Dýky a nože

Moderátor: Heinrichvs

mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Dýky a nože

Příspěvek od mikey.88 »

Rossy: Máš to nějak podložené? Myslím konkrétně na 14. století. Co bylo před ani poté je irelevantní.
Obrázek
Avátar uživatele
Czernozub
Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czernozub »

Tak pokud vím tak španělská navaja se v naší době používala zcela běžně. Pravda, ve španělsku. Mě ty selská pojistka připadá jako velmi pravděpodobná spekulace...
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
rossy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rossy »

Je pravda,že pokud se člověk nechce opírat o nějaký nedůvěryhodný zdroj typu ebay, tak se to prokazuje těžko./bez odpovídající literatury/ Jisté je, že první zavírací nože se ve větší míře začínají v nálezech objevovat s příchodem Římanů. Je zajímavé, že pak jakoby vymizely aby se znovu objevily s výboji Vikingů kteří byli v Evropě nazýváni Normany, Dány, Ascomany nebo Varjagy. Ve století 14.nepřišli sice znovu ani Římané ani Vikingové, ale významně vrostl obchod. Ve století 15.jsou zavírací nože už víc než obvyklé. Předpokládám proto,že zavírací nože 14.století budou typově odpovídat nožům z jiných částí Evropy kde byly běžné.
rossy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rossy »

Chtěl jsem tím jen říci, že jsme tu asi nikdy neměli nějakou vlastní a typickou produkci zavíracích nožů, ale kdybychom takto posuzovali i ostatní zbraně 14.století mnohdy bychom došli ke stejnému závěru.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Já ten typ nožů nepopírám ale zatím to nijak doložené na 14. století nemáme - pokud vím. A to ani u sousedů nebo ano? Já si vystačím s dýkou :lol:
Obrázek
Heinrichvs
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Heinrichvs »

Ve 14 století byly zavírací čepele, ale většinou se popisují jako břitvy. Některé mají tvar břitvy, ale některé zase mají nožovou čepel. Oba typy jsou v literatuře k nahlédnutí.
Břitvy zavírací nebo nože zavírací jsou unás od 9 století. Jinak první zavírací nože jsou od přelomu letopočtu, pak mizí a nově až v 8-9 stol.
Selská pojistka tedy určitě ne, ale zavírací nůž by šel.
Jasně dýka nůž je 99,9% to co měly ve 14 stol lidi pro stolování a ke kostýmu.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Pak tu máme ještě různé druhy jídelních a užitných nožů :) Těch je v nálezech asi nejvíce. Ale tu pojistku myslím nemají.
Obrázek
Heinrichvs
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Chápu, nejsou nalezeny.
Dělal jsem už několik takový břitev s nožovou čepelí. Když to zavřeš do dřeva, tak se to sehne a dobře to drží. A když to navíc nosíš zavřené nějaké tašvici váčku nebo jinde tak s tím není problém.
Velkomoravské nožobřitvy měly dokonce plechové lůžko. Jen otočený plech nýt a čepel.
Heinrichvs
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Trochu jsem to tady promazal aby se tu dalo něco najít a nebyl tu plevel co jen vadí procházení. Také jsem vymazal staré příspěvky, co už neodpovídají tomu co dnes víme. Jen to mate ostatní lidi.

Dýky pro Karlovce

Hledejte na náhrobcích, v publikacích a muzeích. Dýky bojové i civilní byly zbraně i kostýmní záležitost. Můžete mít nožovou dýku ostrou ke kostýmu i pro krájení chleba. Do boje tupou. Pochvy byly kožené tlačené s objímkama a nákončíma i bez nich, zavěšeny na na řemínku, v tašvici a pod.

Baselar:
Mikeš tu dal moc hezký článěk z military.cz

Varlatovka-ledvinovka:
(falická dýka, ve středověku to mělo opravdu růžné oplzlé názvy a proto v 19 stol tomu muzejníci říkaly ledvinová dýka aby neměly tehdy problémy)
Varlatovky možná vznikly na severu. Tam jsou od konce 13 stol. Unás jsou nejstarší kousky po roce 1320.
Tyto dýky se používaly až do začátku 16 stol a je jich hodně druhů.
Na naši dobu můžete využít typy co jsou vidět na deskových obrazích, jílce jako kost pro psa. Plíšek malý na přechodu jílce a čepele, na vrchu jílce různé tvary. Ne žádné odlitky a ty vidlicové výstupky co se dělaly v 15 stol.
Pozor na ty pozdější co má třeba Mojsche to jsou hezké věci ale pozdní.

Terčové dýky:
Těžko říct, jestli to byly terčovky jak je známe z pozdější doby. Spíš bych řekl válečkové nebo tak.

Různé jiné:
Variace na na čepel s dlouhým trnem a nějaký dřevěným jílcem, plech na přechodu čepele a jílce nebo nějaká malá záštita.
Mečové dýky.

Nožové dýky:
Docela běžné na naši dobu, jednobřité čepele. Jsou ti starší nálezy třeba dýka z Hradišťka u Davle, tam nález ze studně čepel záštita a dřevěná hlavička ve formě srpkového tvaru a pozor je k tomu i pochva. Jen datace je na konec 13 stol. nejspíš.

Nože

Nože kuchyňské, pracovní, ke kostýmu. Pochvy kožené na řemínku s prořezáním po obvodu nebo s našitým vývalkem na straně. Tlačené, ražené, většinou bez nákončí plechového, i s tím.

Nože na trn:
Narážecí nože na trn jsou nejstarší varianta a kolem roku 1350 tvoří ještě pořád přes polovinu nálezů ze statisticky zkoumatelných souborů. Na konci 14 stol. už je to menší část produkce.
Nůž je naražený na dřevo a může být zdoben.
Variantou jsou nože s dlouhým trnem, ty se hezky zdobily nasazováním kroužků rohoviny kosti kovů a dřeva. Nahoře se roznýtovaly.
Poslední variantou je celokostěný jílec na dlouhý trn, ty byly krásně vyřezávané.
Pro obě varianty jsou doklady unás třeba z hradu Velešín, nebo Kunstkamer in Kunsthistorisches Muzeum Vien.

Nože střenkové:
V druhé polovině 14 stol. začínají převládat. Střenky byly hlavně dřevěné, méně kostěné a rohovinové. Nýty železné.
Záštitné plátky mosazné a trubkové nýty z mosazi či železné se používají od konce 14 stol.
Nevím ještě přesně kdy se začínají dělat a jestli už za nás byly nebo nebyly. Rozhodně za Václava to bylo už běžnější.
Naposledy upravil(a) Heinrichvs dne Po 28. Led 2013 18:59:39, celkem upraveno 1 x.
Avátar uživatele
Braenn
Místo/Bydliště: Brno - Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Braenn »

Heinrichvs napsal:Varlatovka-ledvinovka:
(falická dýka, ve středověku to mělo opravdu růžné oplzlé názvy a proto v 19 stol tomu muzejníci říkaly ledvinová dýka aby neměly tehdy problémy)
Varlatovky možná vznikly na severu. Tam jsou od konce 13 stol. Unás jsou nejstarší kousky po roce 1320.
Tyto dýky se používaly až do začátku 16 stol a je jich hodně druhů.
Na naši dobu můžete využít typy co jsou vidět na deskových obrazích, jílce jako kost pro psa. Plíšek malý na přechodu jílce a čepele, na vrchu jílce různé tvary. Ne žádné odlitky a ty vidlicové výstupky co se dělaly v 15 stol.
Pozor na ty kudly co má třeba Mojsche to jsou hezké věci ale pozdní.
Chci se zeptat právě na Mojšeho klasickou varlatovku, která je tu uváděná jako pozdní, tudíž předpokládám nevhodná - jednu mám, tuto - http://www.armabohemia.cz/imgnew/epees/ ... s/dk2v.jpg a už jsem ji chtěla oplakávat. Nicméně dneska jsem byla na výstavě v Anežském klášteře a zaujal mne níže postovaný obraz, Ukřižování emauzské, datace 1365, pán v červeném.
Takhle od pohledu se mi zdá dýka naprosto stejná, jako ty Mojšeho, a to včetně řešení vršku. Co si o tom myslíte?

Obrázek
Michal, sluha pána z Nových Hradů.
Odpovědět