ukázat, pak holt nezbývá než vytrpět obě dvě.
Stejně tak určitě nevadí, když svrchník nahradí svrchní suknici. Zase ale záleží na příležitosti, aneb důstojenství bolí ...
Abych to shrnul: Když je léto a horko a když o nic nejde vystačíš s jednou sukní/kabátcem s dlouhým rukávem a košilí pod ní. Když je zima nebo když musíš zdobit, pak na sebe navalíš všech pět vrstev a ještě za to budeš rád

. Pokud tuplem o nic nejde a jediné na čem záleží je fyzická pohoda (typicky při práci), pak můžeš odkrejt i tu košili.
Na počasí a příležitosti nezáleží jenom vrstvení, ale i materiál. Suknice nemusí být jenom vlněné a podšívané (i když takové jsou, jak píše Valkoun, praktické a déloe vydrží). Máme dost zpráv o tom, že se rozlišují oděvy na léto a na zimu a ty letní mohou být z různých lehkých látek - cendelínu, barchetu, lnu etc. (týká se to hlavně spodních suknic, ty svrchní suknice a svrchníky by měly být dělány spíš z něčeho bytelnějšího). Péct se zkrátka nikdo nechce a nemusí

.
V některých dobách minulých bylo jistě chladněji (třeby tak před 6 000 000 let

a nebo před 300 lety) ale v době Karlově jsme tu měli poměrně příznicé klima, láme se to spíš až po jeho smrti, takže tenkát netrpěli zimou o nic víc, než my dnes (tohle mi po uplynulých dnech zní trochu divně :-/). Akorát asi měli větší zimu v barácích...