Vlk - český družiník (lehkooděnec - střelec) 1355 - 1370

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Odpovědět
Vlk
Místo/Bydliště: Nymburk
Kontaktovat uživatele:

Vlk - český družiník (lehkooděnec - střelec) 1355 - 1370

Příspěvek od Vlk »

Ahoj. Nuže tak taky přicházím s kůží na trh, i když jen částečně, protože slušnými fotkami zatím nedisponuji. Ale popíšu, co mám, co chci změnit a vy byste to mohli zkritizovat.

Takže vezměme to od začátku. Mám dvoje lněné bruchy a dvoje nohavice taktéž lněné (zelená myslím). Dále pak dvě spodní lněné košile, jedna bílá, jedna v takové té béžové barvě nebarveného plátna. Boty mám klasické vysoké šubrtky. Přes to mám dvě svrchní tuniky - obě zhruba na kolena. Černou dyftýnovou a červenou lněnou. Kápí nedisponuju, moc rád je nemám, ale asi si pro zlepšení vzhledu přesto nějakou pořídím. Přes rameno mám takovou malou lněnou brašnu (mošnu) také přírodní barvy. Jinak klasický, nikterak nezdobený opasek s tuším kovanou sponou, měšec a kovaný křížek na krku.

Co se bojového odění týče - tak dispnuji prošívkou (výrobcem je Johanka). Prošívanice je lněná, čím je vycpaná nevím, má červenou barvu (myslím, že není nezbytné, aby všechny prošívky byly v takové té přírodní nebo je?) a má vysoký nákrčník až pod bradu (prošívanice je ale bohužel značně nedostatečně vycpaná, takže je spíš pro oko než že by skutečně chránila), přes prošívanici kroužkovku s krátkým rukávem. Na hlavě mám prošívanou čapku pocházející odtud http://www.shop.armour.cz. Rukavice na rukou mám pouze kožené. Dále pak kroužkovou kapuci a šlap. Zmíněný šlap jste už viděli, bavili jsme se o něm v přilbách v souvislosti s tím plochým hledím. Na družiníka ho mám samozřejmě bez hledí. Vyzbrojen jsem mečem a kopím (u kopí je ale trochu problém s transportem, protože svoje auto nemám a přerava kopí v hromadné dopravě je kvůli jeho délce PŘINEJMENŠÍM obtížná).

Tak to by tak nějak bylo k tomu, co mám.
Tak teď, co bych chtěl zlepšit.

Rozhodně bude potřeba doplnit civilní oděv o části do chladu - čili vlněné nohavice a tuniku (a vyměnit tu dyftýnovou tuniku za vlněnou). Stejně tak bych si chtěl pořídit nějakou čepici - něco jako lem z králíka, vršek z vlny. Jak jsem zmínil, kápě by asi taky bodla, ač se mi do ní nechce, protože pokrývky hlavy a krku obecně nemám rád (ani ty moderní - klobouky, čepice, šály, roláky) a ani mi moc nesluší, ale myslím, že se asi zapřu. Stejně tak myslím, že by to chtělo doplnit oděv o tašvici a nůž (asi vsadím na mojseho). Myslím, že měšec, ač velký, nestačí. Boty byto patrně chtělo taky chtělo časem vyměnit, myslel jsem na nějaké obrácenky od Matese... Pak by se asi hodil nějaký plášť, tam to bude asi vlna, není co řešit. Snad jen bych se u pláště zeptal, zda je možné si vybrat volně barvu, či zda se některým vyhnout, teď nemyslím barvy výrazné, těm se pro neurozené a ne bohaté měšťany vyhýbám u pláště rovnou.

Co se vojenského oděvu týče, tak by to rozhodně chtělo vyměnit prošívanici (nebo bude - li to možné dovycpat tuto), ale zajímalo by mě, jestli je nutné mít takovou tu přírodní barvu, či zda se mohu zase uchýlit k nějakým barvám. Kroužkovka je myslím dobrá. Zanedlouho budu mít díky Valkounovi nejspíš prošívané nohavice. Chtělo by to taky vyměnit kroužkovou kápi za kroužkový závěs. Úpravy na přilbě jsme řešili už v přilbách, ale myslím, že se týkaly pouze hledí, takže to v tomto případě odpadá. Taky bych řekl, že by to asi dost vylepšil pukléř. Jo a chtěl jsem se zeptat - musí mít družiník nezbytně jen tesák nebo mohu mít meč? Ano vím, závisí na zámožnosti pána... ale obecně - mohu? Předpokládám, že ano.

Ano, na začátku jsem vynechal přesnou specifikaci pána, kterému budu sloužit. Vím, že je to do značné míry určující, ale v tuto chvíli žádného nemám, a tak jsem nemohl předesílat takové info předčasně. Touto diskusí bych zároveň chtěl dát svou kůži na trh i v tom smyslu, že bych byl rád, kdyby mě někdo přijal k sobě do družiny. Nebude to navěky. Jak všichni víte s mých příspěvků v odívání šlechty, časem směřuji přinejmenším k nižší šlechtě. Časem (brzo) tu taky založím diskusi na téma toho šlechtického kostýmu, který jsem posílal do odívání šlechty, tak na vaši radu tady tu diskusi založím a začnu pomaloučku a beze spěchu kousek po kousku dávat ten kostým dohromady... Jinak info o mém vybavení pro případného pána jsou výše a aby pán věděl, tak pocházím a žiji v Nymburce a prakticky denně se zdržuju v Praze.

Uff, tak snad jsem na nic moc nezapomněl...
Tak, pusťte se do mě. ;)
Naposledy upravil(a) Vlk dne Stř 13. Črv 2012 20:42:14, celkem upraveno 2 x.
Imperare sibi, maximum imperum est.
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Re: Vlk - český družiník (lehkooděnec?) - 1360 - 1390

Příspěvek od maser »

Tak já začnu, jestli dovolíš :)

Předně- jedna fotka vydá za tisíc slov, takže být tebou sem nějakou hodím.
K nohavicím- lněné jsou fajn, ale doporučuju pořídit ještě minimálně jedny vlněné (třeba jedny klasické a jedny punčochové).
Boty- nevím co jsou klasické Šubrtky, ale jako lehkooděnci doporučuji spíš boty nízké, max. kotníkové.
Svrchníky- dyftýnovou někomu střel a pořiď vlněnou z jiné než černé barvy. Bude to hřát, vydrží to za nepříznivého počasí a bude to dobové. Přes to ještě svrchník či plášť opět z vlny (podšitý).
Tašvice a nůž jsou dobrá volba. Tašku udělat z kůže či vlny a podle majetnosti dozdobit. Nožík bych bral spíše s širším využitím. Ty od Mojsheho jsou spíš jen jídelní. Když budeš mít zájem, tak ti hodím kontakt na kvalitní kované a levné nožíky i s pochvičkou.

Prošívku tedy docpat. Lepší by asi byla méně křiklavá barva než zrovna červená, ale pokud tvůj pán má červenou v heraldických barvách, tak je to ok. Jinak bych volil klasický bílý len, tím se nic nezkazí.
Být tebou, tak rozpletu kroužkovou kapucu a udělám z ní závěs k přilbě.
Kopí je věčný problém na dopravu, meč máš jednoruční předpokládám. K tomu bych doplnil malý puklíř. A tesák by byl asi taky lepší.

Odpovídal jsem postupně jak jsem to četl, takže jsem po dopsání zjistil, že na spoustu věcí sis odpověděl sám. Teď to už ale nebudu mazat.

Pokud bys měl zájem, tak tě rád přijmu do družiny. Vzhledem k tomu, že se snažím o vysokou šlechtu, tak můžu mít v družině i jinou nižší šlechtu s jejím doprovodem. Pokud tedy budeš mít zájem, tak víc můžeme vyřešit po sz nebo mejlu.
silva-nortica.blog.cz
Vlk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Klidně začni. No, nejdřív jsem chtěl popsat, jak jsem na tom, a pak připojit sled svých vlastních úvah, protože sám nemám rád, když někdo přijde jen tak a řekne: Chci tohle - řekněte mi, jak to mám udělat. Pravda, někdy to jinak nejde. Ale mnohem raději mám: Chci tohle a našel jsem si k tomu tyhle informace, myslím, že by to mohlo být takhle, co myslíte? Prostě mám raději, když lidé vyvinou nějakou snahu... Tak jsem psal i vlastní úvahy. Jak jsem se od tebe nyní dozvěděl, ve většině jsem se trefil. 8-) Fotky se budu snažit dodat, co nejdříve.
Vlk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

I sem přihodím nějaké staronové fotečky. Konečně jsem se dokopal k nafocení toho, co mám k dispozici, tak bych vás požádal o kritiku. Jsem lukostřelec v družině nějakého pána, tudíž profesionální voják. Na té fotce, co ty vypadá, že budu dělat striptýz je to pochopitelně proto, aby bylo vidět řešení bruchů... Omlouvám se za plastové končíky šípů u zbrojného oděvu, vzal jsem si do toulce nesprávné.
Přílohy
Kostým 3.jpg
Kostým 3.jpg (57.79 KiB) Zobrazeno 6456 x
Kostým 2.jpg
Kostým 2.jpg (69.45 KiB) Zobrazeno 6456 x
Kostým 1.jpg
Kostým 1.jpg (64.96 KiB) Zobrazeno 6456 x
Vlk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Tak další fotky i s detailem věcí na opasku a brašnou.
Přílohy
Kostým 6.jpg
Kostým 6.jpg (66.74 KiB) Zobrazeno 6456 x
Kostým 5.jpg
Kostým 5.jpg (54.59 KiB) Zobrazeno 6456 x
Kostým 4.jpg
Kostým 4.jpg (63.27 KiB) Zobrazeno 6456 x
Vlk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Bojové odění...
Přílohy
Kostým 8.jpg
Kostým 8.jpg (79.65 KiB) Zobrazeno 6456 x
Kostým 7.jpg
Kostým 7.jpg (72.55 KiB) Zobrazeno 6456 x
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Pěkné to vypadá! Uvažuješ že by ses přidal k našemu šiku? Střelce potřebujeme jako sůl!

Chtělo by to utvořit nějakou menší střeleckou jednotku...
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Pěkný chlape! Nevím co tomu vytknout, tak snad jen- ostříhej se! Kdo má džisku a dlouhý háro, ten se nevyučí! :D :D :D

Ne, vážně dobré to je!
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Alweron
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alweron »

Pane Vlku, tu helmu jsi ukradl tatínkovi, žejo? :mrgreen:
"Odčiňte své hříchy, neboť jednoho dne se ohlédnete a uvidíte, jací jste byli!"
Avátar uživatele
scarvein
ČLEN SPOLKU a sponzor Brodce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od scarvein »

Mne sa to tiez paci - akurat tu helmu mas moc v ociach, chcelo by to lepsi batwat asi :)

Pokial by si mal zaujem pridat sa ako strelec ku Karlovskemu siku, urcite sa pre Teba najde skvele vyuzitie - ako povedal Zdeslav, strelcov nam treba ako sol.
V minulosti si boli ludia ovela blizsi... stare zbrane totiz este nemali dostatocny dostrel.
Odpovědět