Titus - vagant neb potulný bakalář

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
Josephus Titus
Kontaktovat uživatele:

Re: Titus - vagant neb potulný bakalář

Příspěvek od Josephus Titus »

Nevěda, kam s tím jinam, píšu svou probu o radu, do svého vlákna.

Nemáte někdo zklušenosti s výrobou voskových tabulek na psaní, popřípadě neznáte někdo návod na totéž? Přesněji řečeno, jde mi o přípravu správého vosku, přístupného psaní i mazání, na kterém by byl dobře vidět text a který by zároveň s tabulůky neutekl, jakmile by teploměr překročil bod mrazu.

Jde mi tedy o to:
- jaké složky by měl vosk obsahovat (zkoušel jsem míchat vosk a jedlý olej, pro barvu jsem přidal prach z dřevěného - ten se však neosvědčil)
- v jakém poměru by se složky měly míchat? (První pokus je stále dost tvrdý, při psaní se z vosku oddělují "hobliny" a blbě se to maže)
- existuje nějaký gryf na lití vosku do tabulky? Nebo se to tam nadvrdo zvrhne, jak jsem to udělal já. Žádný problém s tím není, jen po zatuhnutí vosk zmenšil objem a nelne ke stěnám tabulky, pořád však drží, takže to nijak zvlášť nevadí.
上人の口真似してやなく蛙

svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
Avátar uživatele
Czernozub
Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czernozub »

No, já si je dělal, a lil jsem tam úplně obyčejný vosk, bez ničeho. Vydlabal, nalil vosk, nechal zaschnout a bylo.
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Taky mám tabulku a v ní čistý, teď už spíše špinavý vosk.Co se týče toho lití, mě se osvědčilo lít poměrně dost horký vosk, aby byl co nejřidší v několika vrstvách, ideálnně dávám na výšku 6 mm 4 vrstvy vosku. Nejprve zkus lít alespoň dvě vrstvy aby si viděl rozdíl. Pokud chceš potom mít opravdu pěkný a hladký povrch dej destičku na sluničko. V zimě si pomáhám horkovzdušnou pistolí.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Josephus Titus
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za vaše zkušenosti. Píše (a maže) se na čistý vosk dobře? Mě se na mém směsném dělají při rytí "hobliny" a to mi trochu vadí...
上人の口真似してやなく蛙

svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Já jsem zpočátku také ryl zbytečnčně do hloubky, stačí méně, potom se to zsae lépe roztírá.
Asi také záleží na typu rydla, přijde mi, že v průřezu kulatý hrot nechává těch hoblin méně než hranatý. yzkoušel jsem oba.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Co jsem tedy zjistil já (a plánuji to uskutečnit), tak do vosku se přidával lněný olej a duběnkový inkoust pro ztmavnutí. Na černém podkladu se to mnohem lépe čte a dostatek oleje zapříčiní dobrou roztíratelnost při opravách. Ve 14. století se již skoro nepoužívá zastaralý typ stylu z dob antiky (jeden konec do špičky, druhý rozpláclý do rybího ocasu). Naopak se přešlo k typu, kde na jednom konci je plochý hrot a na druhém konci kulička (či jiný oblý tvar - například hlavička postavy). Tělo bylo většinou ze slnoviny, kosti, ale v nálezech je i železný a mosazný. Hrot byl u kostěných, dřevěných a jiných většinou železný.

Olej, inkoust a v některých případech i jemný popílek tvořil 5 - 10 % směsi. Zbytek byl včelí vosk.

Obrázek

Originální tabulky z vrcholného středověku vypadají takto:

14. století:
tabulka 14. století.jpg
tabulka 14. století.jpg (60.38 KiB) Zobrazeno 4360 x
15. století:
tabulka 15. století.jpg
tabulka 15. století.jpg (65.63 KiB) Zobrazeno 4360 x
Obrázek
Avátar uživatele
Josephus Titus
Kontaktovat uživatele:

Super, Mikey :clap: Díky!

O lněném oleji jsem věděl, ale ten poměr jsem neznal. Horší to bude s tím duběnkovým inkoustem. Myslíš, že by šel něčím nahradit?

Děkuji také za informace o stylech. Chci si nechat stylus udělat a přišly mi tedy velmi vhod.
上人の口真似してやなく蛙

svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Tito: No dneska spousta lidí co jsem našel dělá to, že tam hodí prostě moderní inkoust. Prý má hodně podobný. Já to všechno ještě nezkoušel. Teprve to studuji a tohle jsem zatím našel ;)

Tady máš jeden dochovanej...

Obrázek
A Medieval bone stylus with iron tip (AD 13th - 16th century). The bone shaft of the stylus tapers towards the end that is socketed to secure the iron tip. At the opposite end there is a globular terminal with a collar at the junction between the terminal and the shaft.

A tady něco lepšího:

Obrázek
Stylus

Date:
14th–15th century
Culture:
French
Medium:
silver, partly gilt, stones
Classification:
Metalwork-Silver
Obrázek
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Vyrobil jsem si tabulku s psacím voskem dle nálezů. Důležitý je hlavně pigment ve vosku. Ovlivňuje tvorbu pilin, roztíratelnost a taky čitelnost. Jestli chcete tabulky, na které se dá krásně spát a vypadají tak jak mají, tak si zjistěte, jaké černé pigmenty se používaly ve středověku ;) Já to musel chvíli hledat.

PS: Ten inkoust se používal asi jako náhražka. Zkoušel jsem to s ním taky a není to ono.

Zítra snad do Hendmejdu dodám foto.

Takže Tite směle do toho... není nad funkční tabulky :)
Obrázek
Odpovědět