Souhlasím s tím, že přes puproint se nosila další vrstva. Na té horní iluminaci se svlékáním to vypadá na surcot s 3/4 rukávem poměrně volného střihu, který pokud se stáhne páskem obtáhne se kolem vypasované/vycpávané spodní vrstvy.mikey.88 napsal: Já tvrdím, že pourpoint byl druhá vrstva oděvu, která nesla nohavice, tvarovala postavu a vycházela původně z prošívanic. Dále pak tvrdím, že na ní se nosil (pokud to počasí vyžadovalo) další kabátec střihově tvarovaný na tuto vrstvu.
A teď v rámci diskuze to zkus nějak argumenty vyvrátit. Já neříkám, že to je dogma. Je to můj názor.
Proč by košile nemohla být z barevné látky? Máme jasně prokázáno, že se látky barvili (a to všechny typy látek, ze kterých se dělali košile) Na dámském cotte se dělají zapínací rukávy zcela běžně už od začátku století. Košile z dobře zvoleného reprezentativního materiálu může být stejným přínosem jako kabátec ze stejného materiálu. Navíc to ušetři jednu vrstvu(ve stále omílaném Italském prostředí jsou za menší počet vrstev vděční)mikey.88 napsal:...ty rukávy které obepínají těsně ruku není rukáv košile... neb jsou barevné. Leda by byla košile barevná ale zase by musela mít knoflíčky aby se ta ruka tím dala protáhnout a to mi nepřijde moc praktické mít na košili knofle... takže asi tak...
Sám košili zapínanou na rukávech vlastním, je z jemného vzorovaného saténu. Nosil jsem jí k pachovému kabátci a nikdo si nestěžoval....