Abych uvedl svou postavu: představuji českého zemana sídlícího na Nezabudické tvrzi někdy v 60. letech 14. století. Měl by to být člověk, který má rozhled a zkušenost, vydělává si bojem, především v severní Itálii. S výdaji na panství se nepřetrhne, zato na reprezentativnější vzhled a především kvalitní zbroj by snad nějaké peníze ušetřil.
Rytířem nejsem, stále čekám, až prokážu odvahu v boji a budu povýšen. (možná při Karlově tažení do Branibor, kdo ví? Nebo v nějaké šarvátce u Horního Hradu?
K mému panství patří tvrz Nezabudice a stejnojmenná ves s krčmou, masným krámem, dvěma pekárnami a mlýnem. Dále pak 3 další vsi - Branov, Pustověty a Buková, z nichž důležitější je snad pouze Branov, kde se vyskytuje obranný srub a brána na zemské stezce. V Bukové se nachází malý rybník.K panství patří nevelký počet polností a lesů jen velmi malá část.
Na tvrzi se mnou zůstává pouze má sestra Klára, rodiče už oba zemřeli.
Přímo v Karlově družině se vyskytnu asi jen opravdu těžko, nicméně nepřímo působím v jeho službách, neboť jsem vázán k panu Odolenu z Chlumčan, který je purkrabím na Křivoklátě - královském hradě. (skutečná úloha Nezabuditzů byla už od časů Krále Přemysla Otakara II. bránit stezku mezi Týřovem(Angerbach) a Křivoklátem, a v případě nebezpečí být posádkou na blockhausu, který cestu chránil, či přímo na Křivoklátě). Nicméně, jelikož Království české zatím blaží (až na drobnosti) dlouhý mír, a já jsem dobrodružná povaha, vyhledávám přivýdělek v severní Itálii. Nechám se například najmout do Karlova vojska při jeho druhé římské jízdě (druhé tažení proti Vinscontinům 1.4.1368). Když císařovo tažení pomine, čas od času sloužím v italském pytli blech znepřáteleným pánum a městům, tu jedné, tu druhé straně, podle toho, kdo víc zaplatí...
Prozatím zde předkládám foto svého civilní odění, zbroj snad přibyde časem...ještě mě čeká došití vyměkčení kroužkového závěsu.
Omlouvám se za příšernou kvalitu fotek - 10 starý a líný foťák a špatné světlo
Ale snad z toho bude poznat co má ten flek znamenat
Až budu mít k dispozici fotografa s lepší technikou, tak to napravim
Jinak kostým je dílem Josefa Spilky (Tito, Josephus Titus), jemuž tímto skládám ohromnou poklonu a děkuji mu.
Vznikl kombinací různých prvků (není podle konkrétního vyobrazení). Drobnosti jako lněnou čapku, přišívání některých knoflíků a plstěné klobouky jsem vytvářel svýma nešikovnýma rukama osobně. Většina viditelných švů je vyvedana ručně.
Ještě by k tomu asi měla patřit bílá lněná košile, ale tu momentálně nemůžu najít.
(Asi mi jí zašantročil nějaký družiník
Výčet věcí:
ODĚV:
- bruchy přírodní barvy z jemného balvněného plátna sahající nad kolena
- šedé vlněné nohavice, na léto lněné
- černý lněný jemný spodní šat s rukávy na knoflíčky a člunkovým výstřihem
- sametová vínová svrchní suknice poněkud postaršího střihu, zapínaná na spirálové šněrování vzadu, s dlouhými pachy a falešnými látkovými knoflíčky na přední straně, podšívaná jemnou bílou bavlnou
- šedá vlněná kápě, podšitá černým lnem, s okrajem řezaným do tvaru lipových lístků a s černou výšivkou se stejným motivem
- lněná bílá čápka s dlouhými šňůrkami
- plstěná čapka pošitá vínovým sametem a kožešinou ze stříbrného králíka
- malá hnědá plsťená čapka
DOPLŇKY:
- nízké kožené střevíce, šité vnějším stehem
- ocelové ostruhy s bronzovými ježky
- černý kožený opasek s "zlatou" (mosaznou) sponou
- jednoruční meč, černá kožená pochva se "zlatým" (mosazným) kováním (křížek, na opasku trojlístky, patka dole je bohužel zatím stále kožená
- jednoduchá kožená tašvice
- jídelní nožík v okované pochvičce
- zlatý prsten s červeným sklíčkem
- podvazek pod koleno
Na zimu:
- jezdecké kožené návleky na boty
- vlněné červené rukavice
- sametová taštička na drobnosti
- plášť podšitý králičinou