český vladyka, man Ješka z Vartemberka
1360 - 1375
Představuji relativně chudého českého zemana sídlícího na nezabudické tvrzi někdy v 60. letech 14. století. Měl by to být člověk, který má už trochu rozhled a zkušenost a vydělává si bojem. S výdaji na panství se nepřetrhne, zato na reprezentativnějším vzhledu a především kvalitní zbroji si nechá záležet. Nepřímo působím v královských službách. Jednak jako křivoklátský man a jednak jako man pražského purkrabího Ješka z Vartemberka. Jelikož mám rád dobrodružství, vyhledávám přivýdělek v drobných šarvátkách pánů a vladyků v Čechách, na Moravě i v Říši. Nechám se najmout i do Karlova vojska při jeho druhé římské jízdě (druhé tažení proti Vinscontinům 1.4.1368) či v tažení proti Ottovi Braniborskému (1371 - 1373).
Po smrti svého otce Jaroslava z Nezabudic, který zahynul u Krakova v bojích krále Jana s polským králem Kazimírem III., jsem se ujal vlády nad nevelkým panstvím. Na nezabudické tvrzi se mnou dlí ještě neprovdaná sestra Magdalena.
Jsem povahy veselé a přátelské a občas se nedovedu ani ke svým poddaným chovat s náležitou přísností. Mám rád hudbu a hry a nevynechám žádnou příležitost si zahrát nebo zazpívat. Mám hrůzu z moře.
Majetek:
K mému panství patří tvrz Nezabudice a stejnojmenná ves s krčmou, masným krámem, dvěma pekárnami a mlýnem. Dále pak tři další vsi - Branov, Pustověty a Buková, z nichž důležitější je snad pouze Branov, kde se vyskytuje obranný srub a brána na zemské stezce. V Bukové se nachází malý rybník. K panství patří nevelký počet polností a lesů jen velmi malá část. Jako léno od pana Ješka z Vartenberka držím čtyři lány ve vsi Svébořice.
Vazby:
Věrný vazal Ješka z Vartemberka, kterému dle lenní smlouvy sloužím s jedním kopím kdykoli je zapotřebí.
Přítel Heřmana z Hradce