Přilbice
Moderátor: maser
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Přilbice
Relativně - aspoň víme, že to není great bascinet z první půle patnáctého (podle nich).
Nezabud hrr!
To už není ten sugarloaf, ten je bez hledí, tohle je pozdější. Posunul bych ho asi až mezi kbelc a velký bascinet. Ta od manesse je něco jiného, tam je přidělaný jen jeden segment (dneska to mají hokejový brankáři, nevim jak to popsat). Kdyžto tahle verze je pozdější a sklouzává spíš k velkým bascinetům a armetům, má otevírání spodního dílu do stran což je tuším pozdější záležitost (něco jako tahle přilba EDIT Bahnak: nefunkční odkaz. Ale myslím že by se to dalo dostat někde ke konci 14. stol. Konstrukčně to není až tak složité. Ale je to jen názor, možná plácám.
It is better to die for something than to live for nothing.
Sem koukal na my armoury: http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=15681
It is better to die for something than to live for nothing.
Zdeslav sob 17. led 2009 23:23:10
Mno k té mojí helmě, tak je to asi takhle.
Původní verze s psím čumákem je asi dva roky stará a dělaná podle Italského bascinetu z Muzea v Coburgu datovaného na 1370.
dle této fotky: Bohužel jsme další podklady získali až když to bylo hotové takže je tam špatně tvar výřezu helmy a byl udělán i nevhodně mechanismus zavěšení hledí a tvar tyček na přípravě na závěs je také zjednodušený
Zde je výsledek práce Mojmíra vrtala z plechu 2mm
EDIT Bahnak: nefunkční odkaz
V dílně u Brožka Petr Nádvorník provedl výměnu mechanismu zavěšení hledí, udělal povrchovku a jeho sestra ušila vycpávku, a dodal se řemínek pod bradu s kovanou přeskou (myslím že z funkčního hlediska není až tak nutný - potvrzuje to mojí tezi, že tam moc nebýval) A dodalo se nedoložené zajištění zavřeného hledí.
Výsledek zde: pak mi šubrt vyříznul z kůže závěs na kroužky (zde doporučuji všem kdo to se závěsem myslej vážně aby si nechali udělat papírovou šablonu pro tu kůži od výrobce helmy, než osadí přípravu na závěs, ideálně s naznačenýma dírkama... dost se usnadní práce....
Pak mi upletl Houdy kroužkový závěs a nasadil ho na kůži. Je to provedené propícháním kroužků skrz kůži což je špatně, správně mají být kroužky přišité... ale když nejsou nejtované tak budou vyklouzávat používáním... tedy s předělávkou čekám až se zmůžu na nejtovaný závěs... přeci jen přelom 14/15stol. pro mě není prioritou
Zde se závěsem: Hledí co mám na té fotce je dodělané k helmě letos podle kusu z hermann historica datovaného na 1330. Snahou bylo získat helmu na hradecký dvůr co by měla hledí a vešla se do povolené datace... Hledí dělal velmi pěkně Jirka Hladík a dost mě potěšil.
Osobně si nemyslím že by toto hledí které je v druhé čtvrtině 14.stol dost moderní bylo na třetí čtvrtinu příliš zastaralé, myslím, že na vyobrazeních se podobné používají docela často.
Mno k té mojí helmě, tak je to asi takhle.
Původní verze s psím čumákem je asi dva roky stará a dělaná podle Italského bascinetu z Muzea v Coburgu datovaného na 1370.
dle této fotky: Bohužel jsme další podklady získali až když to bylo hotové takže je tam špatně tvar výřezu helmy a byl udělán i nevhodně mechanismus zavěšení hledí a tvar tyček na přípravě na závěs je také zjednodušený
Zde je výsledek práce Mojmíra vrtala z plechu 2mm
EDIT Bahnak: nefunkční odkaz
V dílně u Brožka Petr Nádvorník provedl výměnu mechanismu zavěšení hledí, udělal povrchovku a jeho sestra ušila vycpávku, a dodal se řemínek pod bradu s kovanou přeskou (myslím že z funkčního hlediska není až tak nutný - potvrzuje to mojí tezi, že tam moc nebýval) A dodalo se nedoložené zajištění zavřeného hledí.
Výsledek zde: pak mi šubrt vyříznul z kůže závěs na kroužky (zde doporučuji všem kdo to se závěsem myslej vážně aby si nechali udělat papírovou šablonu pro tu kůži od výrobce helmy, než osadí přípravu na závěs, ideálně s naznačenýma dírkama... dost se usnadní práce....
Pak mi upletl Houdy kroužkový závěs a nasadil ho na kůži. Je to provedené propícháním kroužků skrz kůži což je špatně, správně mají být kroužky přišité... ale když nejsou nejtované tak budou vyklouzávat používáním... tedy s předělávkou čekám až se zmůžu na nejtovaný závěs... přeci jen přelom 14/15stol. pro mě není prioritou
Zde se závěsem: Hledí co mám na té fotce je dodělané k helmě letos podle kusu z hermann historica datovaného na 1330. Snahou bylo získat helmu na hradecký dvůr co by měla hledí a vešla se do povolené datace... Hledí dělal velmi pěkně Jirka Hladík a dost mě potěšil.
Osobně si nemyslím že by toto hledí které je v druhé čtvrtině 14.stol dost moderní bylo na třetí čtvrtinu příliš zastaralé, myslím, že na vyobrazeních se podobné používají docela často.
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
- Kontaktovat uživatele:
Klapvisor 1370 - Musée de Sion - Suisse

Hundsgugel 1400, Musée de l'armée, Paris

1400 Palazo Venazia - Rome

1360, Bacinet - Berlin Museum

Italian production 1400

Tohle není datováno, ale zajímavý kousek z Bruxel Museum

Italian 1390 - Berlin Muséum

Musée de Cluny, Paris

Klapvisor germany

Klapvisor 1370 Germany - Tower of London

1400 Musée des Invalides - Paris

Charles VI Pig face - Chartres France

Hundsgugel 1400, Musée de l'armée, Paris
1400 Palazo Venazia - Rome

1360, Bacinet - Berlin Museum

Italian production 1400
Tohle není datováno, ale zajímavý kousek z Bruxel Museum

Italian 1390 - Berlin Muséum
Musée de Cluny, Paris

Klapvisor germany

Klapvisor 1370 Germany - Tower of London

1400 Musée des Invalides - Paris
Charles VI Pig face - Chartres France

silva-nortica.blog.cz
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas, nosím psí čumák bez řemínku a zatím jsem nepocítil, že by tam chyběl.Siegfried napsal:a dodal se řemínek pod bradu s kovanou přeskou (myslím že z funkčního hlediska není až tak nutný - potvrzuje to mojí tezi, že tam moc nebýval)
Jinak moc pěkný kousek
silva-nortica.blog.cz
- kure
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Třinec/Brno
- Kontaktovat uživatele:
Já spíš uvažuji jak se ten řemínek zapínal protže mi nepřijde moc praktický.
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Původně jsem ho na šlapu měl, ale jakmile jsem vyměnil kroužkovou kuklu za aventail, tak už byl zbytečný a do přilby přišel po řemínku slepý nýt. Závěs s gravitací mi drží přilbu dobře na hlavě (přilba je dělaná přesně na mojí hlavu samozřejmě).kure napsal:Já spíš uvažuji jak se ten řemínek zapínal protže mi nepřijde moc praktický.
silva-nortica.blog.cz
U šlapu mám uvazování na hedvábnou tkanici, protože jsem nechtěl být dřený od přezky, ale málokdy ji využívám, protože mi také stačí fixace podšitým aventailem. U klobouku přezku mám a používám 
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,