Kompletní zbroje - ukázky

Moderátor: maser

Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Kompletní zbroje - ukázky

Příspěvek od Zdeslav »

Jen hryzej :) Nevím, samozřejmě. A zůstat ležet tam mohly ne proto, že by neměly takovou cenu, ale prostě proto, že těch pár co tam zbylo přehlídli, nebo z jiného důvodu nesundavali.

Jinak ale zas tak extra náročné mi nepřijdou:
EDIT Bahnak: odstraněn nefunkční odkaz

To takové vykování kornoutu a té plastické části kryjící hřbet ruky u šlechtických rukavic mi přijde mnohem náročnější, ale třeba se pletu.

Nicméně zase je to o poměru cen, ve kterém není jasno. Hlavně třeba jaká byla cena koně a zda-li se jí třeba cena těch rukavic nevyrovnala (jakýkoliv řemeslnický výrobek byl velmi drahý). Tudíž, že člověk, který by měl na plátové rukavice už by měl rovnou na koně, kterého by si asi koupil spíš.
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Zdeslav napsal:Jen hryzej :) Nevím, samozřejmě. A zůstat ležet tam mohly ne proto, že by neměly takovou cenu, ale prostě proto, že těch pár co tam zbylo přehlídli, nebo z jiného důvodu nesundavali.

To takové vykování kornoutu a té plastické části kryjící hřbet ruky u šlechtických rukavic mi přijde mnohem náročnější, ale třeba se pletu.

Nicméně zase je to o poměru cen, ve kterém není jasno. Hlavně třeba jaká byla cena koně a zda-li se jí třeba cena těch rukavic nevyrovnala (jakýkoliv řemeslnický výrobek byl velmi drahý). Tudíž, že člověk, který by měl na plátové rukavice už by měl rovnou na koně, kterého by si asi koupil spíš.

Ležet tam ty zbroje zůstali proto, že ten den bylo strašné parno a ti co již byli mrtví se začali rozkládat. Proto z obavy z nemocí je najebali do děr a nechali jim to co měli na sobě. Proto se to moc pěkně zachovalo. Normálně by je vysvlekli ze všeho co by u nich našli.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

mahy napsal:
Zdeslav napsal:Jen hryzej :) Nevím, samozřejmě. A zůstat ležet tam mohly ne proto, že by neměly takovou cenu, ale prostě proto, že těch pár co tam zbylo přehlídli, nebo z jiného důvodu nesundavali.

Ležet tam ty zbroje zůstali proto, že ten den bylo strašné parno a ti co již byli mrtví se začali rozkládat. Proto z obavy z nemocí je najebali do děr a nechali jim to co měli na sobě. Proto se to moc pěkně zachovalo. Normálně by je vysvlekli ze všeho co by u nich našli.
hm, ona to nebyla jednodenní bitva a neprobíhala vždy formou velkéh střetu, takže takhle šmahem to nebostojí, ale to jen aby řeč nestála ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Ronšperk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ronšperk »

Právě a dle té knihy co o tom je k mání mnoho mrtvých bylo pohřbíváno právě s několikadením spožděním. Proto to nevysvlékání, proto ten puch a obavy z chorob.
U Wisby je sice nádherná kolekce hmotných důkazů o konstrikcích zbrojí, nicméně nám to bohužel nedává ani nejmenší náznak o movitosti jejich majitelů. Jen jediný plátový kabátec z těch největších plátů, má na sobě cosi, jako erb. Ovšem to je jediné co o něm s jistotou můžeme říci. Kdo jej opravdu nosil zůstává nadále otázkou.
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Ozbrojená posádka lodi, 2. polovina 14. století:

Těžká pěchota:

Obrázek

Obrázek

(http://www.portagiovia.net)
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Josephus Titus
Kontaktovat uživatele:

Pěchota zobrazená

Příspěvek od Josephus Titus »

Detail pěšáků z iluminace z Pharsalií (Bologna, 1373), celý obrázek je tady: viewtopic.php?f=20&t=94&start=120

K diskuzi vedené v sekci Bojové odění jízdy/přílby - zde je jasně vidět, že onen přední pěšák má obě myšky i obě železné boty, nejenom jednu. Pohleďte též na nezvyklé šněrování na vnitřku jeho levé nohy - že by měl kožené (tvrzené?) nohavice. Podbíjené asi nebudou (když se to srovná s viditelným kouskem nohy jezdce nad ním, který zjevně podbíjený je).

Onen pěšák je nejspíš velitelem pěší jednotky (setníkem), proto má také zbroj jako jezdci, lepší než mají ostatní pěšáci. (Srovnání nalezneme třeba na spoustě deskových maleb ukřižování (ale i jinde); z našeho prostředí třeba - vyšebrodský cyklus, emauzské ukřižování, ukřižování ze sv. Barbory...)
Přílohy
pechota.jpg
pechota.jpg (196.13 KiB) Zobrazeno 6117 x
Naposledy upravil(a) Josephus Titus dne Čt 04. Črv 2009 10:26:48, celkem upraveno 1 x.
上人の口真似してやなく蛙

svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Re: Pěchota zobrazená

Příspěvek od Zdeslav »

Ba jo...tam na tom obrázku bylo blbě vidět, která je jeho noha, tak jsem to přehlídnul.

No...hodně zajímavé...i ta jeho přílba (takový divný tvary všude) a zbraň (ten ostrý hrot dole).

Ty nohy asi opravdu ze všeho nejvíc ukazují na kůži....a to co má pod tou myškou je pletivo??
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Ten bodec na dřevci je botka. Většinou nemá bojový význam. V archeologii se občas nějaká najde.
silva-nortica.blog.cz
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Maser: Můžeš prosím tupé hlavě napovědět, jaký má botka u té sudlice význam?

Zatím mě napadlo jen napichování jednohubek, nebo využití jako bidlo...
Nezabud hrr!
ondras
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ondras »

Nevím jak u sudlice, ale např u kopí sloužila botka k vyrovnání hmotnosti zbraně, jako ochrana konce proti třepení, případně při zapření zbraně o zem a starověkým Řekům mimo jiné i na napichování ještěrek. Od toho pojmenování "saurotér".
Komu se nelení, len nepěstuje.
Odpovědět