Přilbice

Moderátor: maser

Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Re: Přilbice

Příspěvek od Smil »

Každopádně tenhle typ klobouku mám na iluminacích i samostatně
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Jo, jo, právě že na iluminacích je to vidět v barvě kovu na každém rohu. Pokud by to byl skutečně originál, tak by to bylo super potvrzení.

Jinak Bahňáku pro inspiraci můžeš kouknout do souborů co jsem házel do sekce pro členy ("Studijní materiály pro členy projektu"), jsou tam vybraná vyobrazení na 1350 - 1380, jen Čechy a Říše + nějaké originály (většina ale myslím pozdější čtrnáctka).
Nezabud hrr!
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Tak skutečně tam vrch té spodní přilby není:
Přílohy
21Шапель из Мальборга 1360-70.jpg
21Шапель из Мальборга 1360-70.jpg (68.64 KiB) Zobrazeno 4175 x
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Bahnak
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bahnak »

Mám ještě jednu drobnou technickou. Nejčastěji jsem na akcích s vámi viděl u oděnců klobouky s relativně rovnou krempou.
Ať už jsem v 60-70.tých létech nacházel klobouky na kterýchkoliv iluminacích, nejčastěji bývá krempa vyobrazena jakoby "zkosena" dolů směrem k nosu.
Jakoby tam vždy byla tendence nějak více ochránit obličej...? Předchůdce prodloužení do "nosu"? Nějaký zvláštní druh vyobrazování?
Když jsem si toho začal všímat, zjistil jsem, že takto podobně je vyobrazen klobouk téměř všude na 60-70 léta a v opravdu hodně hojném zastoupení.
Namátkově ukážu na jednom obrázku, ale schválně taky koukněte na to co kdo máte, já byl opravdu hodně překvapen, kde všude jsou zkoseny špice dolů.
(jinak v materiálech od Zdeslava "Studijní materiály pro členy projektu, vybraná vyobrazení na 1350 - 1380, jen Čechy a Říše" je těch zkosených kremp jak hub po dešti.

Kdo by mi k tomu řekl více?
Jsem jen zvědavý.
Díky

EDIT: přikládám i koláž z jiných iluminací, spíše pro představu o hojnosti.
Přílohy
spicatekrempy.jpg
spicatekrempy.jpg (105.39 KiB) Zobrazeno 4100 x
jjj.jpg
jjj.jpg (116.58 KiB) Zobrazeno 4123 x
Naposledy upravil(a) Bahnak dne Pá 11. Dub 2014 7:26:01, celkem upraveno 2 x.
Promazávání nefunkčních odkazů s.r.o.
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Jo, myslím, že to je tak jak říkáš, je to moderní klobouk a je tam ten náběh na "nánosník". Jinak ale ještě připomínám, že hojný výskyt v jednoum rukopisu, neřkuli na jednom obrázku, rozhodně neznamená hojný výskyt ve skutečnosti. Tenhle klobouk se ale objevuje poměrně často i v jiných dílech, takže bych řekl, že je to poměrně běžný karlovský typ.
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Bahnak
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bahnak »

Jo no, právě že jsem podobně "do špičky" tvarovanou krempu naleznul téměř všude kam jsem se na iluminace kolem těch let +-1360 podíval, trochu mě ovšem mrzí, že nemáme pro takovýto klobouček nějaký hmotný podklad/nález.
(nebo máme?)
Každopádně mi to pořád vrtá hlavou, neboť obecně vzato na Karlovských akcích jsem obdobně tvarovanou krempu snad na nikom neviděl.
Alespoň si nevzpomínám, pokud to kdokoliv už řešil, či dokonce podobný klobouk vlastní, rád bych si jej prohlédl.
Ideálně v reálu, ale i na fotce a něco málo si k němu třebas poslechl.

Jinak díky všem moc za příspěvky a za rady.
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Ona se běžně ve "špičaté variantě" nevyrábí navíc v "kulaté variantě" je použitelný na daleko širší časové období. Také jsem je často viděl a nebránil bych se jim ;)
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Bahnak napsal: Každopádně mi to pořád vrtá hlavou, neboť obecně vzato na Karlovských akcích jsem obdobně tvarovanou krempu snad na nikom neviděl.
No jo, to je proto, že jsme pořád ještě žabaři a těch typických věcí máme málo. Už jsme se dostali z fáze "všegotika" do fáze "všečtrnáctéstoletí". Pracovat na tom typicky karlovském ještě pořád spíš začínáme :)
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Zdeslav napsal: No jo, to je proto, že jsme pořád ještě žabaři a těch typických věcí máme málo. Už jsme se dostali z fáze "všegotika" do fáze "všečtrnáctéstoletí". Pracovat na tom typicky karlovském ještě pořád spíš začínáme :)
A také to bude tím, že neexistovala uniformita, žádný výstrojní předpis a nic takového jako ,,Typická postava,, Ostatně to tu již někde psala Kordulka a tato slova patří tesat do kamene.

A tak i klobouků patrně bylo tolik rozličných tvarů, že bychom se asi divili. Nejsem si vědom ničeho co by bylo ,,typický karlovský klobouk,,

Spíše lze pracovat s podobnými nálezy, iluminacemi dané doby a na jejich základě si nechat vyrobit věc inspirovanou těmito podklady.

A věz, že většinou platí že v jednoduchosti je krása.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Bahnak
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bahnak »

Tak o uniformitě samosebou nemůže být ani řeč. Koneckonců právě její neexistenci potvrzuje ona tuna iluminací, kterou máme k dispozici.
Slovo "typická" bych spíše nahradil slovem "archetypální".
Tedy hledám archetypální klobouk pro svou postavu - tedy hledám přilbici, která "možná" byla velmi častá a pro daný dobový úsek nejspíše "běžná", či alespoň "neojedinělá".
Na semináři jsme si přeci právě dali za cíl se co nejvíce přibližovat "běžným" věcem a ne výstřelkům.

Jinak pro zajímavost ještě jedna koláž z iluminací, zachycující klobouk a ono cosi plechového kolem.
Zda je klobrnc naražen na lebce, či jde o obdobně spáchanou věc jako již zmíněná "Шапель из Мальборга 1360-70" zůstane nejspíše záhadou.
Nicméně ani jedna iluminace třebas u tohoto použití "plechu kolem" nezachycuje třebas ono zašpičatění směrem k nosu.
Přílohy
plechpodkrempou.jpg
plechpodkrempou.jpg (126.91 KiB) Zobrazeno 4440 x
Odpovědět