Meče
Moderátor: Heinrichvs
-
Zpitíhněv
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Horní Bříza/Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Meče
To je můj
Ale prozatím jenom na vystoupení, protože na nobila u karlovců nemám momentálně peníze(táborová výbava apod.), ale jelikož ve vystoupkách mám teď představovat šlechtice, tak se vybavuju a snad relativně brzo dodělám i ten tábor a tak, abych to využil i na bitvách apod.
Odborník ví stále více o stále menším počtu věcí. Nakonec ví opravdu všechno o ničem.
http://www.shsinvictum.cz
http://www.shsinvictum.cz
I když tady bylo několikrát řečeno, že zde není dobré ventilovat nepodložený názor. Navíc zbraním nerozumím, vyjádřím se.
Mě to přijde jako pěkná, čistá řemeslná práce. Slušný barvený řemen, dosažitelné kovové doplňky. Kvalitní věc, ale na druhou stranu nic co by křičelo o vyjímečnosti. Snad až na ten email. To je technika,která ten meč určitě pozdvihuje. Ale pořád je plně funkční bez zbytečných okras.
Podle mě by takovou soupravu používal profesionální voják. Možná šlechtic s malým ekonomickým zázemím. Nejvíc by mi seděl k dobře situovanému žoldnéři z měšťanských nebo neurozených vrstev. Někdo koho živí válka. Jako velitel posádky poddanského města bych si pořídil něco dost podobného.
Ale moje představy o zdobnosti se jinými mohou rozcházet. anež jsem to dopsal byl jsem podpořen.
Mě to přijde jako pěkná, čistá řemeslná práce. Slušný barvený řemen, dosažitelné kovové doplňky. Kvalitní věc, ale na druhou stranu nic co by křičelo o vyjímečnosti. Snad až na ten email. To je technika,která ten meč určitě pozdvihuje. Ale pořád je plně funkční bez zbytečných okras.
Podle mě by takovou soupravu používal profesionální voják. Možná šlechtic s malým ekonomickým zázemím. Nejvíc by mi seděl k dobře situovanému žoldnéři z měšťanských nebo neurozených vrstev. Někdo koho živí válka. Jako velitel posádky poddanského města bych si pořídil něco dost podobného.
Ale moje představy o zdobnosti se jinými mohou rozcházet. anež jsem to dopsal byl jsem podpořen.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
-
Heinrichvs
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak Richarde, původně jsme se s Vojtou domlouvaly na tom, že to bude pro ne zrovna bohatého šlechtice a proto jsem se držel při zemi. Navíc jsem nechtěl dělat něco honosného aby to nestálo více než jsme se domluvily.
Použil jsem jako podklad kování pochvy nalezeného v Temži.
Na druhou stranu s tebou nesouhlasím, že by tohle bylo zase tak moc ponižující pro šlechtu.
Ceremoniální a honosné meče jsou přepleskané, ale meč s pochvou do pole je druhá věc.
Příkladem je pochva italského šlechtice La Scala, který měl krásně zachovaný meč s pochvou v hrobě.
Byl to významný a ne zrovna chudý šlechtic a přitom měl hodně střídmou zbraň a pochvu.
Proto jsem to použil pro Masera.
Rozhodně tohle není jediný případ, kdy někdo bohatý měl kvalitní ale střídmě vyhotovenou zbraň.
Také je případ, že jednomu šlechtici se připisují 2 zbraně, jako třeba černému princi. Jednu honosnou má na náhrobku, ale meč co měl mít u sebe je kvalitní ale běžný, pokud tedy je to tak, jak se to traduje.
Také nálezy zbraní v terénu které mají na sobě jen tausované erby nebo ne zrovna závratně drahé zdobení.
Použil jsem jako podklad kování pochvy nalezeného v Temži.
Na druhou stranu s tebou nesouhlasím, že by tohle bylo zase tak moc ponižující pro šlechtu.
Ceremoniální a honosné meče jsou přepleskané, ale meč s pochvou do pole je druhá věc.
Příkladem je pochva italského šlechtice La Scala, který měl krásně zachovaný meč s pochvou v hrobě.
Byl to významný a ne zrovna chudý šlechtic a přitom měl hodně střídmou zbraň a pochvu.
Proto jsem to použil pro Masera.
Rozhodně tohle není jediný případ, kdy někdo bohatý měl kvalitní ale střídmě vyhotovenou zbraň.
Také je případ, že jednomu šlechtici se připisují 2 zbraně, jako třeba černému princi. Jednu honosnou má na náhrobku, ale meč co měl mít u sebe je kvalitní ale běžný, pokud tedy je to tak, jak se to traduje.
Také nálezy zbraní v terénu které mají na sobě jen tausované erby nebo ne zrovna závratně drahé zdobení.
-
Heinrichvs
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Díval jsem se na takové reprezentativní pochvy s meči 1300-1360 co mám dobře zdokumentované.
Meč pochva z Koelnského kostela nemá žádné drahokamy, pochva potažená kůží tmavou, zdobení je filigrán email zlacení a podobné věci.
Meč pochva Chuana de Tariga ta má také email filigrány asi i granulace
La Scala červená tkanina žlutý kov ražení rytina.
Nakonec ten westminsterský meč s kováním pochvy, stříbro puncování a ražení.
Meč pochva z Koelnského kostela nemá žádné drahokamy, pochva potažená kůží tmavou, zdobení je filigrán email zlacení a podobné věci.
Meč pochva Chuana de Tariga ta má také email filigrány asi i granulace
La Scala červená tkanina žlutý kov ražení rytina.
Nakonec ten westminsterský meč s kováním pochvy, stříbro puncování a ražení.
Něco málo z Hradce Králové. Taková menší kolejnice datovaná na 14 století.
Délka čepele - 87,7 cm
Celková délka - 105,8 cm
Šíře čepele u záštity - 45,5 mm
Šíře čepele 5 cm od hrotu - 18,5 mm
Síla čepele u záštity - 5,3mm
Síla u hrotu 2,5 mm
Síla ostří u hrotu 2,7 mm
Síla ostří u záštity 5mm
Váha 1,061 kg
Hlavice vyložena mědí, jílec potažený kůží.Fotky nic moc, zítra ho žena vyfotí na denním světle.
Délka čepele - 87,7 cm
Celková délka - 105,8 cm
Šíře čepele u záštity - 45,5 mm
Šíře čepele 5 cm od hrotu - 18,5 mm
Síla čepele u záštity - 5,3mm
Síla u hrotu 2,5 mm
Síla ostří u hrotu 2,7 mm
Síla ostří u záštity 5mm
Váha 1,061 kg
Hlavice vyložena mědí, jílec potažený kůží.Fotky nic moc, zítra ho žena vyfotí na denním světle.
- Přílohy
-
- SAM_1266.JPG (84.3 KiB) Zobrazeno 5696 x
-
- SAM_1259.JPG (94.62 KiB) Zobrazeno 5696 x
Ve Zbraních zakázaných píše Heinricvs o nekvalitních tuctových "selských" mečích. Bylo by o nich někde více informací, či fotek? Materiál, kvalita zpracování, typy, rozměry apod. Děkuji!
Hradecké muzeum. Jeden nekvalitní a pěkně od boje zohýbaný je tuším v expozici. Možná mám i fotku. Podívám se.
Děkuji!
P.S. Pokud možno Čechy, 1420 prosím.
P.S. Pokud možno Čechy, 1420 prosím.
-
Heinrichvs
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel, podřadnost se pozná až při metalografii nálezu.
Asi by jste chtěly mít nějakou škatulku co je dobré a co špatné aby se to dalo vyrábět a používat ve vašich uskupeních za pár kaček.
Tak to bohužel nefunguje. Dobré a špatné je z jejich hlediska tehdy. Užitná hodnota zbraně vůbec nemusí souviset s tím, jak zbraň vypadá.
Hugo píše o křivém meči. To ještě nic neříká o kvalitě. Máme dost nálezů zbraní, co byly dobré výrobky, ale prošly žárem nebo byly špatně vyjmuté nebo jinak poškozené.
Kvalitu zjistíte podle toho co vyjde při zkoumání zbraně.
Psal jsem to pro to aby si lidi nepořizovaly nějaké nesmysly jako náhražku meče, protože jim někdo dobře poradil. Buď chci meč a mám an to, nebo si pořídím palici sekeru kopí nůž a pod. Také abych už nemusel pořád řešit ty obludné nesmysly ohledně toho kdo mohl a nemohl mít meč.
Meče se prodávaly a kradly všude. Jak na vsích tak ve městech. Cenu určovala kvalita a ne to jestli má hlavici typu H nebo čepel typu XI.
Kdo má chuť si najít ten svůj sračkomeč v literatuře pro svoje období tak má volné pole působnosti. Blbý je, že čím blíže k novověku se takové sračkočepele vytrácejí. Bádejte kvůli sobě a ne proto aby jste se mohly blýsknout před kamarády.
Asi by jste chtěly mít nějakou škatulku co je dobré a co špatné aby se to dalo vyrábět a používat ve vašich uskupeních za pár kaček.
Tak to bohužel nefunguje. Dobré a špatné je z jejich hlediska tehdy. Užitná hodnota zbraně vůbec nemusí souviset s tím, jak zbraň vypadá.
Hugo píše o křivém meči. To ještě nic neříká o kvalitě. Máme dost nálezů zbraní, co byly dobré výrobky, ale prošly žárem nebo byly špatně vyjmuté nebo jinak poškozené.
Kvalitu zjistíte podle toho co vyjde při zkoumání zbraně.
Psal jsem to pro to aby si lidi nepořizovaly nějaké nesmysly jako náhražku meče, protože jim někdo dobře poradil. Buď chci meč a mám an to, nebo si pořídím palici sekeru kopí nůž a pod. Také abych už nemusel pořád řešit ty obludné nesmysly ohledně toho kdo mohl a nemohl mít meč.
Meče se prodávaly a kradly všude. Jak na vsích tak ve městech. Cenu určovala kvalita a ne to jestli má hlavici typu H nebo čepel typu XI.
Kdo má chuť si najít ten svůj sračkomeč v literatuře pro svoje období tak má volné pole působnosti. Blbý je, že čím blíže k novověku se takové sračkočepele vytrácejí. Bádejte kvůli sobě a ne proto aby jste se mohly blýsknout před kamarády.
Nechci se blýskat před kamarády a nechci pátrat v literatuře po něčem, co má někdo třeba už nalezené. Setkal jsem se zde i jinde s tvrzením, že nekvalitní meč byl běžnější, než tesák. Tak mne zajímá, jak mohl takový blátomeč z vesnice vypadat...