Rukavice

Moderátor: maser

Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Kožené rukavice

Příspěvek od Zdeslav »

Souhlas. Pokud se ti bude chtít do toho vkládat čas a enegii (nebo investovat do toho, aby to někdo udělal za tebe) bylo by to supr, moc lidí takovou věc u nás asi nemá. Jak říkáš, ten plech nemusí bejt zas tak silnej, ono spíš bude záležet na tom vyměkčení. Osobně bych to možná nejdřív z obou stran zašil do kůže a pak zevnitř pošil silnou vrstvou vlny. Jen je asi potřeba vymakat uchycení těch segmentů a sílu kůže a polstru, tak aby to co nejmíň omezovalo pohyblivost...
Nezabud hrr!
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Re: Kožené rukavice

Příspěvek od Gunnar »

Zdravím,
začal jsem dělat ty rukavice a mám jeden problém a to střih prstových kožených rukavic které by se dali všít do těch kovových/kožených. Nechce se mi používat svářečské ani jiné moderní rukavice. Nevíte o někom kdo vyrábí dobové rukavice nebo máte někdo střih.
Díky.
It is better to die for something than to live for nothing.
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Re: Rukavice

Příspěvek od Zdeslav »

Podbíjené rukavice, 14. století. (rekonstrukce) Bohužel už si nepamatuju zdroj, odkud jsem ten obrázek získal, tak jestli ho někdo poznáte, tak připište...
Přílohy
1178181536.jpg
1178181536.jpg (43.22 KiB) Zobrazeno 6071 x
Nezabud hrr!
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gunnar »

Díky, je to poměrně přesná replika rukavic z wisby (alespoň doufám, kdyžtak mě opravte), našel jsem je už před časem tyhle jsou ze stránky http://www.bestarmour.com/ , je tam více typů podobných rukavic, ale řekl bych že tyhle jsou předloze z wisby nejblíž. Docela jsem se zajímal o tyto rukavice tak zkusím přihodit pár dalších odkazů. Další rekonstrukce http://www.merctailor.com/catalog/images/wisby.jpg , zde i s originálem EDIT Bahnak: odstraněn nefunkční odkaz a tenhle odkaz už tu tuším byl v jiné souvislosti EDIT Bahnak: odstraněn nefunkční odkaz. Mě se zdá že pokud se dobře udělají, tak jsou ohromně pohyblivé a přitom hodně dobře chrání, ale zatím jsem je ještě nedodělal a nevím jestli se mi povedou, takže těžko soudit.
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gunnar »

Zdeslav: Díky za ten článek. Koukal jsem na nějaké rekonstrukce a srovnával jsem je s dochovanými segmenty z wisby (bohužel jen z fotek a rozkreslených segmentů) a nějakými iluminacemi. Když se na to ale dívám tak na každé z rekonstrukcí, které tu jsou něco je. Pokud je porovnávám třeba s tou romancí z alexandreidy, která tu je o trochu výš, tak to vypadá že to souhlasí s tím článkem, ale zřejmě to nebude jediná možnost. Na dalších iluminacích a i na té alexandreidě jsou někdy ty rukavice kreslené v barvě plechu, někde to zas vypadá, že je límec kožený a pod ním je plech a zbytek rukavic je "plechem navrch". Takže je docela dobře možné že všechny ty repliky co tady jsou (v této sekci) odpovídají naší době a mohli se používat. I když nevím jak odvážná je to teorie ;) .
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Nezabud hrr!
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Dovolím si udělat si trochu reklamu a posílám obrázek svých rukavic. Mnozí jste je už viděli, ale snad pro nováčky, vznikly primárně na začátek 14. stol., ale s ohledem na společenské postavení nositele jsou použitelné pro poměrně široké časové spektrum.

Základ je 1mm kožený palčák - ne moderně šitý, palec má jen 2 díly, na hřbetě prošívaný segment střídavě len a vlna 18 vrstev, kroužky nýtované, Indie pr. 7 mm, síla 1,2 mm.

Používám obě, i když ke kopí stačí pravá a na levé nosím pukléř. Přímý zásah jsem do nich nedostal, ale proti ranám, které se svezou po ratišti, nebo vzniknou po odražení, např. od jiného bojujícího jsou naprosto dostatečné.

http://jarwiks.rajce.idnes.cz/Panska_20 ... C_0096.JPG
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

richardrg napsal:Základ je 1mm kožený palčák - ne moderně šitý, palec má jen 2 díly, na hřbetě prošívaný segment střídavě len a vlna 18 vrstev, kroužky nýtované, Indie pr. 7 mm, síla 1,2 mm.
Moc pěkné, ty kroužky už asi ani nejsou potřeba..
Moje kožené s pásky navrchu mají uvnitř jen jednu vrstvu vlny a luxusně měkčí..

Pokuď bude zájem na workshop nakoupim Čsla rukavice na ostanatý drát, které když se roznýtují poskytnou střih a kůži do základu, na kterej se přišije prošívaná část..
Nezabudovi Sláva!
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

jo ale je vlna a vlna...ta tvoje je 0,7mm silnej filc...a stejně by to sneslo víc.
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Rukavice zchudlého rytíře

Příspěvek od Klinštejn »

Zdravím.. dávám dohromady postavu, jakož i vybavení a chtěl jsem se zeptat, jestli je vpořádku rukavice, která kombinuje kůži, kroužky i plát?

..něco jako ta příloha..

Děkuji :)
Obrázek Det finns alltid hopp..
Odpovědět