Přilbice
Moderátor: maser
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
- Kontaktovat uživatele:
Re: Přilbice
tohle postnul Ježíšek na českým šermu.
Výtah z anglického textu:
Vzácné hledí na šlap nebo barbutu, cca 1350.
Jednodílné bulbické (vypouklé) zdvižné hledí T tvaru (pak popis co jde vidět na obrázku, ještě se zmiňuje o dvou dírkách na uchycení háčky z přilby- myslím, tam jsem to trošku nepchopil). Výška 26,8 cm, chemicky čištěno, uloženo v Arnoldi Collection v Miláně, koupeno od R. T. Gwynna (vedle je kdy a za kolik) a pod tím odkaz na další kolekce kde jsou podobné typy.
V
Výtah z anglického textu:
Vzácné hledí na šlap nebo barbutu, cca 1350.
Jednodílné bulbické (vypouklé) zdvižné hledí T tvaru (pak popis co jde vidět na obrázku, ještě se zmiňuje o dvou dírkách na uchycení háčky z přilby- myslím, tam jsem to trošku nepchopil). Výška 26,8 cm, chemicky čištěno, uloženo v Arnoldi Collection v Miláně, koupeno od R. T. Gwynna (vedle je kdy a za kolik) a pod tím odkaz na další kolekce kde jsou podobné typy.
V
- Přílohy
-
- hledi.jpg (68.72 KiB) Zobrazeno 5018 x
silva-nortica.blog.cz
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
No a zdařilá rekonstrukce podobného typu: (Melandr)
- Přílohy
-
- img_3441.jpg (71 KiB) Zobrazeno 5012 x
Nezabud hrr!
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Melandr jí prý má datovanou na přelom 13. a 14. stol.- to jen pro upřesnění doby užívání.
Podobná přilba je i ve Funckenech (dat. 1370). Mám doma plakát z Německa s jejím originálem, ale je u kompletu s maxmiliánskou zbrojí (cca 1500), takže se domnívám, že je tam dána pro doplnění dodatečně. Tak dlouhé trvání výskytu tohoto šílenýho typu hledí se mi nechce věřit.
Podobná přilba je i ve Funckenech (dat. 1370). Mám doma plakát z Německa s jejím originálem, ale je u kompletu s maxmiliánskou zbrojí (cca 1500), takže se domnívám, že je tam dána pro doplnění dodatečně. Tak dlouhé trvání výskytu tohoto šílenýho typu hledí se mi nechce věřit.
- Přílohy
-
- přilba funcken.jpg (19.04 KiB) Zobrazeno 5014 x
silva-nortica.blog.cz
- Josephus Titus
- Kontaktovat uživatele:
Není to úplně totéž (myslím to co má na hlavě ten soubojník vlevo), ale nepodobné to také není, což?
- Přílohy
-
- Román o Růži, Francie, 1350-1360
- nosataprilba.jpg (126.98 KiB) Zobrazeno 4969 x
上人の口真似してやなく蛙
svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Super (tleskající smajlík). Myslím že by to mohlo být ono- vem si jen rozmanitost psích čumáků. Je to pořád to samé a přitom z dochovaných kusů se liší některé až diametrálně.
silva-nortica.blog.cz
- kure
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Třinec/Brno
- Kontaktovat uživatele:
Hledám orginál hymzí helmy, zatím tdy pár hezký bascinetů + kombinace bascinet a grat helm

a odkaz na celou galerii http://www.flickr.com/photos/viaarmorari/

a odkaz na celou galerii http://www.flickr.com/photos/viaarmorari/
to jsem ale krasavec coZdeslav napsal:No a zdařilá rekonstrukce podobného typu: (Melandr)
Jo sorry za OT
jinak na prelom to opravdu neni. To by to mel tak francouzky kral a tak podobne. A jelikoz my mame rozmezi 1275 - 1330 tak to beru se zavrenyma ocima na tech 1330
Prošívané a vycpávané zbroje http://www.prosivanice.cz
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Závěs na šlap odhadovaný na pol. 14. stol., pravděpodobně italská práce, uloženo ve zbrojnici na Hluboké.
Vaverková, Z. 1991: Kroužkový závěs k basinetu ze zámku Hluboká, Archaeologia Historica 16, 379-384
Vaverková, Z. 1991: Kroužkový závěs k basinetu ze zámku Hluboká, Archaeologia Historica 16, 379-384
- Přílohy
-
- IMG_6381.jpg (83.01 KiB) Zobrazeno 5176 x
-
- IMG_6384.jpg (134.4 KiB) Zobrazeno 5175 x
silva-nortica.blog.cz
- Josephus Titus
- Kontaktovat uživatele:
Další obrázek příleb se sosákem. Tentokrát i s tím čepem na čele. (Pharsalia, Bologna, asi 1373)
- Přílohy
-
- prilby1.jpg (280.73 KiB) Zobrazeno 5124 x
-
- celkový pohled. Taky hezký, zvlášť ti pěšáci tam dole.
- prilby2.jpg (214.26 KiB) Zobrazeno 5261 x
上人の口真似してやなく蛙
svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on