Koncept postavy je servant, osobní sluha. Neurozený, leč protěžovaný.
Střih bych ráda takový, jako má níže zobrazený klečící světec a v druhém obrázku pán, který pomáhá nasedat dámě.
Délka odpovídající pánovi v modrém, tedy něco nad kolena, do spodní třetiny stehen, knoflíčky pod pás, ale ne až dolů a pak na rukávech.
Suknice by byla vypasovaná kolem hrudi a břicha, potom rozšíření suknice pomocí klínů.
Mám k tomu několik technických dotazů (krom klasického dotazu, zda jsem zvolila správně) a budu vděčna za jakoukoli radu:
- Knoflíčky chci primárně cínové. Pokud by došlo přeci jen na látkové, dá se užít knoflíků kontrastní barvy?
- Kam přesně mají sahat knoflíky vepředu? Po opasek, tedy na boky zhruba do linie pánevní kosti?
- Kam mají sahat knoflíčky na loktech?
- Rozšíření suknice stačí třemi klíny (boky záda), nebo ji mám vést až dokulata? Těm pánům na obrázcích se tak hezky řasí.
Ohledně zbytku kostýmu:
- Nohavice jednobarevné, nebo mohu při nějakých příležitostech užít i miparti? Ten samý dotaz pro kapuci, plus je možné kombinovat látku jednobarevnou a vzorovanou?
- Bude v pořádku výšivka na lemy kabátce? Případně nějaký jednoduchý, pravidelně se opakující vzor na tělo, nahrazující jednobarevnost látky? Případně na konflíčcích? Nejsem si jistá, jak moc se v tomto můžu rozšoupnout.
- Má-li to kabátec právě na příležitosti reprezentace svého pána, je možné použít jeho heraldický motiv, tedy zakomponovat třeba do výšivky lemů bílé růže? (Spíše linie než plošné.)
Německo 1362
¨Francie 1350-60.