Móda relativně hlubokých dámských výstřihů přichází na přelomu 30. a 40. let 14. st., tedy s příchodem Karla IV. do Čech a okamžitě se uchytila i ve městském prostředí, jak nám dokládají četné nářky mravokárců, viz. již Zbraslavská kronika. Tahle móda se pak v dalších variantách rozvíjí a pokračuje až do 15. st., přesto ale jsem nikde nenarazil na ozdobné přívěsky na krku (a docela jsem hledal). Z našeho pohledu je to docela překvapivé, že?Kordulka napsal:Já bych vzala v úvahu i to, že se v běžné společnosti ještě příliš nenosily dekolty, jež by se křížkem nebo jinými přívěsky zdobily. Rovněž jsem zatím nezaznamenala (v období 14. století) vyobrazení, kde by žena měla na krku křížek, náhrdelník nebo podobnou ozdobu.
Pečetidla vyrábí za rozumné ceny a poblíž Prahy tato firma: http://www.mazochova.cz/pecetidla/
Nevím, nakolik svým tvarem dobově odpovídají, ale třeba by se s majitelkou dalo jednat o jeho přizpůsobení našim potřebám. Použitým materiálem pečetidla odpovídají, ve 14. století byla u nás mosaz zpracovávána a existovali již i specializovaní řemeslníci - mosazníci.
Za odkaz na výrobce typáře moc děkuji, mám zatím jenom pečetní signety, velkou pečeť s opisem mám jenom v x grafických návrzích a realizaci jsem odkládal, protože to neumím