Albert (Aleš) z Malíkovic
vladyka, man Ješka z Vartemberka
Datace: 1360-75

Jsem českým vladykou a manem Ješka z Vartenberka z počátku 70-tých let 14.století. Svého lenního pána s oblibou doprovázím na turnajské kratochvíle, stejně jako se nezříkám svých poviností být mu podporou v poli. Uznání za takto odvedené služby má však přijít až v budoucnu, kdy na konci této dekády zastanu nakrátko post nejvyššího místopurkrabího. Do té doby se krom již zmíněných bojových kratochvílí soustředím na správu rodového panství. Opěrným bodem pro tyto kratochvíle je mi především dům v Praze poblíž Černé věže, jehož nevýhodou je snad jen přítomnost mého věčně s něčím nespokojeného mladšího bratra Jana. Má žena Diviška z Oderbergu, se synem Mikšíkem prodlévá (pod bdělým dohledem mého bratra Procka) na rodové tvrzi v Malíkovicích.
Majetek:
Ves Malíkovice s rodovou tvrzí a kostelem. Ves Ostrov (u Jedomělic) s menší tvrzí - tvořila ji dřevěná věž na kamených základech, obehnaná zdí a vnějším příkopem. A ves Řisuty s výstavnou a dobře opevněnou kamenou tvrzí (od severu je tvrz chráněna rybníkem, ze třech dalších stran potom příkopem) a kostelem. Od kláštera Sv.Jiří mám ještě doživotně pronajatou ves Čanovice.
V Praze mám společně s bratrem Janem dům na Hradčanech poblíž Černé věže.
Vazby:
Vazal Ješka z Vartenberka
Bratři - Jan (je oltářníkem u Sv. Víta v Praze) a Procek
Syn - Mikšík