Lukáš - voják ve službách pana Heřmana, cca 1360

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
Czernozub
Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
Kontaktovat uživatele:

Re: Lukáš - zbrojnoš nižšího šlechtice...

Příspěvek od Czernozub »

Jak je to s těmi sekerami na dlouhém ratišti? Měl by k tomu někdo něco víc?
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Avátar uživatele
Alweron
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alweron »

Mám pocit, že jsem nějaký viděl v Romanci o Alexandrovi. A snad i kladiva, ale to si možná už vymýšlím.
Každopádně by asi stačilo vzít nějaký obvyklý tvar sekyry (dochovaný například nálezem) a hodit to na dlouhou násadu (pokud bych to podložil nějakým konkrétním vyobrazením).
Případně se zkusím podívat do "Hafted weapons in mediavel and renaissance Europe", jestli tam něco bude.
"Odčiňte své hříchy, neboť jednoho dne se ohlédnete a uvidíte, jací jste byli!"
Avátar uživatele
Alweron
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alweron »

Josif:
To rozevření je zčásti způsobeno tím, že jsem to celý potáhnul dozadu, aby se mi to neesteticky nemačkalo na fotce vpředu. Normálně to tam sedí líp a v kroužkovce je to samozřejmě taky přitlačený na tělo.
Jinak rozparek by se asi odstranit dal, kdybych tam všil prošívaný klín, ale nejsem si vůbec jistej, nakolik by to fungovalo...
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Nevím zda to Josif myslel takhle, ale asi jo- prošívku nechej jak je, ale ten rozstřih kroužkovky bych zrušil- potřebuješ krýt kule ;) Jinak pěkně vymyšleno.
Ad sekery- ve Wágnerovi jich pár je.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Josif
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josif »

mahy napsal:Nevím zda to Josif myslel takhle, ale asi jo- prošívku nechej jak je, ale ten rozstřih kroužkovky bych zrušil- potřebuješ krýt kule ;) Jinak pěkně vymyšleno.
Ad sekery- ve Wágnerovi jich pár je.

jj, a možná by neškodilo místo toho rozparku vepředu(kvůli koni), udělat rozparky na bocích. Bude se ti v tom jako pěšákovi líp chodit.
Bohuš Ras
Si vis pace, para bellum
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

k sekyře- zdařilá rekonstrukce
Obrázek
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Czernozub
Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czernozub »

Souhlasím s Josifem, předělat ty rozparky na boky je sice dost mrdačka, ale stojí za to, koule máš konec konců jen jedny :-D
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Avátar uživatele
Alweron
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alweron »

Ahoj, rád bych opět oživil svoji postavu dobře vybaveného vojáka, měšťanského synka, či tak něco. (Paralelně s tím bych chtěl dělat i drna-kušiníka, ale tohle je pro mě přednější)
Konečně jsme se s kamarádem hecli a udělali nějaký hrubý náčrt postav s tím, co všechno bychom si rádi pořídili a k nim měli.
Rádi bychom to stihli do letošní Sběře, abychom se mohli zúčastnit a konečně se přidat...Nicméně budeme bezprizorní, takže nabídneme svoje služby některému ze zdejších pánů (či paní), kdyby se nás někdo ujal a trochu do nás ryl a usměrňoval, určitě bychom se nezlobili... Skoro určitě budeme na semináři...

Zatím mám zhruba takovýhle nástřel:

Kotníkový botky - měly by být do konce měsíce, až budou, pošlu foto. (K tomu patří vlněné ponožky...)
Spodky - len, přiměřeně ostatnímu, tedy kratší nohavice a spíš upnutější - více kusů
Halena - len, taky ne přehnaně volná a ne moc dlouhá - taky více kusů
Vlněné nohavice - zatím mám vlněné tmavomodré s tím, že bych rád do budoucna pořídil ještě nějaké barvy na fešácké střídání.
Kabátek - vlněný a podšitý lnem, zapínaný na knoflíky. Cca do třetiny stehen, upnutý. Chci se zeptat - cínové knoflíky jsou možné, nebo jsou moc nóbl? Je nějaká možnost stojáčku? Nikde jsem to neviděl na vyobrazení, ale mám pocit, že jsem o něm někde četl, bohužel si nevzpomenu, kde to bylo. O barvě zatím uvažuji, už jsem se vzdal možnosti, že bych sehnal nějakou pěknou zelenou, takže přemýšlím nad hnědou...
Kápě do chladnějšího počasí. Tady jsem se chtěl zeptat - o módě dlouhého cípu až ke kolenům vím, je ale únosné mít kápi i bez něj? Vlněná a podšitá lnem.
Na hlavě asi klasicky coif a pak bych rád nějaký obyčejný plstěný klobouk, který zatím moc nevím, kde sehnat.

V rámci nějakého časového horizontu bych k tomu rád pořídil spodní sukni, kterou bych asi dělal ze dvou vrstev pevného lnu a se šněrováním, aby to případně stáhlo pupek.

Zbrojní odění:
Prošívka, kroužky, helma - tohle se dá najít v mém vláknu už dříve, jenom prošívku jsem udělal novou.
Dále:
Rukavice přesýpačky, provizorně možná prošívané nebo kroužkové.
Prošívané nohavice pod kolena - vím, že se řešilo, nakolik jsou dobové či ne, ale nepamatuju si výsledek, mohl by mě prosím někdo odkázat?

Nějaká sečná tyčovka, jednoruční meč, puklíř - tady mám spíš obecnou představu než vyhlídnuté konkrétní kusy.

Doplňky - deky, jídelní věci apod., tam většinu už mám, sepíšu, nafotím...

Fotky toho, jak si to představuji a toho, co mám, dodám, jakmile se dostanu k nějaké kompletaci...

Takhle jak jsem to popsal, je tam nějaká velká bota? Případně pokud by mě a kamaráda chtěl někdo nějak popostrčit určitým směrem, budeme jedině rádi - jsme z Prahy.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Tak ja te klidne postrcim. Bota tam zadna neni. Akorat ten kabatec by mel byt vycpany na hrudi. Moznosti mas dve. Bud udelat prosivany pourpoint a na to nosit svrchni kabatec a nebo samotny kabatec vycpat vycpavkou. Ta prvni varianta je lepsi,neni ti pak tolik vedro. Zalezi to ale na dataci. Plati to tak cca od 60.let. Pokud jsi v dataci kolem 70.let, tak oddelene nohavice vazane na vice bodech a vazane ke kabatci. To je zatim asi vse. PS: Cim vice mestanu, tim lepe!!!
Obrázek
Avátar uživatele
Alweron
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alweron »

Ajo vidíš, datace, na tu jsem jaksi pozapomněl :oops: V rámci nějakého rozmezí jsem si říkal tak 1355-1370.
Ten měšťanský původ bych chtěl asi zachovat, akorát mě teď napadla poměrně zásadní otázka to je to, jak se neurozený měšťan dostane do služby ke šlechtě...Nevím, nakolik jsou reálné konstrukce, že mě tam můj otec poslal, případně jsem se tam vydal sám... Asi si budu muset znova pročíst le Goffa :?
Odpovědět